Hală de microproducție pentru echipamentele de CyberSecurity la Universitatea „Dunărea de Jos” (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Hală de microproducție pentru echipamentele de CyberSecurity la Universitatea „Dunărea de Jos” (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați a inaugurat marți, 16 mai, o hală de microproducție în care studenții și cercetătorii de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică (FACIEE) vor putea dezvolta proiecte în domeniile de vârf ale tehnologiei.

Dotată cu echipamente de ultimă generație, hala de microproducție va funcționa în cadrul Corpului J, din Campusul Științei. Acesta este locul în care studenții Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică (FACIEE) vor putea pune în practică ceea ce învață în cadrul facultății, în colaborare cu parteneri din mediul economic.

Hala va putea fi folosită și pentru transferul tehnologic al rezultatelor activităților de cercetare dezvoltate în cadrul FACIEE, în zona de hardware și software, microcontrolere, robotică, utilizarea resurselor regenerabile de energie, etc.

Un prim acord de parteneriat cu mediul economic a fost parafat de Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, chiar în ziua inaugurării, cu firma BlueSpace Technology, în vederea derulării unor activități de tempestizare (izolare electromagnetică a componentelor hardware) a unor echipamente destinate industriei de apărare sau comunicațiilor speciale, echipamente care au nevoie de un nivel superior de protecție a securității informațiilor.

De asemenea, între universitate și compania parteneră se are în vedere o colaborare în materie de cercetare, pentru dezvoltarea echipamentelor din domeniul CyberSecurity.

”Ne străduim de ceva timp să ne încadrăm în cerințele sistemului educațional modern, în care pregătirea practică - a studenților, a specialiștilor - și cercetarea se împletesc. Una dintre direcțiile prioritare spre care mergem este și aceasta, a colaborării cu companii care dezvoltă sisteme tehnologice moderne”, a declarat rectorul Universității ”Dunărea de Jos”, prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu.

”Noi trebuie să convingem companiile, mai ales cele de vârf, că se poate lucra cu universitatea, că avem oameni, că avem know-how, că avem tehnologia necesară. O astfel de hală de microproducție ne aduce două avantaje principale: primul, că formăm specialiști care se încadrează la nivel de competențe direct în ceea ce se cere în viața reală, iar în al doilea rând avem și o eficientizare a investiției făcute de universitate în aceste dotări și o sursă de autofinanțare”, a precizat rectorul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați.

La rândul său, directorul de dezvoltare al companiei BlueSpace Technology, Cristi Tănasă, s-a arătat încântat de colaborarea cu mediul universitar gălățean.

”Compania noastră este specializată pe soluții tehnologice personalizate, avem echipamente în special în producția de apărare românească și ne dorim să producem în continuare în România. Dar ca să produci, în primul rând înseamnă să cercetezi. Nu se poate face producție decât cercetând și dezvoltând noi produse. Avem deja câteva proiecte interesante, de exemplu am dezvoltat un sistem antidronă românesc, avem în dezvoltare mașina blindată ușoară (VLAH). Dar avem multe proiecte de cercetare și prin urmare avem nevoie de parteneriate cu universitățile. Aici, la Galați, am găsit o zonă foarte bună, dorim să dezvoltăm această colaborare plecând de la acești primi pași în noi proiecte viitoare”, a declarat directorul de dezvoltare al companiei BlueSpace Technology.

Studenții de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică (FACIEE) au putut deja să ia contact cu noii parteneri din mediul privat și să vadă cum se execută o serie de operațiuni în procesul de securizare a echipamentelor informatice. În perioada următoare se va derula o etapă de tip ”trainer of trainers” (ToT), în care cadrele didactice se vor familiariza cu procedurile tehnologice din acest domeniu, urmând ca ulterior, cu ajutorul masteranzilor și doctoranzilor, să se treacă la activitatea efectivă de microproducție și cercetare.

În paralel, noua hală va fi folosită și pentru activitățile de practică pe care studenții din cadrul facultății le derulează în timpul anului.

După cum a precizat rectorul Puiu Lucian Georgescu, hala de microproducție de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică (FACIEE) este o componentă a unui proiect de cercetare și inovare mai amplu – Proiectul DINAMIC, în valoare de aproximativ 1,2 milioane de euro – prin care vor fi realizate încă două centre de perfecționare, respectiv un centru de microscopie electronică și un centru în care se vor organiza activități de ITP și service pentru mașini cu motoare termice, dar și pentru mai noile generații de mașini cu motoare electrice.

Citit 5945 ori Ultima modificare Vineri, 26 Mai 2023 17:19

2 comentarii

 • postat de Radu
  Sâmbătă, 20 Mai 2023 16:36
  86.120.136.***
  Hala de microproductie......
  Sa fim seriosi. Nu mai crede nici bunica astfel de "gogosi".
  Nici protagonistul nu e sigur ca spune adevarul :).
  3
  5
  Raportează
 • postat de marr
  Vineri, 19 Mai 2023 19:00
  86.124.200.***
  O zona/unitate de Asamblare cum e aceasta ... abia acum putem vorbi de chestii Serioase .
  In ziua de azi e ...Inoveaza sau Mori .
  E clar ca daca Laboratorul de Ansamble si Concepte( denumire data la plesneala) va Reusi -pe principiul bulgarelui de zapada- sa atraga minti Sclipitoare , se va Dezvolta si va aduce/convinge si alte firme Producatoare(nu prestatoare de servicii Soft) de tehnologie ( poate Yazaki ? ) .
  Imaginatie , Ingeniozitate si Inteligenta sa ai !
  0
  1
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro