Ţiglina I, cartierul oamenilor care bat la "poarta surdului"

Ţiglina I, cartierul oamenilor care bat la "poarta surdului"
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

"Avem nevoie de reabilitare", "vrem ca fostul Centru de transfuzii să fie demolat sau să se facă ceva în locul lui", "vrem mai multe locuri de parcare". Toate acestea sunt doleanţele pe care cetăţenii din Ţiglina I ni le-au transmis de-a lungul repetatelor noastre vizite în cartier.

Şi, ce credeţi, s-a schimbat ceva? Maşinile tot pe trotuar parchează, fostul Centru de transfuzii este în continuare un focar de infecţie, gunoaiele de pe străzi şi gropile din asfalt continuă să fie parte integrantă din peisaj, iar liniştea este ceva ce oamenii din Ţiglina I încă nu au.

"Ne-am săturat să batem de atâţia ani la poarta surdului. Ce să mai fac, ce să mai zic? Şi-aşa nu ne bagă nimeni în seamă şi, din câte se vede, nici pe dumneavoastră. Aţi scris de gropi. Avem gropi în continuare. Aţi scris de garaje şi locuri de parcare, de câini, de toate. Ce, s-a făcut ceva? Autorităţile nu ne bagă în seamă", ne-a explicat un cetăţean care nu a vrut să îşi dea numele şi nici să stea prea mult de vorbă cu noi.

Dreptatea e la cetăţeni 

Oricât m-am străduit, nu am putut, într-un final, să nu îi dau dreptate respectivului cetăţean. Încă din 2012, reporterii "Vieţii libere" ajung de cel puţin două ori pe an în Ţiglina I şi stau de vorbă cu oamenii. Aceştia şi-au spus de multe ori doleanţele, nemulţumirile, iar noi le-am consemnat, în speranţa că autorităţile vor lua măsuri.

"În Ţiglina I au început deja lucrările de reabilitare din interiorul cartierului. Se schimbă borduri, se asfaltează, se refac trotuarele, se vor trasa locuri de parcare", ne-a explicat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Şi, cu toate astea, cetăţenii sunt nemulţumiţi.

Roma nu s-a construit într-o zi 

"Eu înţeleg că acum s-au apucat de treabă. Dar să facă repede, nu să ne ţină aşa, în praf şi zgomot de utilaje până în 2020. Nu înţeleg cum de în străinătate se fac toate lucrurile în două, trei luni, iar la noi durează un an şi tot treabă de mântuială este. Bine, nici Roma nu s-a făcut într-o zi, dar măcar a fost făcută bine. Ca la noi, la nimeni", ne-a mai declarat un bărbat.

Strada Saturn, lucrată pe bucăţele, stricată peste tot

Una dintre marile nemulţumiri ale oamenilor din Ţiglina I este legată de starea în care se află strada Saturn. Cetăţenii ne-au explicat că, deşi s-au făcut adrese către Primărie, această arteră de circulaţie, care face legătura între strada Brăilei şi zona Trecere bac, se degradează de la o lună la alta.

"Strada Saturn a fost peticită cu asfalt şi, după una sau două săptămâni, a cedat. Probabil din cauza căldurii, ori din alte motive, au reapărut gropile. Mai bine se asfalta toată strada, până la benzinărie, nu aşa pe bucăţi. Această stradă este circulată de sute de maşini, dacă nu mii, care merg zilnic spre Trecere bac", ne-a spus Lucica Gheonea.

Gropi astupate de... ochii soacrei

Chiar în zona pieţei, cu doi metri înainte de trecerea de pietoni, au apărut de câteva zile, spun oamenii, câteva gropi care îngreunează serios traficul. "Probabil au auzit şi autorităţile că azi (n.r. - joi) veniţi în cartier şi au astupat gropile cu nişte pietriş. Dar aşa se face treabă? Chiar nu se poate închide traficul o zi şi o noapte pe Saturn, ca să fie lucrată toată strada şi să fie asfaltul curat? Încercaţi, vă rog, să mergeţi cu autobuzul pe strada asta, cu gropile astea aici. Păi îţi tremură dantura", ne-a mai declarat o doamnă.

Gropi mai sunt şi pe alte străduţe din cartier, iar pe unele le ştiu oamenii de ani buni. "Încep să cred că nu o să mai dispară niciodată craterele de pe aici. Asta este, noi rupem bucşe, plătim din banii noştri, pentru că autorităţile gălăţene nu sunt în stare să toarne nişte asfalt. Sunt curios cu modernizarea asta a cartierului ce se va întâmpla, dar tare îmi este că e doar un foc de paie şi că o să ne alegem cu nişte borduri noi şi cam atât", ne-a explicat un cetăţean.

Gălăţenii care locuiesc în Ţiglina I spun că s-au săturat să se mai roage de autorităţi, care nu le ascultă doleanţele. "În afară de campaniile electorale, nu îi vedem pe politicieni pe aici. Şi suntem cartier central, totuşi. Avem şi pagină de internet, vă daţi seama. Numai că trăim din amintiri, iar asta nu face bine nimănui", a conchis un bărbat.

Probleme mari cu vegetaţia toaletată

La întâlnirea cu cititorii a revenit doamna Gheonea Lucica, o cunoştinţă mai veche a ziarului nostru, cu o întreagă listă de nemulţumiri. "S-a tăiat iarba prin cartier, s-au strâns crengile de la furtună, dar au rămas mormanele pe poziţii. Cum se poate aşa ceva? Au trecut două săptămâni de la furtună şi încă mai avem toate crengile aici", ni s-a plâns femeia.

La finalul săptămânii trecute, directorul Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, ne declarase că societatea pe care o conduce mai trebuie să intervină în aproximativ 140 de sesizări venite pe fondul furtunii de la începutul lunii august. Se pare, însă, că în unele cartiere s-a intervenit doar pentru degajarea materialului lemnos, nicidecum pentru ridicarea acestuia.

În sfârşit, câini mai puţini în cartier

Tot doamna Lucica Gheonea ne-a spus că, dacă la vizitele trecute, problema maidanezilor din Ţiglina I era majoră, situaţia pare să se fi îndreptat. "Nu mai sunt atât de mulţi câini în zonă, iar cei care au rămas sunt bătrâni şi liniştiţi. Înainte era teroare, nu puteai să te odihneşti noaptea când începeau să urle câinii", ne-a povestit femeia.

Cetăţenii cer modernizarea pieţei

O vizită în piaţa de pe strada Saturn îţi lasă un gust amar. Oamenii susţin că ar trebui amenajată pentru un comerţ civilizat. Până a ajunge la acest progres, însă, calea este lungă. "Piaţa este foarte populată, dar acesta nu-i un criteriu important pentru autorităţi atunci când este vorba despre modernizare", ne-a spus un cititor.

Şi Lucica Gheonea ne-a vorbit un pic despre piaţa din cartier. "Locul de unde ne facem noi cumpărăturile este inundat de oameni ai străzii, care după ce ajută la cărat prin hală stau cu sticla de băutură şi încep să înjure trecătorii. În plus, sunt şi foarte violenţi", ne-a explicat femeia.

Despre piaţă s-a scris în repetate rânduri, însă soluţii nu s-au găsit, cel puţin pentru moment.

Staţiile de autobuz, dotate corespunzător

Pe lângă atâtea nemulţumiri, există şi lucruri bune pentru oamenii din Ţiglina I. Mai exact, aceştia sunt satisfăcuţi de faptul că Primăria a ales să nu demoleze refugiile din staţiile de autobuz, lăsându-le astfel un adăpost de ploaie şi vânt cetăţenilor care sunt surprinşi de vremea rea. "E drept că de soare nu prea te apără, dar nici nu ieşim din case la ore nepotrivite", a conchis o femeie.

Maşini abandonate, în toate parcările

Aproape că nu există colţ din Ţiglina I unde să nu dai de o maşină abandonată. De toate culorile şi modelele, rablele pline de rugină sunt un real pericol pentru cetăţenii din zonă, dar şi un motiv de nemulţumire. "Dacă Primăria vrea să traseze locuri de parcare, ce facem cu rablele astea? Le lăsăm aşa, pe asfalt? De ce să nu le strângă Primăria? Cine are grijă de maşină nu o lasă să ajungă aşa", ne-a spus un bărbat.

Moloz în locul garajelor dărâmate

În preajma blocurilor I, de pe strada Saturn, au fost puse la pământ mai multe garaje. Cu toate astea, joi, 10 august, nu lucra nimeni în preajmă, iar locul fostelor garaje era doar o adunătură de moloz şi praf. Din ce spun oamenii, situaţia persistă de luni buni, aţa că doresc, prin intermediul nostru, să facă un apel către autorităţi pentru soluţionarea problemei.        

Joi, venim la Gară

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în cartierele în care locuiesc. Astfel, joi, 17 august, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa gării, pentru a ne spune ce neplăceri sunt în cartierul dumneavoastră şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

       

       

       

       

        

       

Citit 2477 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.