Cufundată în beznă şi fără spaţiu verde. Cum arată, după trei ani, parcarea cu loc de joacă din Micro 19 (FOTO)

Cufundată în beznă şi fără spaţiu verde. Cum arată, după trei ani, parcarea cu loc de joacă din Micro 19 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cufundată în întuneric, aşa ne-a întâmpinat, sâmbătă seara, la ora 19,00, parcarea cu loc de joacă din Micro 19. În părculeţ, câţiva copii însoţiţi de părinţi, se dădeau în leagăn, povestindu-şi întâmplări de la şcoală, profitând de vremea încă plăcută, dar şi de faptul că, în acel loc, bătea lumina becurilor aprinse în curtea Colegiului Economic şi farurile maşinilor care parcau. Din păcate, nici ziua zona nu arată mai bine!
Parcarea cu un mic părculeţ şi loc de joacă din Micro 19, inaugurată pe 19 iunie 2015, a fost primul proiect major de restructurare urbană într-un Galaţi sufocat de construcţii parazitare. Nu mai puţin de 144 de garaje de toate neamurile şi dimensiunile au fost demolate de pe terenul generos cuprins între Şcolile Generale 29, 17, Biserica "Sf. Ana" şi Colegiul Economic "Virgil Madgearu", pentru a face loc unei parcări civilizate. La momentul inaugurării, primarul Galaţiului de la acea vreme, Marius Stan, promitea că trei fântâni arteziene vor completa spaţiul de relaxare şi că, dacă se va dovedi, în urma unei monitorizări, că nu toate cele 234 locuri de parcare sunt absolut necesare, una dintre alveole va fi transformată în pistă pentru role.

Praf şi buruieni

Au trecut trei ani şi patru luni de la acel moment, parcarea a rezistat, mai mult sau mai puţin folosită, dar nu şi zona de relaxare. Nici măcar un fir de iarbă nu mai există din covorul de gazon. Doar praf, buruieni şi copăcei uscaţi. Din micile bazine ale fântânilor arteziene n-a rămas decât urma, imprimată pe pământul uscat. Covorul elastic de tartan e rupt pe alocuri, iar groapa de nisip pentru cei mici e istorie. Periculoasă ni s-a părut, în zona locului de joacă, o gură de aerisire în care poate intra piciorul unui adult, darămite cel al unui copil! Toaleta e închisă cu lacăt şi miroase urât!
Locurile de parcare - unde am remarcat două rulote, microbuze, ba chiar şi dubiţe - nu sunt ocupate în totalitate, indiferent de oră sau de zi. În schimb, locul de joacă se dovedeşte prea mic! Toboganul e suprasolicitat, la fel şi leagănele, copiii joacă fotbal pe locurile de parcare sau pe aleile rutiere, se plimbă cu bicicletele şi rolele, iar adolescenţii stau la poveşti cu fundul pe bordură sau sprijiniţi de maşini. Acest fapt o deranjează pe Elena Tănasă, o cititoare a ziarului "Viaţa liberă", care ne-a scris: "Colegiul ar trebui să ia masuri pentru elevi, să le facă un loc în curtea liceului pentru recreere în pauze. La poarta colegiului este o mare de gunoi în zona parcării - pahare de cafea, sticle de plastic - iar elevii stau stau sprijiniţi de maşinile din parcare sau la scările blocurilor din împrejurimi. Primăria ar putea veni în sprijinul lor, să pună bănci şi tomberoane". Sâmbătă seară, doar un bec şi jumătate funcţionau din numeroşii stâlpi de iluminat din zona parcării. Noroc de felinarele aprinse în jur, în curtea Colegiului Economic, a Şcolii Nr. 29 şi a Bisericii "Sf. Ana"! La fel era situaţia şi joi, la ora 19,30, când am trecut pe acolo, deci e greu de spus de când trenează această situaţie!

Investiţia, în cifre

Transformarea maidanului cu garaje din Micro 19 într-o parcare civilizată nu a însemnat o singură investiţie, ci două. Parcarea cu loc de joacă şi spaţii verzi din Micro 19 a costat 2,3 milioane de lei. La asta s-a adaugat proiectul, în valoare de 1,2 milioane de lei, prin care au fost amenajate aleile de acces. Totul a fost executat de Tancrad.
Înainte, garajele şi aleile dintre ele ocupau 9.325 mp, iar spaţiile verzi doar 451 mp. În prezent, carosabilul şi parcajele ocupă 5.175,24 metri pătraţi, trotuarele asfaltate - 325,8 metri pătraţi, iar trotuarele pavate - 1.001,50 metri pătraţi. Aleile pietonale şi locul de joacă ocupă 252,57 metri pătraţi, suprafaţă locului de joacă amenajat cu tartan fiind de 230,60 metri pătraţi.
Trebuie spus că, în studiul de fezabilitate realizat de arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială "Dunărea de Jos", împreună cu dr. arh. Liliana Buhociu, dr. arh. Dragoş Buhociu şi dr. peisagist Roxana Negrea, propunerile erau altele: parcajele şi aleile ocupau 7.086 mp, spaţiul verde - 2.482 mp, iar locul de joacă 904 mp! Şi erau prevăzute doar 216 locuri de parcare…

Foto: Anca Melinte şi Iulia Kelt

Citit 8393 ori Ultima modificare Marți, 23 Octombrie 2018 11:17

7 comentarii

 • Luni, 22 Octombrie 2018 20:50
  5.13.158.***
  Proiect facut cu c***l!! Cate minti luminate s-au dat cu capul de pereti sa cloceasca acest proiec european nu au realizat ca locul de joaca pentru copii trebuia sa fie la celalalt capat al aleii. Trebuie sa ascultam tipetele copiilor si scartaitul balansoarelor cat e ziua de lunga...Odihneasca-se in pace gospodarirea urbana!
  5
  3
  Raportează
 • postat de Gabi
  Luni, 22 Octombrie 2018 16:55
  109.102.62.***
  Spatiul verde dintre parcari e plin de gunoaie, de PET-uri. Gunoaiele sunt si langa borduri si pe gratarele canalizarilor.
  Curatenia se face doar de fatada pe aleea din fata scolii, nu si prin parcare.
  Instalatia de irigat n-a functionat decat la deschidere, acum e defecta, nefunctionala, n-are cine s-o porneasca.
  Din 24 de becuri LED doar unul mai lumineaza.
  Se pare ca asa e la noi la romani, in special la Galati, se face un lucru util si pe urma nu intereseaza pe nimeni de intretinere. Doar sa fie bifat ca s-a facut... tipic.
  0
  9
  Raportează
 • postat de GIOVANI
  Luni, 22 Octombrie 2018 12:22
  81.12.149.***
  Cred că POLIŢIA LOCALĂ ar trebui să-şi facă treaba în astfel de situaţii.
  La fel, cei de la GOSPODĂRIRE URBANĂ au sarcini clare pentru mentenanţa domeniului public. Dar nu înţelegem de ce Directorul acestei companii nu şi-a dat până acum încă DEMISIA?
  0
  19
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Luni, 22 Octombrie 2018 10:18
  5.2.205.***
  Aceeasi situatie si la Potcoava cu celebra parcare construita in aproape 3 ani de zile si cu....2 primari. Niste lumini chioare care jumatate nu ard...nu vezi nimic decat o umbra de lumina. Lumea parcheaza masinile acolo ca nu au incotro.....pana sparge un borfas una din ele.
  Dupa aia mai discutam.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Luni, 22 Octombrie 2018 09:51
  86.34.180.***
  Parcarea nu este plina, deoarece noii posesori de masini, de fapt tartanimea din blocurile din zona, isi parcheaza fiecare tigaia in fata scarii, sa poata taranul sa-si vada caruta din bucatarie!
  0
  26
  Raportează
 • postat de iulia
  Luni, 22 Octombrie 2018 08:23
  86.127.209.***
  Parcarea este plina aproape seara.Dar de cele 3-4 masini lovite marti noaptea in parcarea de ce nu spuneti nimic?
  0
  14
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 22 Octombrie 2018 07:56
  100.117.9.***
  ".....Elena Tănasă, o cititoare a ziarului "Viaţa liberă", care ne-a scris: "Colegiul ar trebui să ia masuri pentru elevi, să le facă un loc în curtea liceului pentru recreere în pauze. La poarta colegiului este o mare de gunoi în zona parcării - pahare de cafea, sticle de plastic - iar elevii stau stau sprijiniţi de maşinile din parcare sau la scările blocurilor din împrejurimi " Are dreptate doamna Elena , problema este de ne rezolvat ,elevii care invadeaza la pauze locul de joaca, bancile etc ,nu vin sa manance croisantul si sa bea cafeluta ,majoritatea vin sa fumeze si sa vorbeasca urat ,asta in timp ce in jur sunt zeci de tanci.La terminarea orelor ,nepotii de la Sc 29 ,vor sa-i duc putin la joaca ,asa s-a intamplat de nenumarate ori .. asa ca stiu despre ce este vorba, Intr-o zi exaperat de porcariile debitate de "elevii colegiului economic " dar si de fumul gros de tigara pe care-l aruncau in valuri in nasul copiilor , am vrut sa-i sesizez pe cei doi politisti locali ,care priveau spre locul de joaca din coltul blocului U1 si au plecat de urgenta atunci cand le-am facut semn ca vreau sa vorbim .Am dus nepotii acasa si m-am dus la biroul politistilor locali ,din Piata Micro 19 ,le-am povestit ce si cum iar acestia m-au lamurit ... ce domnule nu-i democratie ?Am plecat cu gandul ca numai babele care vand patrunjel in jurul pietei si care sunt vanate de domnii politisti ,nu au parte de democratie...
  0
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.