Suprastructura din beton a podului hobanat de pe "centura mică" a fost finalizată (FOTO și VIDEO)

Suprastructura din beton a podului hobanat de pe "centura mică" a fost finalizată (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(50 voturi)

Pe șantierul Drumului de Centură (DJ 251M) al municipiului Galați - "centura mică" - s-au turnat la sfârșitul săptămânii trecute ultimii 380 de metri cubi de beton la viitoarea cale de rulare a podului hobanat, cu o suprastructură susținută cu cabluri din oțel. Construcția podului este parte a celui mai amplu proiect de modernizare a infrastructurii rutiere din județul Galați, investiția totală fiind în valoare de peste 41 milioane de euro.

Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, grație unui proiect derulat de Consiliul Județean (CJ) Galați, suplimentar fiind preluat și un subproiect conex al municipiului Galați, privind reamenajarea întregii rețele de utilități - apă, gaze, canalizare - aferente amplasamentului construcțiilor.

Podul hobanat - cea mai complexă parte a proiectului Drumului de Centură - va avea o lungime de 500 de metri și va fi prevăzut cu patru benzi de circulație, iar pilonul central de susținere, de care sunt ancorate cablurile din oțel, va avea o înălțime de peste 60 de metri.

Structura din beton a podului a fost turnată în mai multe etape și s-a derulat simultan din ambele capete ale construcției, astfel încât întreaga suprastructură să fie permanent în echilibru față de pilonul central.

Finalizarea etapelor de turnare a betonului la structura podului va permite trecerea la etapa următoare, privind realizarea efectivă a căii de rulare.

"Până acum sunt peste 10.000 mc de beton care s-au turnat. Doar pe tablier, deasupra, sunt peste 2.000 mc care s-au turnat. Astăzi (vineri - n.r.) se toarnă ultimii 380 mc de beton, urmând ca apoi să se toarne un strat de 3 cm de hidroizolație, iar deasupra hidroizolației va veni cât mai repede primul strat de uzură, pentru a încerca să protejăm în perioada iernii atât betonul, cât și partea de hidroizolație. Urmează să vină cei care au pus hobanele (cablurile de oțel - n.r.) pentru a le echilibra și calibra la noii parametri ai structurii podului, apoi urmează partea de amenajare a balustradelor, precum și a rampelor de acces pe pod, unde deja se pregătește turnarea primului strat de asfalt", a declarat pentru "Viața liberă" președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Pe lângă podul hobanat, Drumul de Centură al municipiului Galați este proiectat să aibă o lungime de 10,58 km. Podul hobanat aflat în lucru pe DJ 251M are ca scop scurtarea actualului drum de centură cu aproximativ 2 km, evitarea unor zone aglomerate din oraș și traversarea unei zone aflate la diferență de nivel, legând practic cartierele Micro 39C (zona Talcioc) de Micro 13 (zona ANL).

"În momentul de față, stadiul de realizare a proiectului drumului de centură este de aproximativ 80 la sută, pentru că din totalul proiectului, mai bine de 60 la sută este reprezentat de lucrările la podul hobanat. Restul de 40 la sută o reprezintă partea de exproprieri și de lărgire a drumului, aflate, de asemenea, în curs de execuție. Dar ce a fost mai greu, respectiv turnarea betonului la pod, am reușit deja să realizăm. În aceste condiții, conform estimărilor din momentul de față, acest drum de centură ar urma să fie finalizat undeva în luna mai 2024", a precizat președintele CJ Galați.

Odată cu implementarea acestui proiect, va creşte siguranţa participanţilor la trafic, se va fluidiza circulaţia în zona Galațiului, se va reduce riscul de accidente rutiere şi va scădea timpul petrecut de şoferi în trafic, ceea ce pentru agenţii economici va însemna inclusiv costuri mai mici în activitățile de transport.

 

Citit 27844 ori Ultima modificare Luni, 13 Noiembrie 2023 22:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.