Ziua Armatei, la Galaţi, ”ca-n filme” - cu drone, rachete antitanc și tradiție istorică (FOTO și VIDEO)

Ziua Armatei, la Galaţi, ”ca-n filme” - cu drone, rachete antitanc și tradiție istorică (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

La inițiativa Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității ”Dunărea de Jos”, a Garnizoanei Galați și a Asociației Culturale "Tomis" - filiala Galați, curtea interioară a Campusului Științei a fost transformată într-un spațiu în care Ziua Armatei Române a fost marcată într-o manieră interactivă, în care s-au regăsit deopotrivă tradiția istorică și formele moderne care definesc în prezent activitatea militară.

În "câmpul de operațiuni" al mediului universitar s-au aflat militarii de la cele două mari unități reprezentative pentru Galați, respectiv Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei" și Batalionul 284 Tancuri "Cuza Vodă".

Și fie că a fost vorba de dronele militare de recunoaștere și supraveghere, de sistemele de ochire și vedere pe timp de noapte sau  de sistemele de rachete antitanc, "asaltul" publicului - studenți, dar și foarte mulți elevi - la standurile de prezentare a tehnicii de luptă a fost unul care dovedește că interesul pentru tradiția militară are rădăcini trainice la Galați.

În calitate de gazdă a evenimentului, prodecanul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, lector univ. dr. Valerica Celmare, a amintit că Armata se numără printre instituțiile cu cel mai înalt grad de încredere din partea populației, dar și că spațiul de interferență cu mediul universitar nu a fost ales întâmplător. "Pentru facultatea noastră, acest eveniment - Ziua Armatei - este unul cu o semnificație deosebită, pentru că pregătim specialiști în istorie, în relații internaționale, lucru foarte important, mai ales în condițiile geopolitice actuale", a explicat Valerica Celmare.

La rândul său, prorectorul Universității "Dunărea de Jos", conf. univ. dr. ing. Ciprian Vlad, a amintit de aria mai largă a domeniilor - mecanică, telecomunicații, medicină etc. - în care mediul academic poate colabora în derularea unor proiecte cu mediul militar.

Comandantul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", locotenent-colonel Bogdan Crintea, a ținut și el să aprecieze colaborarea cu mediul universitar și cu societatea civilă gălățeană. "Astăzi este ziua noastră, mă bucur că sunt alături de dumneavoastră, mă bucur că suntem într-un număr atât de mare, de toate vârstele, și mă bucur că zâmbiți cu toții! La mulți ani Armatei Române!", a transmis comandantul unității gălățene, în aplauzele asistenței.

Omagiu adus soldaților de altădată

Și putem spune că, la evenimentul din Campusul Științei, Armata Română a fost reprezentată, în timp și spațiu, de la simplul soldat infanterist la general, grație momentului de reconstituire istorică realizat de "camarazii de arme" din Asociația Culturală "Tomis" - filiala Galați. "Am venit pentru a reprezenta tradiția militară a poporului român. În mod special, prin uniformele militare specifice prezentate, aducem un omagiu celor care s-au jertfit pentru patrie în cele două războaie mondiale", ne-a spus col. (r) Adrian Tăbăcaru, vicepreședinte al asociației.

În acest context, amintim că de Ziua Armatei un omagiu a fost adus soldaților de altădată și prin ceremoniile organizate la Mausoleul Eroilor din Cimitirul "Eternitatea".

Tehnică militară ca în filme

Cei mai entuziaști participanți la evenimentul din Campusul Științei au fost tinerii, foarte curioși să afle ce fel de echipamente folosesc militarii gălățeni.

Drona "Raven", de producție americană, a fost una dintre "vedetele" expoziției de tehnică miliară. "Este o aeronavă pe care o folosim pentru culegere de date și informații din teren, pentru a detecta, de exemplu, posibile forțe inamice, dar putem să o folosim și în caz de dezastre naturale - incendii, inundații - pentru a ajuta posibilele victime", ne-a explicat plt. Iordan Nechifor, din cadrul Batalionului 284 Tancuri.

La rândul său, caporalul Iulian Chiriac, de la Batalionului 300 Infanterie Mecanizată, ne-a familiarizat cu tehnicile de supraviețuire precum cele folosite, în condiții de izolare, de cercetași sau de lunetişti: "Avem diferite tipuri de focuri, dar și adăposturi și exemple de capcane. Un filtru de apă, de exemplu, poate fi făcut din piatră, nisip şi cărbuni. Și adăposturile, bineînțeles, sunt în funcție de zona în care suntem. E un copac căzut, putem folosi niște crengi de brad, iar capcanele, pentru a ne procura hrana".

La fel de interesante pentru public au fost și diferitele echipamente de comunicații sau tipuri de armament, de la simplul pistol la mitraliere și aruncătoare de grenade. Dar, dacă e să ne referim la capitolul... selfie-uri, cel mai "exotic" personaj a fost soldatul Constantin Afanasie, cu a sa pușcă semiautomată cu lunetă (PSL). Desigur, în misiune, în echipamentul de camuflaj, e practic invizibil, dar în spațiul public al expoziției a fost personajul central al multor fotografii făcute de publicul prezent.

"E super! N-am văzut așa ceva decât în filme!", ne-a spus unul dintre elevii de școală primară veniți să se familiarizeze cu viața de soldat. Prin urmare, cine știe, printre vizitatorii de azi se numără și militarii de mâine. Pasiune și dragoste de țară, se vede treaba, la Galați există din plin!

Citit 14740 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 13:28

5 comentarii

  • postat de George
    Joi, 26 Octombrie 2023 22:29
    89.39.81.***
    Armata are submarin, ramas fara baterii de circa 30 de ani. In acest timp cateva contingente de submarinisti au iesit la pensie, fara ca submarinul sa intre in submersie. MAPN mai are locuri pe submarin, ca vreau sa ies si eu la pensie de pe submarin?
    3
    6
  • postat de Gigel
    Joi, 26 Octombrie 2023 08:55
    5.13.175.***
    Aceleasi troace vechi din 1900 toamna cu cateva noutati, demotivare si bataie de joc din partea politicului dar si a unor sefi.
    @lesinat...: nu toti trebuie sa fie ingineri sau matematicieni, mai e nevoie si de carne de tun.
    5
    18
  • postat de Anghelache Cristi-Daniel
    Joi, 26 Octombrie 2023 05:56
    89.39.81.***
    Copiii cu tricolorul sunt de la Școala Gimnazială Panait Cerna jud. Tulcea!
    1
    17
  • postat de marr
    Miercuri, 25 Octombrie 2023 22:43
    86.124.200.***
    Nu inteleg de ce nu isi Infiinteaza un Club - gen clubul cercetasului roman - in care tinerii sa descopere fix chestiile de mai sus . Un Target Practice tip paintball ar atrage + orientare teren + task-uri .
    Am avea ceva parcuri mari potrivite ptr asta.
    2
    31
  • postat de lesinat de foame
    Miercuri, 25 Octombrie 2023 22:16
    89.136.7.***
    Daca cineva crede ca Romania are armata atunci e naiv! Oameni de pe la tara angajati in armata care nu stiu cat fac 2x2 asta e armata romana!
    Stiu sa apese pe tragaci da asta stiu dar atat! Armata inseamna tehnica sofisticata, avioane , drone, cercetare, rachete, strategie si multe altele...
    16
    23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.