Fără comerţ din portbagaj în Piaţa de gros! Micii comercianţi moldoveni, INTERZIȘI

Fără comerţ din portbagaj în Piaţa de gros! Micii comercianţi moldoveni, INTERZIȘI
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Începând de luni, 16 octombrie, cetăţenilor din Republica Moldova care vindeau, în Piaţa de gros de pe Calea Prutului, aproape orice, de la brânză şi unt până la conserve, biscuiţi şi napolitane, li s-a interzis accesul. Autorităţile afirmă că niciunul dintre aceştia nu avea vreun act însoţitor pentru mărfurile pe care le treceau prin vamă.

Piaţa de gros de pe Calea Prutului, de dincolo de viaduct, a fost gândită ca o piaţă pentru legume şi fructe, în care comerţul să se facă angro, după cum arată şi numele. Cei care cumpărau de aici urmau să fie cei ce deţineau magazine sau locuri de vânzare în pieţe, comercianţii adică. Cu timpul, însă, gălăţenii s-au obişnuit să vină din ce în ce mai mulţi în aşa-numita "piaţă a ruşilor" de pe Calea Prutului, de unde să-şi cumpere tot ce le era de trebuinţă în gospodărie, de la murături, cartofi sau varză, până la ceva dulce pentru cei mici. Asta şi pentru că, între timp, în piaţă se amenajase un loc pentru moldovenii de peste Prut, în care aceştia să vândă "la bucată" mărfurile pe care le treceau prin vamă. La vremea respectivă, în timpul mandatului fostului primar Dumitru Nicolae, se considerase că primirea lor în Piaţa de gros era o variantă mult mai bună decât cea în care îşi vindeau marfa din portbagajul maşinii oriunde găseau clienţi. Vânzarea "la bucată" într-o piaţă de gros era, până la un punct, tolerată de autorităţi.

Iată însă că, de luni, acest lucru nu mai este valabil, iar micilor comercianţi de peste Prut li s-a interzis să-şi mai vândă produsele în Piaţa de gros, pe motiv că acest tip de comerţ nu respectă prevederile legale în vigoare. "Între timp, legislaţia s-a mai întărit, ca să nu spun altfel, iar DSV spune că se poate vinde în piaţă en-detail, cu o condiţie: să existe document de provenienţă a mărfii şi certificat de garanţie, eliberat de cineva autorizat, aşa încât să fim mai în siguranţă cu privire la consum. Or, toţi moldovenii care vând acolo nu au niciun document de provenienţă a mărfii. Atunci am fost nevoiţi, începând de luni, să închidem activitatea lor, doar a lor. Piaţa de gros îşi vede de treabă în continuare. Vineri s-a venit acolo, s-a confiscat tot, le-au aruncat marfa în fosa septică. DSV ne-a spus că, dacă nu le interzicem activitatea, ne ridică autorizaţia şi ne opresc total. Ne-am conformat", ne-a declarat directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi, Eugen Zaharia.

"Am întrebat de ce-i lasă la vamă să treacă. Şi mi-au explicat: la vamă ei nu trebuie să aibă nişte cantităţi mai mari decât sunt trecute în dosarele lor. De exemplu, poate să treacă fiecare cu zece kilograme de brânză. Dacă sunt 30 de oameni într-o maşină de-aia, sunt 300 de kilograme. Numai că, atenţie!, ei spun că este pentru consum propriu, nu pentru revânzare în piaţă. Asta e situaţia. Dacă pot dovedi de unde provine marfa şi prezintă certificat de garanţie, îi primim fără probleme înapoi în piaţă. Există o legislaţie care trebuie respectată", a mai spus directorul Pieţelor gălăţene.

La rândul său, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. Maricica Chiriac, ne-a declarat: "Comercializarea produselor de origine animală într-o piaţă angro de legume-fructe nu este conform prevederilor legislaţiei în vigoare. În al doilea rând, sunt cetăţenii moldoveni care transportă produse de origine animală în bagaje, deci le trec prin punctul de frontieră, pentru consum propriu, nu pentru comercializare, pe tarabă, într-o piaţă. Ca să aducem produse de origine animală din Republica Moldova, care este o ţară terţă, cei care vor să comercializeze trebuie să aibă avize de import. În niciun caz nu este vorba despre comerţ cu produse de origine animală aduse în bagaj pentru consum propriu şi care pot pune în pericol sănătatea publică. Acolo se desfăşura o activitate ilegală, din punctul nostru de vedere. Noi am aplicat sancţiuni contravenţionale de nenumărate ori, că acum Administraţia Pieţelor nu le-a mai permis să intre acolo este partea a doua".

Citit 18973 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.