Beznă pe alei şi arteziană cu program. Grădina Publică a devenit pericol public (FOTO şi VIDEO)

Beznă pe alei şi arteziană cu program. Grădina Publică a devenit pericol public (FOTO şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Atmosferă sinistră, după lăsarea serii, în Grădina Publică. Gălăţenii care ar vrea să se bucure de răcoare, de aer curat, de parfumul teilor şi de spectacolul pe muzică al fântânii arteziene trebuie să-şi aducă neapărat lămpaşe, pentru a putea găsi aleile pe care să se plimbe ori băncile pe care să se odihnească în cel mai mare parc al Galaţiului. La ora 21,59 fix, arteziana se opreşte brusc şi se cufundă şi ea, la fel ca întregul parc, în beznă şi o linişte rău prevestitoare!

Recunosc sincer, am păşit cu grijă şi cu teamă, joi, la ora 21,30, în Grădina Publică. Cu grijă pentru că nu vedeam pe unde calc decât în dreptul celor două felinare care funcţionau la intrare, şi cu teamă din cauza beznei în care erau cufundate aleile laterale.

Totuşi, nu eram singura temerară cu chef de plimbare şi relaxare în cel mai mare parc al oraşului! Am zărit familii venite cu mic, cu mare în parc, perechi de îndrăgostiţi, dar şi vârstnici bucurându-se de muzica frumoasă ce răsuna din boxele grădinii. Ba chiar, pe lângă mine a trecut la un moment dat un puşti pe bicicletă.

Fireşte, totul se întâmpla în zona fântânii arteziene, care, graţie jocurilor de lumini menite să dea strălucire jeturilor de apă, mai însufleţea atmosfera sumbră. Dacă aş fi cârcotaşă, aş spune că în urmă cu aproape cinci ani, când fântâna a fost repornită după reabilitare, jeturile de apă şi spoturile de lumini erau mai puternice şi mai vii. Sau poate că de vină era melodia de dragoste care se auzea acum, "You are my destiny"!

"Acuş se termină"

N-am avut curaj să mă îndepărtez prea mult de zona cât de cât luminată a artezienei. La un moment dat, am observat câteva familii cu copii îndreptându-se spre ieşirea din parc. "Hai, acuş se termină!", l-am auzit spunând pe unul dintre adulţi şi m-am întrebat la ce se referă. Arteziana tocmai "dansa" pe melodia lui Frank Sinatra, "My Way", când, brusc, muzica s-a oprit la jumătatea versului "I did it… (my way)". Jeturile de apă au dispărut, luminile s-au stins şi totul s-a cufundat în beznă şi o linişte rău prevestitoare. Ceasul de pe telefon arăta ora 21,59.

M-am grăbit să părăsesc Grădina Publică în care nu mă mai simţeam deloc în siguranţă.

De ce este întuneric

Nu este prima dată când "Viaţa liberă" semnalează că în Grădina Publică nu funcţionează iluminatul public. De pildă, în decembrie 2014, Primăria susţinea că de vină este apa care s-a infiltrat la sistemul electric! Şi anul trecut, în luna august, cotidianul nostru a publicat un articol pe tema întunericului din parc. Din păcate, ieri nu am reuşit să obţinem răspunsuri din partea autorităţilor locale: de ce nu funcţionează iluminatul public, când şi cum se va remedia situaţia şi mai ales cine răspunde în cazul în care, pe fondul întunericului, cineva ar putea fi agresat!

Tot ce am aflat este că fântânile arteziene funcţionează în Galaţi doar până la ora 22,00, programul fiind stabilit pentru a nu-i deranja pe gălăţenii care locuiesc în apropierea lor.

Până când vom primi şi celelalte răspunsuri legate de bezna din Grădina Publică, vă reamintim că modernizarea şi reabilitarea Grădinii Publice a durat doi ani şi s-a finalizat în septembrie 2013. A fost o investiţie la care contribuţia Uniunii Europene a fost de peste 6,8 milioane de lei, iar Guvernul României a dat 1,4 milioane de lei. Cât despre fântâna arteziană, lăsată deliberat de autorităţi în afara proiectului de modernizare a parcului, reabilitarea ei costat 316.100 de lei de la bugetul local.

Citit 11619 ori Ultima modificare Luni, 18 Iunie 2018 10:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.