Galaţiul stă pe un butoi de mizerie

Galaţiul stă pe un butoi de mizerie

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
11 comentarii

Istoria blocului B8 din Mazepa 1 s-ar putea oricând repeta, în orice zonă a oraşului, dacă administratorii asociaţiilor de proprietari nu trec urgent la măsuri de curăţare a subsolurilor imobilelor. La această concluzie au ajuns cei de la Apă-Canal, care au contabilizat deja peste 400 de blocuri şi respectiv scări de bloc din oraş, la care, din cauza avarierii conductelor de colectare a apelor menajere, deşeurile se scurg direct în pământ. 

Municipiul Galaţi stă, la propriu, pe un butoi de mizerie provenit din apele menajere deversate necontrolat de la sute de imobile ale căror subsoluri au fost, oficial, neglijate până la distrugerea aproape totală a branşamentelor conductelor de canalizare. La această concluzie au ajuns reprezentanţii Departamentului Canalizare din cadrul Apă-Canal, care au inventariat starea instalaţiilor interioare de canalizare la asociaţiile de proprietari, 130 dintre acestea fiind găsite cu deficienţe. 412 imobile este numărul exact de imobile unde au fost constatate avarii în subsoluri, prin lipsa totală a racordurilor de preluare apă sau, în mai puţine situaţii, prin deteriorarea parţială a acestor branşamente. În aceste condiţii, susţin reprezentanţii Apă-Canal, deversarea apelor menajere nu se mai face controlat, ci direct în subsolurile blocurilor şi pe tunelele tehnice aferente blocurilor sau domeniului public. 
"Aceste deficienţe conduc în primul rând la acumularea de ape uzate în subsolurile blocurilor şi ulterior în tunelele tehnice, ceea ce poate conduce la afectarea stabilităţii construcţiilor din zonă şi a tunelului tehnic, prin infiltraţiile de apă uzată produse în timp. Reamintim, în acest sens, situaţia similară constatată în anul 2018 la blocul B8 din Mazepa 1. În al doilea rând, folosirea drept colector de canalizare a subsolurilor blocurilor şi a tunelului tehnic în care sunt pozate reţelele de utilităţi, dintre care cea mai importanta este reţeaua de alimentare cu apă potabilă, contravine normativelor tehnice şi igienico-sanitare în vigoare, generând un focar de infecţii ce poate pune în pericol sănătatea populaţiei", precizează Gelu Stan, directorul general al SC. Apă-Canal. 

Din centru, la periferie

Blocurile arondate celor 130 de asociaţii vizate de verificări fac parte din nu mai puţin de 15 cartiere ale oraşului: I.C. Frimu, Micro 13 B, Micro 39 A, Micro 39 B, Micro 39 C, Micro 38, Siderurgiştilor Vest, Micro 16, Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 20, Micro 21, Ţiglina 2 şi Mazepa 1. Conform datelor furnizate de Apă-Canal, cele mai multe probleme apar în Micro 16, cu 72 de imobile, reprezentând blocuri sau scări de bloc, arondate la 21 de asociaţii. Lista completă a imobilelor cu probleme grave la sistemul de canalizare şi a asociaţiilor de care acestea aparţin poate fi consultată pe www.viata-libera.ro.

Administratorii, puşi la treabă 

Având în vedere numărul foarte mare de imobile aflate în această situaţie, furnizorul de servicii de canalizare le pune în vedere administratorilor asociaţiilor de proprietari să facă ceea ce îi obligă legea, şi anume să treacă la întreţinerea de urgenţă a subsolurilor blocurilor, prin curăţarea acestora şi remedierea defecţiunilor acolo unde acestea există. 
"Legea nr.196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor prevede ca activitatea de administrare, întreţinere şi reparaţii asupra proprietăţii comune dintr-un condominiu revine asociaţiei de proprietari. Intervenţiile personalului societăţii noastre pentru curăţirea tunelelor tehnice rămân practic fără rezultat, atât timp cât în continuare, apa uzată menajeră curge direct în subsolurile blocurilor sau în tunele şi nu în colectorul de canalizare", argumentează directorul Apă-Canal. 
Conform sursei citate, administratorii asociaţiilor de proprietari pot solicita, acolo unde este nevoie, sprijinul echipelor Apă-Canal pentru executarea lucrărilor de reparaţii la tubulatura de evacuare a apei menajere, pentru evacuarea sedimentelor şi apei menajere acumulate în subsolul blocurilor precum şi igienizarea zonelor de intervenţie la finalizarea lucrărilor. Inventarierea situaţiei subsolurilor blocurilor din Galaţi va continua şi anul acesta, operatorul de canalizare anunţând că va urmări, totodată, şi stadiul lucrărilor de remediere la imobilele de pe "lista neagră". În cazul în care nu se vor remedia problemele, iar infiltraţiile vor periclita furnizarea apei potabile ori calitatea acesteia, se poate merge până la sistarea furnizării apei către proprietarii din acele imobile. 


           

           


Citit 13624 ori Ultima modificare Marți, 26 Februarie 2019 10:57

11 comentarii

 • postat de Akbar Vineri, 22 Februarie 2019 16:25 5.13.129.*** Link la comentariu
  1
  9

  Catastrofa blocului B8, repet pentru a mia oara, s-a datorat nesimtirii si indolentei furnizorului de apa potabila si nu datorita problemelor din subsolul blocului. Orice om cu mintea la el si-ar da seama ca o fundatie de bloc nu se "rupe" in cateva zile, iar existenta unei avarii in subsol, ar fi generat costuri suplimentare luna de luna, la factura de apa rece, problema ce ar fi fost remediata in timp. Miile de metri cubi de apa care au distrus B8 s-au infiltrat, prin pamant, de la coloana de apa potabila, sparta si ruginita, aflata in proprietatea Apa Canal. Blocul B8 are subsol tehnic, pentru cine are habar.
  Ca sa dreaga "coliva" Apa Canal s-a apucat de inventariat subsoluri cu probleme.

  Raportează
 • postat de Marlena Vineri, 22 Februarie 2019 15:14 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  9

  Eu credeam ca se vorbeste aici si despre mizeria de pe STRAZI!
  Arata groaznic orasul nostru, iar POLITIA LOCALA nu-si face treaba deloc!
  Cred ca aceasta institutie trebuie desfiintata pentru lipsă de rentabilitate!
  Mai rău ne irită când îi vedem cum abia îşi mişcă fundurile câte doi pe străzile Galaţiului, doar la lumina zilei!

  Raportează
 • postat de Suzi quatro Vineri, 22 Februarie 2019 13:23 82.137.9.*** Link la comentariu
  0
  6

  Deci cum se apropie Pastele cum va vine să închideți Apa potabila De vreo 3-4 mandate numai asta FACEȚI domnilor Consilieri Locali Dar mai faceți și anul acesta pentru că pe noi gălățenii nu prea ne interesează nici Alegerile Europarlamentare sau Prezidențiale Din fundul Moldovei nu prea se aleg PREȘEDINȚI SAU EURODEPUTAȚI//// IAR CEI CARE AU FOST NU PREA ERAU NĂSCUȚI ÎN GALAȚI DAR AU AJUNS LA BRUXELLES SI AU FOST REPREZENTANȚII ALTORA /// PE NOI MAI BINE NE-AR SCUTI ///TREBUIE SA REPARĂM APA DE LA WC CĂ PLUTEȘTE O AMENINȚARE--Inchidem Apa potabila //Pe cei care îi dați în Șomaj de la Transurb SA le dați și bani pentru lucrări de întreținere a blocului ??? S-au le oferiți GRATIS
  preavizul și Ura și la Gară ?Prima de Paști le dați la lichidare anul ăsta sau la anul când pierdeți Alegerile locale?

  Raportează
 • postat de Terente Vineri, 22 Februarie 2019 13:21 81.12.149.*** Link la comentariu
  1
  5

  Şi de ce APĂ-CANAL nu a făcut aceste cercetări până acum ca să se ia măsurile de rigoare?
  Cine a fost la conducerea acestei instituţii-mamut?

  Raportează
 • postat de HAHAHA Vineri, 22 Februarie 2019 09:08 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  26

  Pana cand KK nu ne va ajunge imediat sub nas si putin peste gura, nu se va face NIMIC !!!!

  Raportează
 • postat de Mirela Vineri, 22 Februarie 2019 08:26 178.138.34.*** Link la comentariu
  1
  11

  Sa se verifice si blocurile C din Tiglina 1 care nu au subsol si apa se scurge direct in fundatia blocului, situatie prezenta in articol si in 15 august 2018, si care nici azi nu este rezolvata

  Raportează
 • postat de VELUTA CAZACU Vineri, 22 Februarie 2019 07:57 46.97.61.*** Link la comentariu
  1
  11

  VA ROG SA MA INFORMATI CU PRIVIRE LA CURATAREA RIGOLELOR DIN SPATELE BLOCURILOR[nu din fata blocului},DE OARECE,AM DISCUTAT CU CEI DE LA ASOCIATIE SI AU SPUS CA NU INTRA IN ATRIBUTIILE LOR.FRUNZELE USCATE ,HIRTII DE TOT FELUL ISI FAC VEACUL FARA A FI DERANJATE.

  Raportează
 • postat de Galatean Vineri, 22 Februarie 2019 07:39 78.96.81.*** Link la comentariu
  7
  23

  In conditiile in care majoritatea administratorilor asociatiilor de proprietari nu isi indeplinesc atributiile conform noii legi, 196 din sept.2018, marginindu-se exclusiv numai la rolul de casieri, meteahna care functioneaza cu aprobarea comitetelor si a presedintilor asociatiilor, nu se va rezolva nimic, numai daca apa canal trece la sanctiuni de care face vorbire!

  Primaria, prin acel birou de indrumare a asociatiilor de proprietari, trebuia sa intervina in timp, chiar si pe legea veche, controland asociatiile, in mod deosebit activitatea administratorilor, in ceea ce priveste administrarea condominiilor, intretinerea subsolurilor, cartea constructiei pentru fiecare scara de bloc in care trebuia/ trebuie inscrisa orice modificare a constructiilor in timp, consemnand si simple tasari, inclusiv starea tehnica a instalatiilor de apa si canalizare!

  Cate asociatii din Galati au cartea constructiei la zi?!

  Niciuna!

  Nota bene: blocul din Mazepa asa se va darama, din inconstienta si prostia acestor administratori, presedinti si comitete ale fostelor asociatii de proprietari, impreuna cu mamelucii din primarie care nu si-au facut treaba!
  Eu m-as indrepta cu pretentii in instanta impotriva acestora intrucat au fost platiti de cetateni, pentru neglijenta!

  Ori, acest birou al primariei nu si-a facut treaba; unele sesizari ale cetatenilor nu le-au luat in considerare dand apa la moara administratorilor si presedintilor de asociatii, implicit comitetelor acestora compus mai peste tot din bosorogi semianalfabeti, un ansamblu de mameluci care se tin ca rahatul porcului avand interese personale, unii au pus stapanire pe spatiile subsolurilor sau ghenelor de gunoi in care fac diverse activitati personale desi acele spatii sunt proprietati comune; la fiecare sarbatoare, Craciun, Paste, Anul Nou, primesc premii

  Si marlanimea tace si plateste; unii nici macar nu catadicesc sa se uite pe situatiile lunare sa vada pe ce dau banii!

  Asadar, administratorii, presedintii, membri comitetelor asociatiilor de proprietari impreuna cu cei din primarie se fac vinovati de dezastrul subsolurilor, instalatiilor de apa si canalizare; impotriva lor cetatenii sa se indrepte cu pretentii la instante, fiindca au fost platiti si nu si-au facut treaba!

  Raportează
 • postat de Mircea Vineri, 22 Februarie 2019 07:33 79.116.103.*** Link la comentariu
  3
  20

  De ce nu pomeniti si de tunelurile tehnice pline de ...... si care apartin APA CANAL?

  Raportează
 • postat de Gabd Vineri, 22 Februarie 2019 06:45 5.13.229.*** Link la comentariu
  4
  16

  Nu este despre subsol ci despre canalul tehnic aferent scărilor care este proprietatea lui apă și canal și care printr-un regulament intern ilegal la pasat la asociații

  Raportează
 • postat de IC Vineri, 22 Februarie 2019 05:02 86.124.202.*** Link la comentariu
  1
  16

  Corecta abordarea acestei probleme ,Galatiul sta si pe un loess transformat ,in unele cartiere ,intr-un fel de "samantana " ,cei initiati stiu despre ce este vorba ( pe cand o informare a primariei despre observatile din puturile piezometrice si reperi de adnacime ,o harta a nivelului apei freatice ,eventual a evolutiei tasatilor ). Cauzele sunt cele expuse dar si starea retelei de canalizare ,inclusiv a canalelor tehnice .De ce nu se spune nimic despre blocurile in subsolul carora intra mizeria din canalele tehnice ,oare cine are in exploatare si intretinere aceste canale , ApaCanal ( acum in majoritatea zonelor nu mai sunt active decat conductele de apa si canalizare ) sau Calogal ( cu defunctele conducte de apa calda si termoficare ) ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.