Cum va arăta corpul B al Campusului de la Colegiul „Cuza”

Cum va arăta corpul B al Campusului de la Colegiul „Cuza”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Până pe 17 octombrie, administraţia locală aşteaptă ofertele pentru execuţia Corpului B al Campusului Colegiului Naţional „Al. I. Cuza”, contract lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice al cărui criteriu de atribuire va fi preţul cel mai scăzut. Până atunci ar putea fi semnat contractul de finanţare a acestei investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL2).

Consilierii locali au aprobat, la sfârşitul lunii trecute, proiectul tehnic şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Campus şcolar la Colegiul "Al. I. Cuza" – corp B”. Decizia porneşte de la realitatea că „în prezent Colegiul "Cuza" îşi desfăşoară activitatea în fostul sediu al Şcolii Gimnaziale nr. 8, vechiul sediu fiind retrocedat Comunităţii Evreieşti. Spaţiul este insuficient pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii colegiului, motiv pentru care s-a considerat oportună înfiinţarea, în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 7, unde populaţia şcolară este în descreştere, a campusului”, se arată în hotărârea adoptată.

Potrivit documentului, Corpul B va fi unul nou, cu subsol, parter şi trei etaje. La subsol va fi un adăpost de protecţie civilă pentru 250 de persoane, prevăzut cu grupuri sanitare uscate şi tunel de evacuare, iar la parter vor fi amenajate o sală de clasă, un laborator de fizică, unul de biologie, secretariatul, biroul directorului, cancelaria, grupuri sanitare pentru profesori şi grupuri sanitare pentru elevi.

La primul etaj vor funcţiona trei săli de informatică, o cameră server şi un laborator de chimie, la etajul al doilea – patru săli de clasă, un cabinet medical, biroul directorului adjunct, iar la etajul al treilea - patru săli de clasă, sală radio, arhivă. La fiecare dintre cele trei etaje vor exista grupuri sanitare pentru elevi.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, valoarea totală actualizată a investiţiei la 31 august 2017 este de 6.934.159 de lei cu TVA. Finanţarea pentru lucrările care vor fi executate va fi asigurată de la bugetul local - 384.141 de lei cu TVA, şi de la de la bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală - 5.635.664 de lei cu TVA. Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni.

Ce spune primarul

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul Ionuţ Pucheanu declara, optimist: „În sfârşit, putem vorbi despre realizarea acestui corp de clădire care se află în curtea Şcolii nr. 7 din Galaţi. Proiectul corpului B este acum în licitaţie publică. Pentru aceste lucrări au fost atraşi bani de la Guvern prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Urmează să fie realizat şi corpul D, acolo unde va fi sala de sport, iar banii necesari vor fi atraşi de la Compania Naţională de Investiţii. Mă bucur că putem realiza un proiect care a fost abandonat aproape zece ani de zile”.

În chinurile facerii

Construirea Campusului şcolar "Cuza" a început în 2007, cu fonduri de la Guvern. Se alocaseră atunci cu dărnicie 16 milioane de lei prin hotărâre de guvern. În 2008, s-a alocat suma de 1,4 milioane pentru construirea fundaţiilor care au rămas şi acum de tristă amintire în curtea Şcolii nr. 7. Banii au fost îngropaţi degeaba, pentru că cea mai mare parte a lucrărilor la  fundaţie vor necesita să fie refăcute, acum, la zece ani de stat de izbelişte. În 2009, pentru  că  s-a  schimbat partidul de la guvernare, proiectul campusurilor şcolare din toată  ţara a fost abandonat. În 2012, la insistenţele Monalissei Nica, directoarei Şcolii nr. 7,  primarul Marius Stan a alocat fonduri pentru consolidarea corpului A. Iată ce declara aceasta în 2014: „Campusul ar fi trebuit să aibă pe lângă corpul A - actuala Şcoala Nr. 7 - o sală de sport, un corp de clădire pentru laboratoare şi o cantină. Numai că lucrurile n-au mers aşa cum s-a planificat. Deşi proiectul a costat destul de mult s-a constatat că pe sub teren trec mai multe ţevi şi conducte şi documentul trebuie refăcut. Apoi a stagnat finanţarea. Au fost cinci ani de chin. Copiii au fost nevoiţi să folosească mai bine de un an toalete ecologice, au stat sechestraţi în interiorul şcolii, pentru că era pericol să iasă în curte cu asemenea şantier, n-au făcut nicio oră de sport în cinci ani, pentru că nu avem nici sală, nici teren. Ne este frică să-i lăsăm în curte".

În prezent, elevii de la Colegiul "Cuza" învaţă, de un an şi jumătate, în Şcoala Nr. 8, o soluţie de compromis, care a fost luată, deoarece fostul sediu, care aparţine Comunităţii evreieşti, era într-un stadiu avansat de degradare şi nu aloca nimeni fonduri pentru renovare.  Cum spaţiul ocupat în prezent la Şcoala Nr. 8 este impropriu, lucrările la  campus ar trebui grăbite şi finanţate ritmic.

Scandal. Ba Şcoala nr. 7, ba Colegiul "Cuza"

Între cele două instituţii care urmau să fie comasate - Şcoala nr. 7 şi Colegiul "Cuza" - au izbucnit scandalurile interminabile. Părinţii şi profesorii de la Şcoala nr. 7 nu şi-au dorit niciodată ca instituţia lor să fie asimilată colegiului. În 2014, nu mai puţin de 330 de părinţi şi profesori semnaseră un memoriu pe care l-au înmânat primarului Marius Stan, în care cereau ca renumitului colegiu gălăţean să-i fie alocat alt sediu. De-a lungul timpului, au existat suficiente situaţii contradictorii în care conducerea ISJ susţinea că va face acolo campusul Cuza, iar primarul că-i va aloca sediu în altă parte, şi invers.

Citit 4273 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.