Ce spune Valentin Chibrit despre tatăl său, ajuns om al străzii. „A jucat de o manieră anapoda «Jocul numit Viață»”

Ce spune Valentin Chibrit despre tatăl său, ajuns om al străzii. „A jucat de o manieră anapoda «Jocul numit Viață»”
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Costinel Chibrit, pictorul gălățean ajuns om al străzii, dar a cărui soartă s-a schimbat după ce a ajuns să locuiască într-un cămin pentru persoane vârstnice din Târgu Bujor, a stârnit opinii diferite în rândul gălățenilor. Pentru unii, a rămas un om al străzii așa cum sunt destui în Galați, pentru alții a devenit o emblemă a unui sistem administrativ indiferent și plin de lacune legislative.

Nu puțini sunt însă cei care s-au întrebat de ce familia a permis ca omul să ajungă pe străzi, la mila publică. În acest articol, vom încerca să arătăm cum explică membrii familiei sale situația pentru care Costinel Chibrit a pierdut statutul pe care îl avea în societate. Un amplu mesaj ne-a sosit la redacție din partea fiului său, Valentin Chibrit, și am decis să publicăm cele mai relevante pasaje din povestea tulburătoare care ne-a fost împărtășită.

"Viața liberă" a publicat pe larg povestea lui Costinel Chibrit, un om năpăstuit, care a fost ajutat să se reintegreze în societate și să ducă un trai decent. Nu am făcut-o pentru a-l transforma în "vedetă de presă", ci doar pentru că am empatizat cu suferința omului, ajuns la bătrânețe să trăiască pe stradă, sub cerul liber, din mila trecătorilor. După ce am făcut publice informații privitoare la locul unde acesta a fost cazat, membrii familiei sale au răspuns apelurilor noastre de a fi contactați. S-au interesat cum îl pot ajuta pe viitor, dar ne-au explicat și lucruri neștiute din viața de familie a lui Costinel Chibrit.

"Nu-l pot percepe ca tată"

Valentin Chibrit este fiul lui Costinel. Valentin a moștenit talentul tatălui său și a devenit un caricaturist renumit. Cei doi nu au avut, însă, o relație adevărată și normală tată-fiu. După ce a aflat din presă că tatăl său biologic trece prin momente grele, caricaturistul a sunat la redacția "Vieții libere" și ne-a povestit crâmpeie din viața lui Chibrit-tatăl, care a ales să își trăiască viața pe străzi, renunțând de bunăvoie la traiul în familie.

"Chiar dacă îi port numele și ADN-ul, nu-l pot percepe ca tată, de vreme ce, de la vârsta de trei ani, el a plecat din viața mea și a mamei mele. De la acel moment încoace, eu am fost susținut, hrănit și educat de un tată adoptiv, un om corect și familist, pe numele lui Bâzu Florică, marinar pe nave rapide pe Dunăre. Din povestirile mamei mele, Chibrit Costinel a avut un moment de onestitate la judecătorie, în momentul divorțului lor, când a recunoscut că nu crede că va putea asigura constant o pensie alimentară. Așa că a acceptat propunerea mamei mele de a nu mă contacta/deruta până voi fi împlinit 18 ani, ea promițându-i că, în schimbul acestui târg, nu îi va solicita lui Chibrit niciun ajutor financiar pentru creșterea și educarea mea.

În jurul acelei vârste și mai apoi de încă două, trei ori au mai existat întâlniri scurte și stângace cu Costinel Chibrit. Sper, astfel, să fiu înțeles când spun că situația lui actuală mă impresionează cam la fel de mult cât cea a unui oricare alt bătrân aflat într-o situație asemănătoare.

De curând, într-o vizită prin Galați, ne-am întâlnit întâmplător (eu și soția mea) pe stradă cu Costinel și am încercat să-l ascultăm și să înțelegem și situația lui, și pe el. Noi aveam descrierile celor care l-au întâlnit. Așa că acestea, coroborate cu observațiile noastre, au pictat un destin asumat de «om al străzii», care chiar dacă arăta urât pentru noi, cei din exterior, nu poate fi ajutat decât cu sprijin profesional. E greu de înțeles și acceptat, dar se pare că libertatea, care vine cu toate elementele deranjante, este ceea ce a urmărit Costinel toată viața. Ideea de familie, apartament cu ușa închisă, taxe și obligații cu aer social nu i se potrivesc deloc", ne-a declarat Valentin Chibrit.

"Cu sora mea vitregă am o relație cordială"

Caricaturistul ne-a relatat faptul că divorțul mamei lui de pictorul Chibrit i-a adus acestuia o nouă șansă la o viață de familie, pe care însă Costinel a irosit-o din nou. "Costinel are și o fiică, rezultată dintr-o căsătorie ulterioară. Cu Alina, sora mea vitregă, am o relație cordială și încărcată de respect. Din câte am auzit și observat, ea l-a ajutat cu bani ori de câte ori acesta o vizita la sediul unde ea încerca din greu să pună o mică afacere pe picioare. Știu că la un moment dat i-a cumpărat o garsonieră pentru a-i oferi un spațiu confortabil și curat. În acest spațiu el nu a reușit să se integreze și a ales, din nou, viața «boemă», a străzilor", a mai spus Valentin Chibrit.

Donații pentru noua "casă" a tatălui său

Deși Valentin Chibrit a copilărit și crescut fără a se bucura de grija și protecția tatălui, ajuns acum la maturitate, are puterea de a vorbi despre iertarea părintelui său. Mai mult, artistul pregătește o expoziție cu vânzare a caricaturilor sale la București, iar banii strânși vor fi redirecționați spre căminul unde în prezent Costinel Chibrit este cazat și beneficiază de asistență medicală și psihologică, hrană, căldură și condiții decente de viață.

"După ce am aflat din articolul «Vieții libere» că a fost relocat de la Oancea la Căminul Complex de Locuințe Protejate pentru Persoane Vârstnice «Sf. Nicolae» de la Târgul Bujor, am sunat să aflu dacă reușește să se integreze într-un sistem organizat. Angajații centrului mi-au subliniat faptul că există și un cadru socio-comunitar prin prezența altor bătrâni, care-l pot ajuta să înțeleagă că nu e singurul care a jucat de o manieră anapoda «Jocul numit Viață». În conversația telefonică cu acești oameni minunați am fost impresionat și am promis că voi vizita personal și voi dona centrului o lucrare înrămată de-a mea, lucrată în tehnica ulei pe pânză. De asemenea, pentru asigurarea condițiilor de trai și de tratament necesare pentru întreținerea lui Costinel Chibrit, Direcția de Asistență Socială Galați a început întocmirea dosarului de pensie și stabilirea condiției de asigurat de sănătate, pentru că o parte din cheltuieli - conform procedurilor - ar trebui să fie acoperite din pensie. Dificultatea este dată de faptul că pictorul nostru nu a mai muncit cu înregistrare în sistemul de stat de aproximativ 25 de ani; anii munciți sunt puțini, dispersați, neînregistrați și fără cotizare la sistemul de pensii. Am vorbit și cu sora mea Alina și am făcut un pact verbal că vom încerca să-i ajutăm discret și tacit pe cei care l-au luat sub aripa lor.

Împreună cu soția mea vom declanșa o campanie prin care vom publica pe canalele noastre social-media un set de lucrări de-ale mele, în general portrete și caricaturi cu personalități naționale și internaționale, pe care oamenii le vor putea plăti către un cont de donații sau de stat", a mărturisit acesta.

Caricaturistul gălățean le mulțumește tuturor celor care l-au susținut, tratat și ajutat pe pictorul Costinel Chibrit, atunci când acesta se afla pe stradă.

"Viața liberă" va continua campania de strângere de donații pentru pictorul Chibrit. Mai mult, pentru că la centru va  beneficia de terapie prin artă, vom încerca să îi trimitem lui Chibrit Costinel materialele necesare pentru pictură.

Pentru că numeroși cititori ai "Vieții libere" și-au exprimat dorința de a vedea câteva dintre tablourile care poartă semnătura lui Costinel Chibrit, vom publica fotografiile unor picturi din anul 1992, imagini care ne-au parvenit prin bunăvoința unor gălățeni în ale căror case sunt expuse aceste lucrări. Rugăm gălățenii care au acasă lucrări ale sale să ne transmită imagini cu acestea, pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 24106 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 12:31

8 comentarii

  • postat de IonV
    Sâmbătă, 04 Februarie 2023 13:04
    86.124.201.***
    Cand si-a abandonat responsabilitatile de parinte, preferand o viata boema, nimeni nu a avut nimic de spus la adresa lui de inconstient, acum sunt atatia oameni de bine... Traumele propriului copil cine le decarteaza? Mi-e o sila imensa de asemenea lipitori de oameni...
    0
    0
  • postat de paloma
    Joi, 12 Ianuarie 2023 21:46
    5.13.144.***
    Nu pot rezona cu fiul...Totusi este tatal lui biologic si se afla la anaghie !!! Putina empatie n-ar fi stricat din partea acestui "artist" !!!
    0
    0
  • postat de nici un om nu e la fel. daca am fi, ne-am numii roboti
    Joi, 12 Ianuarie 2023 16:55
    89.39.81.***
    nu stiu de ce cind judecam pe altii spunem ca lucrurile de viata trebuie sa fie albe sau negre. ele de fapt sint doar nuante de gri;, alb, negru, mai mult sau mai putin. daca privim oglinda ce vedem? fiecare ce vrea.
    0
    0
  • postat de Mihai
    Joi, 12 Ianuarie 2023 12:23
    5.13.201.***
    Si eu am avut aceeasi parere dar am fost si eu cenzurat.
    0
    0
  • postat de Tirpitz
    Joi, 12 Ianuarie 2023 11:34
    82.76.159.***
    Tot respectul pentru dl Valentin care a trait o trauma in copilariec si care, cu siguranta a lasat urme si totusi il va ajuta pe acel om iresponsabil care l-a abandonat.
    0
    0
  • postat de un observator
    Joi, 12 Ianuarie 2023 10:53
    193.230.156.***
    Parerea mea este ca dl. Chibrit are nevoie de colaborarea unui psiholog. Evident se considera un neadaptat la societatea de astazi. Ignora sau refuza o multime de lucruri, chiar ideea de colaborare cu cineva din jur i se pare de neconceput si...au trecut destul de multi ani de cand practica acest so
    0
    0
  • postat de Marilena
    Joi, 12 Ianuarie 2023 09:49
    89.136.7.***
    Fiul este intr-adevar artist cunoscut, tatal este un amator ca multi altii. Un amator care a ales sa traiasca asa cum picteaza. II doresc multa sanatate si zile senine!
    0
    0
  • postat de eu
    Joi, 12 Ianuarie 2023 08:29
    86.124.202.***
    O săptămână stă și acolo, dacă rezistă mai mult o să fie din cauză că nu găsește transport către Galați. Sportul ăsta nu se joacă în mediul rural ! Din primul moment, v-am scris că este o alegere modul ăsta de viață, de ce am fost cenzurat ?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.