Cum arată Parcul Carol (fost CFR) la final de modernizare (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Cum arată Parcul Carol (fost CFR) la final de modernizare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(55 voturi)

Modernizarea cu fonduri europene a Parcului Carol (fost CFR) a început în iunie 2022 – când Primăria Galaţi a dat ordinul de începere a lucrărilor - şi ar fi trebuit să dureze şapte luni. Suntem în iulie 2023, iar Primăria Galaţi a lansat o achiziţie publică pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a alimentării cu energie electrică a parcului, şi aşteaptă ofertele până pe 11 iulie 2023. Vineri, când l-am vizitat, parcul era încă în şantier: se montau rulouri de gazon şi se lucra în zona foişorului.

„1445 - prima atestare documentară sigură a Târgului Galaţi”;  „1856 - Galaţiul devine sediu al Comisiei Europene a Dunării”; 1926 - Prima cursă aeriană din România a avut loc între Galaţi şi Bucureşti”. Sunt doar câteva dintre cele mai importante momente din istoria oraşului „consemnate” pe una dintre noile alei ale Parcului „Carol”, aflat în modernizare. Am descoperit-o cu plăcută surprindere vineri, 7 iulie 2023, când am vizitat şantierul.

Descinderea noastră a fost justificată de faptul că Primăria tocmai a lansat o achiziţie publică în valoare estimată de 16.889 de lei fără TVA, pentru modernizarea alimentării cu energie electrică a parcului. Un motiv să solicităm administraţiei locale informaţii despre necesitatea acestor intervenţii şi despre stadiul investiţiei în general.

„Puterea instalată a crescut la 65 kW pentru a acoperi necesarul dat de instalațiile de irigat, sistemul de supraveghere video, proiectoare, fântâni și spațiul administrativ. Este vorba despre o rezervă sau aport de putere la alimentarea din panourile fotovoltaice.

Lucrările de reabilitare a Parcului Carol au fost finalizate, iar în perioada următoare se va face recepția la terminarea lucrărilor”, a răspuns Primăria solicitării noastre.

Vineri, când am descins pe şantier, se lucra în zona foişorului şi continua montarea rulourilor de gazon. Am realizat câteva imagini şi vi le prezentăm cu precizarea că imaginea de ansamblu a parcului s-a schimbat radical.

Ce ni s-a promis

În ediţia din 22 iunie 2022 a ziarului „Viaţa liberă” anunţam că s-a dat ordinul de începere a lucrărilor şi că modernizarea trebuie să dureze şapte luni.

Conform Primăriei, în cadrul proiectului erau prevăzute: amenajarea spațiilor verzi și a aleilor pietonale; instalarea de mobilier nou; dotarea cu echipamente de fitness și cu echipamente de joacă; realizarea de fântâni arteziene; refacerea împrejmuirii; iluminat ambiental pentru alei prin montarea unor corpuri cu lămpi LED de mare eficienţă care se vor integra în peisagistica parcului; realizarea de reţele de apă-canalizare noi; sistem de irigație; montarea unei instalații de supraveghere video.

Parcul urma să fie împărţit în zone cu funcţiuni specifice: platformă pietonală cu jocuri de apă – la intrare, dar și o alee centrală alveolată - paviment dale cu inserții de iarbă și perete vegetal; două oglinzi de apă (fântâni cu jeturi) și zona de gradene; alei pietruite și înierbate simple sau bordate cu vegetaţie în trepte, ce închid un mic parc cu vedere la lac; zonă specială pentru animale companie; zonă de gradene și cascadă; zonă de agrement cu echipamente de joacă și instalaţii de fitness.

Contract ajustat

Aşa cum v-am informat, modernizarea parcului se face în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 9.613.081 de lei, la care cofinanțarea de la bugetul local este de 192.261 de lei.

Investiția este pusă în operă de Asocierea Consumcoop Galati - Fragar Trading SRL - Submit SRL. Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, valoarea iniţială a contractului a fost de 6.114.277 de lei fără TVA şi a ajuns, în urma ajustărilor, la 8.028.645 de lei fără TVA. Între timp şi liderul asocierii şi-a schimbat numele în Coop Galați Societate Cooperativă.

Anumite lucrări, cum ar fi reparaţiile pavilionului rustic, sunt plătite de la bugetul local.

Mai trebuie spus că acest amplasament este menționat între parcurile existente în oraş în anul 1927 de către Gheorghe N. Munteanu Bârlad în lucrarea „Galaţii”.

Citit 25345 ori Ultima modificare Duminică, 03 Septembrie 2023 17:00

9 comentarii

  • postat de Theo
    Miercuri, 02 August 2023 10:39
    89.136.7.***
    Nu-i dau mai mult de o saptamana de existenta in bune conditii acestui parc avand in vedre ce romulani sunt prin zona.
    0
    1
  • postat de Roman
    Joi, 13 Iulie 2023 11:05
    5.13.203.***
    Inca 10 parcuri ar trebui amenajate in Galati. in afara de cele existente parcul lui "Durbaca"" e in paragina reabilitati l.LASATI oamenii sa calce iarba asa e in tarile civilizate.tuns iarba in fiecare saptamana.lasati lozincile comuniste.Sunteti in stare sa betonati tot orasul .Nu credeti ca va co
    0
    3
  • postat de Gigi
    Luni, 10 Iulie 2023 09:40
    95.76.37.***
    De cea disparut moara si globul magic, unde este fantana arteziana din fundul parcului
    si numerosii arbori sanatosi?
    Nu spun ca nu e frumos, dar trebuia pastrate macar cateva marturii vechi
    Acest parc al copilariei mele a avut cea mai infloritoare perioada in anii 70-80
    alei cu trandafiri altoit
    0
    2
  • postat de Mir
    Duminică, 09 Iulie 2023 17:47
    5.13.234.***
    ?

    Un iaz, poate vor amenaja și-n parcul Coposu...precum cel din parcul Viva. Nu-i musai și cu pești...

    Veșnic-nemulțumiții/cârcotașii continuă să se scalde în balele aroganței/neputinței lor și a "alor lor alesuri?".

    "Succesurile NEPUTINȚEI/ÎNDRĂCIRII/NEOMENIEI lor și a ALOR LOR "ALESUR?I".
    0
    0
  • postat de Omu Păianghen
    Sâmbătă, 08 Iulie 2023 19:41
    5.13.131.***
    Arată bine, dar copacii, unde-s copacii?
    Cam puțini copaci, oamenii merg în parc pentru umbră și răcoare, nu altceva...
    0
    2
  • postat de Galatean
    Sâmbătă, 08 Iulie 2023 17:57
    89.137.226.***
    Doamna Melinte, acum am sa spun ca primarul este de vina, fiindca este absent, ba pe la televiziuni, lasand Galatiul de izbeliste, ba cu gandul sa se mute la Bucuresti, sigur, dupa mandat, nu o sa-i placa orasul de care si-a batut joc.

    Este o asemanare perfecta intre activitatea primarului si tre
    0
    1
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 08 Iulie 2023 17:55
    5.13.197.***
    Unele litere de pe inscriptii deja sunt ciobite? Sau asa pare din poze.
    0
    0
  • postat de Ionuț
    Sâmbătă, 08 Iulie 2023 16:36
    178.138.99.***
    Ar fi putut ( trebuit) construit și un spațiu de sport/mișcare (jocuri sportive) pentru adolescenți.
    0
    1
  • postat de Ion
    Sâmbătă, 08 Iulie 2023 12:04
    93.122.251.***
    Este foarte frumos. Cel mai frumos și modern parc din oraș.
    Denumirea corectă și completă "Parcul Carol I" sau dacă vreți "Parcul lui Pucheanu".
    1
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.