Băieţel RĂNIT într-un LOC DE JOACĂ din Galaţi. Distracţie cu RISCURI pentru copii, într-un parc central

Băieţel RĂNIT într-un LOC DE JOACĂ din Galaţi. Distracţie cu RISCURI pentru copii, într-un parc central

În imagine, toboganul cu pasajul periculos
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
8 comentarii

Un accident căruia i-a căzut victimă un băieţel de şapte ani, petrecut în urmă cu câteva zile pe Faleza Copiilor, aduce în discuţie siguranţa celor mici, în locurile special amenajate pentru ei. Minorul a suferit o fractură, după ce a căzut în gol, de pe pasarela neasigurată a unui tobogan, folosit zilnic de zeci de copii.

Situaţia reclamată de un părinte din Galaţi s-ar fi petrecut la începutul lunii septembrie, într-un parc din zona centrală a oraşului. Este vorba de Faleza Copiilor, unul dintre cele mai aglomerate locuri de joacă în aer liber din oraş, unde se adună copii de toate vârstele, de la cei foarte mici la adolescenţi. Pentru copilul lui Leonard Gălăţanu, un băieţel de aproape şapte ani, fascinat să exploateze toate echipamentele cu care este dotat parcul, a fost, până acum câteva zile, locul preferat de joacă. Punctul central de atracţie pentru majoritatea puştilor, castelul cu pasarelă şi tobogan, amplasat în zona destinată copiilor cu vârste între 3 şi 14 ani, avea să-i aducă mai multă suferinţă, decât distracţie, în momentul în care a încercat să treacă dintr-o parte a ansamblului în cealaltă. "Pe 1 septembrie, copilul meu a căzut de sus, de pe cu toboganul cu tunel metalic şi cu pasaj neasigurat. A suferit o fractură de humerus", ne-a explicat, pe scurt, Leonard Gălăţanu. Pasajul prin care a căzut copilul se află deasupra solului, la cel puţin 1,60 metri şi are o înclinaţie de cel puţin 60 de grade. Între cele două rampe care formează pasajul este o deschidere destul de mare, care îi obligă pe cei mici ca, în momentul în care trec dintr-o parte în alta, să facă un veritabil şpagat şi să se agaţe de ce pot. Cei care au veleităţi de alpinişti, o fac fără mari probleme, cei care nu, sau au ghinionul să fie împinşi de alţi copii ori să alunece, au şanse mari să se accidenteze. În atare situaţie, părintele a semnalat incidentul administratorului locului de joacă, în speţă, Primăriei Galaţi.

Ce zice legea şi ce se poate face

Funcţionarea şi exploatarea echipamentelor din locurile de joacă pentru copii sunt reglementate, printre altele, de o hotărâre de guvern, care prevede expres ce obligaţii au furnizorii şi administratorii unor astfel de aşezăminte. Conform art. 8 din HG nr. 435/2010 privind regimul de introducere pe piaţă şi de exploatare a echipamentelor pentru agrement, "pe toată durata exploatării, deţinătorul echipamentului pentru agrement trebuie: să informeze consumatorii, printr-un panou de avertizare amplasat în imediata apropiere a echipamentelor, cu privire la modul corect de utilizare şi comportamentul adecvat al consumatorilor în timpul utilizării, potenţialele pericole, aşa cum au fost ele identificate în cadrul analizei de risc în exploatare, inclusiv asupra vârstei minime, limitei de greutate, înălţimii sau stării de sănătate a consumatorilor, după caz".

Ce-i drept, cele două zone principale de distracţie de la pe Faleza Copiilor sunt prevăzute, fiecare în parte, cu câte un panou pe care sunt trecute informaţiile minime generale pe care legea le impune în astfel de situaţii. În atare situaţie, admimistratorul locului de joacă, Primăria Galaţi, consideră că obligaţiile care îi revin sunt îndeplinte, la fel ca şi standardele de calitate şi siguranţă ale echipamentelor din parc. "Toate elementele ansamblurilor de joacă pentru copii sunt realizate în conformitate cu standardele europene EN 1176 - partea 1-7, care cuprind regulile şi cerinţele de siguranţă generale şi metodele de testare precum şi riscurile specifice. Ansamblul la care se face referire poate prezenta un grad de complexitate mai mare şi dificultate sporită, cu precădere pentru copiii foarte mici şi respectiv pentru cei neînsoţiţi sau nesupravegheaţi", se arată în răspunsul primit de la Primăria Galaţi.

Altfel spus, astfel de accidente sunt excepţii, atâta vreme cât, legal, se consideră a fi luate toate măsurile de securitate. În realitate, echipamentele nu sunt însoţite fiecare în parte de astfel de avertismente, alegerea utilizării unui ansamblu fiind lăsată la latitudinea copiilor şi/sau a părinţilor, care trebuie să aprecieze dacă cel mic poate sau nu face faţă unui leagăn sau tobogan prea "fistichiu". O altă variantă de a semnala un incident, în cazul în care acesta se produce cu toată grija şi supravegherea, ar fi sesizarea Protecţiei Consumatorului, autoritate la care, în ultimii doi ani, nu a ajuns nicio plângere privind eventuale deficienţe ale ansamblurilor de agrement din parcurile gălăţene.

Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Citit 14426 ori Ultima modificare Luni, 18 Septembrie 2017 18:14

8 comentarii

 • postat de Eliss Marți, 19 Septembrie 2017 14:40 109.102.62.*** Link la comentariu
  6
  7

  Locuiesc in zona parcului de pe faleza si il frecventez in fiecare zi impreuna cu fetita mea.Parcul este ok , mai putin acel topogan care intr-adevar este un pericol, si la care s-au intamplat mai multe accidente cu copii: trecerea de pe o parte in alta a toboganului este nesigura, defapt este un spatiu liber. Poate ar fi bine sa se inlocuiasca acel tobogan pt siguranta copiilor nostri.

  Raportează
 • postat de Costi Marți, 19 Septembrie 2017 14:40 95.77.96.*** Link la comentariu
  8
  15

  Prin locul respectiv trec in fiecare duminica seara cate 1 copil de 3-4 secunde. Deci s-a trecut de sute de mii de ori pe acea pasarela fara ca sa cada nimeni. Parintii responsabili isi tin copii mici deoparte sau se urca chiar ei pe pasarela ca sa-i ajute sa treaca.
  Ideea este ca un loc de joaca ce iti solicita aptitudinile de mic alpinist nu poate fi un loc cu plin de saltele si gratii. Alipinism (chiar si cel pentru copii) inseamna escaladare pe vericala si daca iti impingi copilul sa se urce acolo si tu spargi seminte in loc sa-l supraveghezi atunci nu poti da vina pe primarie.

  Dragi cititori, va reamintesc ca au fost inchise bazinele de "La Valuri" pentru ca un alt galatean a sarit in cap, fara sa fie apa in bazin. Oare chiar trebuie sa desfiintam totul din cauza unor "perfecti" al caror unic scop in viata este sa gaseasca alte persoane pe care sa dea vina pentru toate nereusitele lor.

  Raportează
 • postat de Akbar Marți, 19 Septembrie 2017 13:58 81.12.148.*** Link la comentariu
  2
  7

  Echipamentele de joaca ar trebui marcate cu grupa de varsta aferenta copiilor, astfel incat exploatarea lor sa reprezinte o joaca pentru copil si nu o problema pentru parinti.
  Am vazut si handralai care trageau ca disperatii dar si copii mici care nu aveau ce sa caute pe unele echipamente de joaca.
  Aglomaratia este infernala.

  Raportează
 • postat de BONA RESPONSABILA Marți, 19 Septembrie 2017 13:21 82.78.152.*** Link la comentariu
  7
  16

  In 45 de ani de comunism, parcurile erau fara covor antitrauma, fara panouri cu instructiuni, fara paznici, fara indicatii de virsta, fara ..., ..., .. etc, si fiecare parinte isi ducea copilul acolo unde credea ca se poate descurca singur!! Dar acei parinti erau mult mai responsabili. Nu dadeau vina pe altcineva pentru eventualele accidente (minore de altfel). Parcuri erau in fiecare cartier linga blocuri si de cele mai multe ori copiii nu erau insotiti de parinti! Acum sint si parinti sau bone linga copii si cu toate acestea, se intimpla mai multe accidente!! Daca urmariti insotitorii copiilor in parcuri, veti observa ca 99% din timp, parintele sau bona, il petrec la telefon! Nu asa se creste un copil !!

  Raportează
 • postat de unul Marți, 19 Septembrie 2017 11:59 193.230.156.*** Link la comentariu
  6
  4

  Daca nu se ranea fetita aceea la coloana, acest articol nu mai aparea. Si nici voi nu mai comentati aici, mai mult sau mai putin inteligent.

  Raportează
 • postat de unul sau doi prosti Marți, 19 Septembrie 2017 09:20 78.96.255.*** Link la comentariu
  9
  17

  Propun sa se inchida toate parcurile de joaca,sa nu se loveasca vreun copil chiar de ''panoul pe care sunt trecute informaţiile minime generale pe care legea le impune''. Toti copiii sa fie tinuti in case (mai ales cel al d-lui Leonard Gălăţanu) sa nu se loveasca !!!

  Raportează
 • postat de ady Marți, 19 Septembrie 2017 08:36 5.2.205.*** Link la comentariu
  13
  18

  Tineti-va fratilor copii acasa si astfel nu se vor mai produce accidente.

  Raportează
 • postat de Specialist Marți, 19 Septembrie 2017 06:50 89.137.228.*** Link la comentariu
  13
  10

  Praf in ochii cititorilor. Si, daca dpdv al calitatii si securitatii echipamentelor e OK, a verificat cineva cu schema in fata daca echipamentul a fost montat corect? Adica, daca s-au respectat normele de securitate privind amprenta la sol a ansamblului de joaca, marginile laterale cu muchii ale solului (vezi leaganele pentru copii de la Viva unde copiii cad direct cu capul de muchia de beton care delimiteaza spatiul de joaca de spatiul verde), distanta dintre elementele de joaca cat si adancimea lor de incastrare in sol. Trag un semnal de alarma pe aceasta cale referitor la "echipamentele" de inox montate in parcul Viva. Acestea, asa cum se prezinta acum, par a fi obiecte declarate necorespunzatoare dpdv al securitatii, la altii, si aduse bine-merci la noi. Aceste echipamente te pot lovi direct in cap indiferent de varsta pe care o ai. Acolo vor avea loc accidente grave cu oameni nevinovati. Vinovatul? Cel care nu ia in seama aceste avertismente publice. Nu asteptati momentul/intamplarea nefericita d-lor si d-lor responsabile! Luati masuri de urgenta! Scoateti "bibelourile vechi" din parc, montati garduri de jur imprejurul intregului parc care are iesire direct in strada si e foarte periculos pentru copii, dar si la skatepark unde skaterii se dau cu viteze foarte mari, verificati si completati permanent suruburile si piulitele lipsa de la ansamblele de joaca din parc, eliminati aschiile din orice montaj de lemn, mentineti echipamentele si spatiile curate, adica, spalate. Nisipul destinat copiilor este galeata de facut nevoile pentru pisicile din zona. Se recomanda capace pentru acestea. ISCIR-ul trebuie sa verifice permanent aceste echipamente. Spor la treaba sa aveti! Noi suntem cu ochii pe voi.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.