Audit pe bani publici, dar confidenţial | Primarul acuză ”creşteri salariale nebune” la TRANSURB
Foto: Sonia Baciu

Audit pe bani publici, dar confidenţial | Primarul acuză ”creşteri salariale nebune” la TRANSURB
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ultimul audit la Transurb, pentru care firma Pricewaterhouse Coopers Audit SRL a fost plătită cu 84.000 de lei fără TVA, bani publici, a stârnit dispute la recenta şedinţă a Consiliului Local. Aleşii ALDE au vrut să afle care sunt concluziile controlului, dar primarul Ionuţ Pucheanu le-a răspuns că auditul este supus unor clauze de confidenţialitate.

Societatea publică de transport a fost, şi anul acesta, ţinta unui audit tehnico-economic, realizat tot de compania Pricewaterhouse Coopers Audit SRL. Dacă anul trecut controlul a costat 115.000 de lei fără TVA, acum Primăria municipiului Galaţi a plătit, de la bugetul local, 84.000 de lei fără TVA. Scopul acestui contract de servicii, încheiat în urma unei achiziţii publice, vizează calcularea preţului unitar pe kilometru parcurs pe tipuri de mijloace de transport (autobuze, tramvaie, trolee), audit prevăzut atât în Strategia de transport cât şi contractul de delegare al Transurb. Calcularea corectă a preţului unitar pe kilometru este foarte importantă pentru că, pe baza acestuia, SC Transurb beneficiază de decontări de la bugetul local pentru facilităţile acordate pensionarilor, elevilor, studenţilor şi şomerilor.

La şedinţa de joi a aleşilor locali, consilierul ALDE Gheorghe Bugeag a întrebat ce preţuri a stabilit comisia de audit. "Dacă respectivul audit nu ar fi fost lovit şi de o clauză de confidenţialitate între aparatul de lucru al Primăriei şi auditor, cu mare drag v-aş fi spus! Din păcate, este lovit de o astfel de clauză, prin urmare, datele acestea nu sunt publice!", a răspuns primarul Ionuţ Pucheanu, fără să cedeze la insistenţele consilierului.

Colegul de partid al lui Bugeag, fostul viceprimar Radu Cosca, a susţinut că un audit la o societate publică, plătit din bani publici, nu poate fi confidenţial decât în privinţa modalităţii de auditare, nu şi a concluziilor.

"Lucrurile nu arată bine"

La insistenţele presei, primarul Ionuţ Pucheanu a declarat că există probleme la Transurb: "Pricewatherhouse Cooper a realizat acest audit la solicitarea Primăriei. În urma auditului, lucrurile nu arată cel mai bine. Sunt nişte creşteri salariale absolut nebune pe anumite sectoare. Arată folosirea unor resurse nu în cel mai OK mod. Este frustrant ca un administrator să aibă bugetul local ca pe o saltea de protecţie: "Nu contează câte cheltuieli facem, important e că la sfârşitul anului ne vom duce, ne vom plânge, vom spune că nu mai putem să scoatem autobuzele, şi Primăria va trebui să se sesizeze că n-are ce să facă!"", a spus primarul.

Tarife mai mari

"Acest audit arată exact cam care sunt sumele care ar trebui plătite pe kilometru. În momentul de faţă, aşa cum sunt stabilite, la patru lei, tarifele ar trebui să fie o idee mai mari. Din punctul meu de vedere, şi nu doar al meu, această mărire provine dintr-o formă de cheltuire nu tocmai în regulă a banului public, în mod special din punct de vedere al salarizării. Legat de acest subiect, lăsaţi-mă să verific contractul, pentru a nu face vreo greşeală şi a ajunge în postura de a plăti în nume personal, şi vă promit că va fi unul dintre subiectele unei viitoare conferinţe de presă", a spus edilul-şef.

Ce spune managerul Transurb

Genica Totolici, directorul Transurb, ne-a declarat că nu cunoaşte concluziile auditului realizat anul acesta, aşa cum nu a aflat nici rezultatele verificării de anul trecut. În ceea ce priveşte cheltuielile salariale, managerul ne-a declarat că există într-adevăr creşteri faţă de anul trecut, dar nu pentru TESA, controlori sau casieri, ci doar pentru şoferi, vatmani, mecanici şi electricieni, cărora a trebuit să le plătească orele suplimentare efectuate, dar şi sâmbetele şi duminicile lucrate. Şi asta pentru că, spune directorul, numărul de kilometri parcurşi într-o lună s-au dublat, de la 400.000 la 800.000, dar personalul a rămas acelaşi. "Pentru a asigura continuitatea serviciului de transport, a trebuit să plătim şi câte 32 de ore suplimentare pe lună, plus sâmbetele şi duminicile. Dacă există, din punct de vedere al auditorilor, depăşiri ale cheltuielilor pe anumite sectoare, aş vrea să ştiu care sunt acelea, pentru a ne îmbunătăţi activitatea", ne-a declarat managerul.

Şi auditul în Primărie a rămas confidenţial

Concluziile misiunilor de audit, desfăşurate de firma Pricewaterhouse Coopers la Transurb, nu sunt singurele lovite, deocamdată, de clauze de confidenţialitate! În mandatul primarului Marius Stan, a fost realizat, de către aceeaşi companie, un audit juridic, economic, organizaţional şi operaţional la Primăria Galaţi, pentru care s-au plătit nu mai puţin de 150.000 de euro. Din păcate, tot din motive de confidenţialitate, nu s-au prezentat public decât generalităţi.

Citit 9089 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 10:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.