Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
10 comentarii

Galaţiul s-ar putea îmbogăţi cu un parc nou-nouţ, dotat cu fântână arteziană, loc de joacă pentru copii şi spaţiu de socializare pentru vârstnici, dar ar putea pierde ultimul hangar al aviaţiei militare care a mai rămas în picioare, după ce hangarele aeroportului civil au fost demolate pentru construcţia mall-ului.

Situat la intersecţia străzilor Basarabiei - Anghel Saligny, hangarul se află acum în slujba Ecosal şi este folosit ca atelier auto. Înconjurat de maşini de gunoi, pe care le mai şi găzduieşte iarna, când au nevoie de reparaţii, hangarul, aflat în punctul de lucru al Serviciului Ecosal, se distinge prin arhitectura lui atipică. "Ultimul mohican", aşa îl numeşte Violeta Ionescu, coautoarea cărţii "Galaţi - o poveste cu aviatori", alături de cercetătorul Dan Antoniu, precizând că acesta a fost primul şi a rămas ultimul hangar al aviaţiei în Galaţi.

Amănunte despre construirea lui şi piedicile care i-au fost puse aţi aflat deja din articolul "Oraşul care a ştiut cândva să zboare - Galaţiului i-a fost construit aeroportul cu forţa", graţie datelor care ne-au fost puse la dispoziţie de Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi, autorul studiului "Aerodromul din Galaţi şi destinul său absurd", publicat în volumul II al colecţiei de studii "Tradiţie, istorie, armată". Reamintim doar că semeaţa construcţie de azi i se datorează Grupului 3 Aviaţie de luptă (înfiinţat pe 1 ianuarie 1917, la Folteşti, la 44 kilometri de Galaţi), căruia, pe 13 martie în 1920, i s-a destinat "ca reşedinţă oraşul Galaţi", aerodromul fiind instalat "la sud-vest de şoseaua Tecuci, în dosul Cazărmilor Artileriei Călăreţe".
Hangarul a rămas aici şi după ce aviaţia militară s-a mutat lângă aeroportul civil, unde, potrivit Violetei Ionescu, "în perioada 1924-1926 se construiesc cele cinci hangare ale aviaţiei militare, odată cu clădirile anexe ale personalului militar.

Ce facem cu "supravieţuitorul"?

În vreme ce hangarele aeroportului civil sunt doar o amintire, hangarul fostului aerodrom militar a rezistat. Potrivit Violetei Ionescu, a fost depou de tramvaie, garajul unei firme de utilaje auto, iar în prezent aparţine Ecosal. Angajaţii serviciului de salubrizare sunt mulţumiţi că au unde-şi repara, iarna, maşinile din parcul auto şi tocmai de aceea l-au menţinut în bună stare.
Până acum, când existenţa lui este pusă sub semnul întrebării. Motivul? Primăria plăteşte firmei Proiect SA 93.780 de lei fără TVA, pentru realizarea a două studii de fezabilitate necesare relocării Serviciului Public de Ecosal la marginea oraşului şi, respectiv, amenajării unui parc pe locul punctului de lucru al Ecosal, situat la intersecţia străzii Basarabiei cu strada Anghel Saligny.
Conform planului de situaţie întocmit de Primăria Galaţi, pe terenul în suprafaţă de 5.870 de metri pătraţi, ocupat de Ecosal, se află doar "construcţii industriale şi edilitare". În proiectul Primăriei, hangarul nu este inclus, fiind cuprinse doar: fântână arteziană, alei pietonale, spaţii de joacă pentru copii pe categorii de vârste (tobogane, leagăne, căţărătoare), bănci, coşuri de gunoi, cişmele, rastel pentru biciclete, spaţiu pentru vârstnici dotat cu mese şi scaune, grup sanitar, reţea de iluminat, amenajare peisagistică şi sistem de irigaţii.

Ce spune primarul Ionuţ Pucheanu

Întrebat de soarta hangarului, în contextul amenajării parcului primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, declara, la finele lunii iunie, că studiul de fezabilitate este în desfăşurare şi lansa chiar o promisiune în şedinţa Consiliului Local: "Urmează mutarea sediului şi a tuturor sediilor secundare ale celor de la Ecosal la Barboşi. Acolo unde există service-ul auto al celor de la Ecosal e ultimul bastion sau ultima reminiscenţă din ceea ce a fost, cândva, aeroportul de la Galaţi. E luat în considerare ca acolo, dincolo de parc, să fie amenajat, poate, şi un mic muzeu a ceea ce a însemnat aeronautică, aici, pe meleaguri gălăţene".
Rămâne de văzut dacă, în planurile proiectanţilor, hangarul va primi o nouă destinaţie sau va deveni amintire, la fel ca hangarele aeroportului civil

Hangarul trebuie păstrat!

"Tot ce ţine de istoria Galaţiului până în 1945 merită păstrat în locul în care se află, conservat şi valorificat! Să le arătăm celor prezenţi şi viitori ce-a fost odată oraşul Galaţi pentru România şi pentru Europa. Hangarul poate fi amenajat ca muzeu, cu imagini şi cu machete sau chiar un avion din acea perioadă. Ar fi păcat să ştergem ultima urmă a aeroporturilor din Galaţi", ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Explicaţie foto deschidere: Hangarul văzut de sus (Foto: Costel Gheorghiu, imagine publicată în cartea "Galaţi - o poveste cu aviatori" de Dan Antoniu şi Violeta Ionescu)

Foto: Costel Gheorghiu şi Florin Răvdan

Citit 6259 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2017 20:58

10 comentarii

 • postat de Sangu Vineri, 11 August 2017 18:30 Link la comentariu
  3
  0

  Sa se darame si garajele mari nu decat alea mici

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Vineri, 11 August 2017 13:36 Link la comentariu
  3
  9

  Hangarul trebuie PĂSTRAT!
  Dacă Pucheanu vrea să demoleze şi această construcţie înseamnă că va intra în istorie ca "DEMOLATORUL"!
  Aici se poate amenaja un Parc frumos cu un muzeu al aeronauticii gălăţene şi în faţa căruia se poate aduce un avion din acea epocă (exemplu avionul relicvă de la Bălăbăneşti ce poate fi restaurat)!

  Raportează
 • postat de george Vineri, 11 August 2017 12:52 Link la comentariu
  2
  9

  Trebuie pastrat si valorificat arhitectural si peisagistic. Nu mai ganditi ingust.
  Si mie mi se umfla venele de frustrare cand privesc spre administratia locala.
  Are valoare hangarul si daca nu are o poveste destul de buna, atunci sa-i facem una. Avem ce le povesti copiilor nostri despre Galati.

  Raportează
 • postat de Denis Vineri, 11 August 2017 11:24 Link la comentariu
  2
  7

  Un muzeu in acest hangar e o idee buna, poate fi recondiționat și să conțină marturii ale istoriei acestui oraș greu încercat în perioada interbelică. În jurul acestui hangar este loc de un parc care să aducă un plus peisajistic de verdeață și liniște. Dar să nu uităm nici maghernițele de pe lângă aceasta zona ce trebuiesc dărâmate și care arată îngrozitor, ....in principiu cred că zona s-ar dezvolta si va avea o imagine mai bună.

  Raportează
 • postat de blabla Vineri, 11 August 2017 09:50 Link la comentariu
  3
  6

  Foarte frumosul "hangar" al masinilor de gunoi si locul de reparatii al firmei Citadina 98', gresit numit "garajul unei firme de utilaje auto".

  Suna foarte frumos barosul la 7 dimineata lovind piese metalice (uneori si sambata dimineata) cand domniile lor isi repara utilajele in curtea aferenta. Un cantec frumos amplificat de ecoul careului de blocuri, mai ales pe timpul verii cand trebuie sa stai cu geamul deschis din cauza caldurii.

  Sau poate vre-un camion/tir care tranziteaza strada Ghioceiilor in miez de noapte sa parcheze in "garaj". Doar nu va ganditi ca parcheaza numai masini mici sau autoutilitare in acea curte, ci si utilaje grele care fie sunt aduse pe trailer fie pe propriile "picioare".  "Ar fi păcat să ştergem ultima urmă a aeroporturilor din Galaţi", ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi." -> IS MASINI DE GUNOI (+toate rablele) PARCATE SI REPARATE IN EL DE ANI DE ZILE! ce poate fi mai josnic? crescatorie de porci? Nu cred ca se opreste cineva pe strada si admira printr-o gaura din gard (doar de la etajul blocurile se mai poate vedea intregul ansamblu) arhitectura hangarului.

  "Hangarul trebuie păstrat!" -> unii l-au facut pentru avioane altii il folosesc la gunoaie (la propriu cat si la figurat), il pastram foarte bine de ani de zile

  Raportează
 • postat de Nicu Ifrim Vineri, 11 August 2017 08:44 Link la comentariu
  14
  10

  Si care ar fi utilitatea istorica a hangarului astfel incat sa merite sa fie pastrat?
  Aviatia in Galati e istorie si nici in viitorul apropiat nu va intra in cotidian,
  In alta ordine de idei, un garaj al masinilor de gunoi nu are ce sa caute in plin oras, si in zona intens locuita. din motive de igiena, poluare, zgomot si ce mai vreti, asa ceva ar trebui sa fie in afara orasului.
  Pe vremea cand cladirea respectiva era hangar, era la capatul orasului nu intre blocuri.
  Decat sa fim nostalgici si sa tinem in picioare cladiri vechi sau inutile, mai bine am face curatenie si am pune ceva nou si solid in loc. Cand vor incepe cladirile "istorice" sa cada si sa faca victime atunci o sa vedem cat de mult ne place istoria.
  Un exemplu este palatul Gheorghiu pe care administratia este incapabila sa il darame.
  La un cutremur mai puternic acea cladire va cadea si atunci sa vedem cat de bine va tine sandramaua de lemn de langa ea. Si cine va raspunde in caz de mortaciuni!

  Raportează
 • postat de Nelu Stroe Vineri, 11 August 2017 08:28 Link la comentariu
  0
  10

  Nu as avea nimic impotriva sa se darame si ultimul hangar, daca s-ar construi un AEROPORT la GALATI, dar astia care ne conduc sunt praf la capitolul strategie si doarme pamantul sub ei... Si uite asa, trec anii si noi ne miram si ne gandim mereu de ce ramanem in urma fata de alte orase cu adevarat importante din tara!

  Raportează
 • postat de Geo V Vineri, 11 August 2017 07:51 Link la comentariu
  3
  18

  Il sustin pe domnul Marius Mitrof in declaratia care incheie articolul. Este numai bun de facut ca muzeu in mijlocul parcului. Are dreptate!!!!! la prea multe se renunta in Gl.... chiar si la bun simt.

  Raportează
 • postat de Ion Ionascu Vineri, 11 August 2017 05:58 Link la comentariu
  9
  5

  Parc înseamnă copaci, nu betoane şi oţel

  Dar la Galaţi, totul este greşit

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 11 August 2017 01:36 Link la comentariu
  3
  11

  Distrugeti tot fratilor! La ce neam de cacao suntem... majoritatea suntem fanul RAULUI... pentru ca atat ne duce capul sau ne place! Nu ne meritam meleagurile! Analizand istoria... specia umana in genere trebuie sa ramana pe aceasta planeta si ATAT! Nu meritam se exploram mai departe... suntem prea egoisti, aroganti, avari, marlani si alte calificative pe care cunoastem!
  Alter rari civilizate fac tot posibilul sa pastreze istoria de 3-4 decenii... noi avem cladiri de 7-8... cel putin si ne batem joc de ele! HALAL! (Vorba vechilor nostril cotropitori)

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.