Statele Unite și Ucraina au semnat un „acord de parteneriat economic” care va oferi Washingtonului acces la minereurile de pământuri rare de la Kiev, în schimbul înființării unui fond de investiții în Ucraina, relatează CNN, preluat de Mediafax.
SUA și Ucraina au încercat să ajungă la un acord privind resursele naturale încă de la întoarcerea președintelui american Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie. Semnarea documentului vine după săptămâni de negocieri intense, care au devenit uneori dure și care au deraiat temporar ajutorul acordat de Washington Ucrainei.
Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat miercuri că ambele țări au semnat acordul. „După cum a declarat președintele, Statele Unite se angajează să contribuie la facilitarea încheierii acestui război crud și lipsit de sens”, a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent. „Acest acord semnalează clar Rusiei că administrația Trump este angajată într-un demers de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung”, a declarat Bessent. „Și pentru a fi clar, niciunui stat sau persoană care a finanțat sau a furnizat mașinăria de război rusă nu i se va permite să beneficieze de reconstrucția Ucrainei”, a adăugat el.
Iulia Svîrîdenko, ministrul ucrainean al Economiei, a fost prezentă la Washington pentru a semna acordul în numele guvernului ucrainean. Printre termenii documentului se numără „proprietatea și controlul deplin” care revin Ucrainei, a postat ea miercuri pe platforma X. „Toate resursele de pe teritoriul nostru și din apele teritoriale aparțin Ucrainei”, a spus ea, adăugând: „Statul ucrainean este cel care stabilește ce și unde să extragă. Subsolul rămâne în proprietatea Ucrainei - acest lucru este clar stabilit în acord”, a precizat Svîrîdenko, potrivit sursei citate.
Acordul este esențial pentru eforturile Kievului de a repara relațiile cu Trump și Casa Albă, care s-au deteriorat după preluarea mandatului de către republican, în luna ianuarie. Oficialii ucraineni speră că semnarea acordului va consolida, pe timp de război, sprijinul american pentru Kiev, dar proiectul documentului nu specifica garanții concrete de securitate din partea SUA pentru Ucraina, unul dintre obiectivele inițiale ale Kievului, precizează HotNews.
Separat, Kievul a discutat cu aliații europeni despre alcătuirea unei forțe internaționale care să contribuie la asigurarea securității Ucrainei în cazul încheierii unui acord de pace cu Rusia.