Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
6 comentarii

Un indicator ruginit şi strâmb, asortat cu gardul de protecţie rupt, pe jumătate pus la pământ, marchează intrarea pe strada Portului, artera care străbate una dintre zonele rezidenţiale căutate ale Galaţiului. Îmbătrânit, cu faţadele degradate, îngropat în buruieni, plin de gunoaie şi garaje, lipsit de locuri de parcare şi de un minim spaţiu de joacă pentru copii, cartierul Port a ajuns o epavă. La fel ca ambarcaţiunea veche, care rugineşte în faţa Liceului de Marină, unde ne-am dat întâlnire cu gălăţenii.
"Ar fi bine să mai taie şi ei iarba! Şi trotuarele ar mai trebui reparate, dar măcar să ne scape de buruieni", ne-a spus o gălăţeancă, pe care am întrebat-o de problemele cartierului Port. Într-adevăr, buruienile înalte au cotropit spaţiul verde, lăsat de izbelişte, din vecinătatea Palatului Navigaţiei.
Sticle, doze şi PET-uri goale de bere şi de suc, ambalaje şi gunoaie de tot felul înconjoară băncile ori se înşiră pe treptele falezei, mărturie a "civilizaţiei" gălăţenilor. Şi canalizările sunt înfundate cu gunoaie! Malul Dunării nu face notă discordantă, "flancat" de bărci care se crapă la soare visând răcoarea undelor. Zace abandonată adunând la rându-i gunoaie, ruina fostului foişor grăniceresc de la mal de Dunăre.

Degradare continuă

"Faţadele blocurilor şi clădirilor ar trebui făcute frumoase, împrospătate", ne-a spus o gălăţeancă. Îi confirmă spusele blocurile suferinde, parcă, de pelagră, în care fiecare locatar a încercat să-şi asigure confortul… chiar şi cu preţul unei conducte care urcă pe faţadă până în casa celui ce beneficiază de ea.
Trotuarele sunt înguste, degradate, pătate de dudele care fermentează la soare. De-a lungul străduţelor sunt parcate în şir indian autoturisme. În spatele blocului Olt 2 e ditamai cazemata de garaje răsucită ca un labirint. Dar locuri de parcare nu-s! Sunt, însă, gunoaie împrăştiate în jurul punctelor de colectare.
"De vânzare", scrie mare pe ruina care te anunţă că ai intrat pe strada Griviţei. Greu de crezut c-ar mai fi de cumpărat ceva, în afară de terenul pe care stă.
Gropi pe carosabil, macadam denivelat, câini dormitând în praful cartierului îmbătrânit şi tot mai depopulat sunt realităţile unei foste zone de elită a oraşului, uitată de vreme şi de autorităţi…

Grădinile Semiramidei s-au mutat la bloc

Aşa se poate spune, desigur, în sens admirativ, despre fereastra care ne-a atras atenţia la un bloc de pe strada Portului. O minigrădină luxuriantă ţine umbră unei încăperi de apartament, care nu mai are nevoie de perdele sau jaluzele. Florile înalte şi frumoase oferă discreţia necesară unei locuinţe la bloc, blocând privirile curioşilor, dar asigură şi umbra necesară, mai ales că vremurile devin tot mai încinse.

Joi, venim la Spicu'

Cotidianul "Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 21 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona Spicu', pentru a ne spune care sunt principalele nemulţumiri şi probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

Ne puteţi contacta şi pe adresa de e-mail

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, ce vă deranjează în zona în care locuiţi şi cum pot fi îndreptate lucrurile, ziarul "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată şi verificată, în vederea publicării, desigur, cu un punct de vedere din partea autorităţilor în drept. Vă mulţumim!

Citit 5091 ori Ultima modificare Marți, 19 Iunie 2018 12:09

6 comentarii

 • postat de Eu Marți, 19 Iunie 2018 12:00 90.95.113.*** Link la comentariu
  1
  1

  La căminul 1sng din port de3luni nu este lumina în scara din cauza celor ce uita apa deschisa sa făcut scurt circuit și nu interesează nici pe administrator ce se intimpla în acest bloc... Portul a fost cel mai vizionat și aglomerat locșor din oraș acum e o paragina doar cei ceai amintesc cum era odată mai prețuiesc acest colțișor!

  Raportează
 • postat de Suzana Marți, 19 Iunie 2018 11:24 82.137.8.*** Link la comentariu
  1
  4

  Nu văruiți cât a construit Tată Tata nu murit de bătrânețe Tata a murit la Târgoviște. La ajutat Pretenul

  Raportează
 • postat de Ioana Gazda Luni, 18 Iunie 2018 19:55 79.40.131.*** Link la comentariu
  0
  5

  Cu o floare nu se face primavara,dar acel frumos balcon dovedeste ca sunt si oameni gospodari in acel cartier.Pacat ca primaria nu reuseste sa faca nimic ptr orasul care moare incet,incet.

  Raportează
 • postat de Ciudin Paul Luni, 18 Iunie 2018 12:58 213.233.84.*** Link la comentariu
  0
  7

  Reportaj de nota 20,mulțumim pentru exemplul balconului cu flori,o zi plăcută!

  Raportează
 • postat de Din port Luni, 18 Iunie 2018 09:40 85.120.219.*** Link la comentariu
  0
  12

  Probleme sunt nenumarate, as aminti :
  - de numarul mare de pisici"salbatice" aducatoare de purici in sezonul cald,
  - de intreruperile de curent electric nepermis de des, (chiar este necesara oprirea de la miezul noptii?de tiuie alarmele de la diverse firme);
  - de oprirea furnizarii apei reci din lipsa de presiune, veti fi uimiti de cate sesizari sunt facute la dispecerul de serviciu apa canal numai pentru blocul ICEPRONAV de langa Liceul de marina;
  - de spatiile verzi neingrijite si iarba plina de capuse, pericole reale pentru copii.
  Oare administratia locala este in stare de stopare (nu inraznesc sa scriu rezolvare) a celor de mai sus?

  Raportează
 • postat de Titi Luni, 18 Iunie 2018 06:58 188.24.212.*** Link la comentariu
  0
  20

  Si mai vrem sa primim turisti care vin cu navele de croziera .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.