Gazoductul ”made in China” îi scoate pe siderurgiştii gălăţeni în stradă

Gazoductul ”made in China” îi scoate pe siderurgiştii gălăţeni în stradă
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În numele salariaţilor din ArcelorMittal Tubular Products Galaţi, Sindicatul "Siderurgistul AMG" îşi exprimă "profunda îngrijorare cu privire la iminenta distrugere a industriei producătoare de ţevi din România, cu consecinţa dispariţiei a sute sau chiar mii de locuri de muncă", din cauza lipsei de susţinere a industriei interne de către statul român. Sindicaliştii se referă la licitaţia pentru gazoductul BRUA, organizată de Transgaz, care ar putea fi afectată de importurile de ţevi la preţ de dumping din ţări din afara UE, mai exact din China.

ArcelorMittal Tubular Products Galaţi, societate ce face parte din grupul ArcelorMittal, a depus ofertă în cadrul procedurii de licitaţie organizate de Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaş pentru proiectul "Dezvoltarea pe teritoriul României a Sistemului Național de Transport în direcția Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), lucrările de execuţie faza I", având ca subcontractori, printre alte companii, societatea Sara SRL şi ca terţ susţinător ArcelorMittal Galaţi SA. "ArcelorMittal Tubular Products Galaţi este singurul producător naţional de ţeavă sudată longitudinal expandată la rece, iar piaţa mondială pe care concurează societatea noastră este puternic afectată de importurile de ţeavă la preţuri de dumping din ţările din afara Uniunii Europene. O astfel de concurenţă neloială afectează grav capacitatea societăţii de a păstra locurile de muncă ale angajaţilor săi, deşi conducerea societăţii, împreună cu toţi salariaţii, luptă pentru supravieţuirea companiei în aceste condiţii vitrege, care afectează într-un mod profund negativ industria producătoare de oţel din România", afirmă un comunicat remis de "Siderurgistul AMG" şi Cartel ALFA - filiala Galaţi.

Reglementările europene şi cele naţionale prevăd un drept de preferinţă pentru produsele fabricate în ţări din UE faţă de produsele care provin din ţări din afara Uniunii, pentru cel puţin 50% din valoarea totală a produselor care constituie oferta. În plus, ne asigură comunicatul citat, "ArcelorMittal Tubular Products Galaţi deţine capacitatea tehnică şi profesională necesare pentru furnizarea integrală şi la termen a materialului tubular şi a curbelor care fac obiectul procedurii de licitaţie sus-precizate, cu respectarea tuturor cerinţelor Transgaz". În acest context, sindicaliştii gălăţeni consideră că ne aflăm în faţa unui pericol real pentru industria producătoare de oţel din România dacă un astfel de proiect major de infrastructură ar fi realizat cu produse achiziţionate din afara României şi a UE. Nu în ultimul rand, ar fi inacceptabil ca, în timp ce companiile româneşti şi salariaţii acestora sunt plătitori de taxe pentru susţinerea economiei din România, respectiv pentru protejarea locurilor de muncă din industria internă, un astfel de contract pentru proiectul BRUA să fie atribuit unei companii din afara Uniunii Europene, în acest fel fiind finanţate locuri de muncă din alte ţări. "Cine va plăti preţul pentru închiderea unor capacităţi de producţie din industria producătoare de oţel, dacă un proiect de importanţa BRUA, finanţat cu fonduri europene şi bani publici, va fi atribuit unor furnizori din afara Uniunii Europene?", întreabă sindicaliştii, în comunicat.

Luând în considerare producţia ce scade în fiecare an din cauza dumpingului, şi din perspectiva salvării locurilor de muncă, atribuirea acestui contract de achiziţie publică este vitală pentru ArcelorMittal Tubular Products. Mai mult, prin participarea companiei gălăţene la realizarea gazoductului BRUA, s-ar putea chiar crea noi locuri de muncă, având în vedere că aproximativ 70% din valoarea proiectului va fi realizată în România. Iată de ce "Siderurgistul AMG" îşi exprimă speranţa că atât autorităţile locale, cât şi cele naţionale vor găsi soluţii care să conducă la protejarea locurilor de muncă din industria producătoare de oţel din România, inclusiv cele de la ArcelorMittal Tubular Products.

Pentru a fi şi mai bine auziţi, sindicaliştii din "Siderurgistul AMG" vor organiza, luni, 30 octombrie, o acţiune de protest în faţa Prefecturii Galaţi, începând cu ora 15.30. O săptămână mai târziu, pe 7 noiembrie, o acţiune similară va avea loc în faţa sediului Guvernului României.

Citit 14041 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 10:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.