ILUMINATUL PUBLIC, pe urma plajei şi a golfuleţului? Cât contează bonitatea firmelor

ILUMINATUL PUBLIC, pe urma plajei şi a golfuleţului? Cât contează bonitatea firmelor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Aproape 130.000 de euro fără TVA (580.000 de lei) este valoarea estimată a contractului pe care Primăria Galaţi se pregăteşte să-l scoată la bătaie pentru întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a sistemului de iluminat public. Faptul că în caietul de sarcini al licitaţiei nu se cer condiţii de bonitate, a stârnit discuţii la recenta şedinţă a Consiliului Local.

Pe 11 septembrie 2017, încetează de drept contractul în valoare de 5,4 milioane de lei, încheiat de municipalitate cu SC Total Strada SRL din Bucureşti, care, în ultimii doi ani, s-a ocupat - mai bine sau mai prost - de întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a iluminatului public din municipiul Galaţi. La recenta şedinţă a Consiliului Local, au fost aprobate studiile de oportunitate şi caietul de sarcini al licitaţiei pentru contractul de delegare a gestiunii, care, în opinia autorităţilor, "constituie cea mai avantajoasă formă aleasă".

Nu cerem bonitate?

Liberalul Onuţ Atanasiu a fost singurul consilier local care a întrebat dacă n-ar trebui impuse condiţii de bonitate: "Prin caietul de sarcini, cerem foarte multe societăţii care va prelua întreţinerea iluminatului public din Galaţi, şi totuşi nu-i cerem bonitate. Adică o cifră de afaceri corespunzătoare cerinţelor noastre, pentru că bănuiesc că firma ar trebui să aibă, totodată, un fond de rulaj pentru a putea întreţine iluminatul!", a remarcat consilierul.

Afirmaţiile lui duc cu gândul la recentele contracte prin care Primăria a concesionat pentru câte 49 de ani, Plaja "Dunărea" şi golfuleţul de la Dunăre, unor firme cu cifre de afaceri modeste, după cum arată situaţiile financiare publicate de Ministerul Finanţelor. Astfel, SC Karan - Business&Finance SRL, concesionarul Plajei, a avut, în 2015 o cifră de afaceri netă de 2.036.790 de lei, un profit de 5.780 de lei, cu şase salariaţi. Iar Marina Danubius SRL, concesionarul golfului de la Dunăre, a înregistrat, la finele lui 2015, o cifră de afaceri netă de 4.000 de lei, profitul net - 108 lei, fără a avea salariaţi, iar în 2016, nu a avut deloc activitate economică.

Experimentul propus de primar

În replică, primarul Ionuţ Pucheanu i-a propus consilierului Atanasiu un "experiment": "Fixaţi dumneavoastră sau grupul PNL o cifră de afaceri minimală, pe care o consideraţi de bun simţ pentru o societate care se va ocupa de iluminatul din Galaţi, şi vedem exact ce iese cu fişa de achiziţii! Din experienţa ultimei perioade, Agenţia Naţională pentru privind Achiziţii Publice întoarce caietele de sarcini, ca fiind restrictive. Dar facem încercarea asta, dacă doriţi să participaţi activ la întocmirea fişei de achiziţii", a răspuns Pucheanu.

Onuţ Atanasiu i-a sugerat edilului să ia exemplu de la municipii similare Galaţiului, care au acelaşi sistem de delegare a iluminatului public: "Am putea să vedem ce cifre de afaceri au firmele respective!".

Condiţii minimale

Documentaţia licitaţiei, aşa cum a fost ea aprobată de aleşi, pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din municipiul Galaţi prevede, însă, criterii minime de acces la contractul cu o valoare estimată de 580.000 de lei fără TVA, contract cu o durată de şase luni. Serviciile vizate sunt: întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a sistemului de iluminat public, realizarea iluminatului festiv de sărbători prin montare/demontare echipamente şi instalaţii electrice proprietatea municipiului Galaţi, conectarea şi deconectarea tuturor instalaţiilor şi echipamentelor, precum şi dispecerizarea sistemului de iluminat. Potrivit fişei de achiziţii, "condiţia minimă pentru demonstrarea experienţei similare se consideră: prestarea de servicii similare, prin minimum unu - maximum trei contracte în valoare cumulată de cel puţin 500.000 lei, fără TVA", condiţie pe care autorităţile o consideră suficientă, "raportata la complexitatea şi anvergura contractului".

În ceea ce priveşte bonitatea SC Total Strada SRL, care îşi va încheia misiunea în septembrie, indicatori din situaţiile financiare anuale de pe portalul Ministerului Finanţelor arată că în 2014, anul premergător încheierii contractului de 5,4 milioane de lei cu Primăria Galaţi, a avut o cifră de afaceri netă de 13.120.379 de lei şi un profit de net de 3.368.557 de lei, cu un număr mediu de 62 de salariaţi.

Citit 4589 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.