"Viaţa liberă", în cartierul tău: Haite de câini, mizerie şi zgomot în spate la Potcoava

"Viaţa liberă", în cartierul tău: Haite de câini, mizerie şi zgomot în spate la Potcoava
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nimic nu s-a schimbat în Mazepa I de la ultima noastră vizită * Oamenii sunt nemulţumiţi de cei care le dau de mâncare câinilor fără stăpân, ajutând astfel la înmulţirea lor * Autorităţile par total depăşite sau nepăsătoare în faţa acestei situaţii


“O problemă deosebită a celor care locuim în Mazepa (blocurile R2, B8, C6 şi C7) este legată de lătratul şi hărmălaia făcute de câinii aciuaţi printre blocuri. Mai ales pe timpul nopţii, cum din cauza căldurii suntem nevoiţi să dormim cu geamurile deschise, nu ne putem odihni din cauza zgomotului, larmei şi schelălăitului acestor haite. Numărul lor ajunge adesea şi la 15 animale. Sigur, nu e vina lor. Ei nu ar fi aici dacă oameni care iubesc animalele nu i-ar hrăni zilnic. Însă, de ce suntem noi nevoiţi să suferim din cauza unui civism rău înţeles? Protestul meu nu e un moft, e un strigăt de revoltă şi de ajutor pentru că sănătatea ne e pusă în pericol. Nu mai vorbim de agresivitatea câinilor şi de mizeria pe care o fac. Situaţia aceasta dăinuie în Mazepa I de ani buni, dar parcă e din ce în ce mai rău”, ne scrie I. F., o cititoare care, deoarece nu se poate deplasa, ne-a trimis scrisoarea prin intermediul unui vecin.

Convieţuire cu lătrături şi mizerie

Problema haitelor de câini fără stăpân care populează toate cartierele oraşului nu este una nouă. Despre ea am mai scris în numeroase articole ale “Vieţii libere”. Totuşi, cu cât numărul articolelor creşte şi cu cât nemulţumirea gălăţenilor devine mai mare, cu atât autorităţile locale parcă se încăpăţânează să nu ia nicio măsură. Fie că sunt cu totul depăşite de situaţie, fie că pur şi simplu problema câinilor fără stăpân nu este demnă de agenda publică a Primăriei, străzile sunt tot mai populate cu patrupede, de la un anotimp la altul. În acelaşi timp, însă, ca într-un sac fără fund, taxa de ecarisaj curge către municipalitate.

În Mazepa I, printre blocurile din spate de la Potcoava de Aur, nu trebuie să te îndrume nimeni pentru a observa că haitele de câini chiar reprezintă o problemă. Prin grădinile care împrejmuiesc blocurile, pe sub maşini sau direct pe stradă, patrupedele se dezvoltă într-o simbioză perfectă cu unii dintre gălăţeni. Mai grav e faptul că astfel de imagini au ajuns să facă parte din mentalul colectiv, unii concitadini devenind de-a dreptul ameninţători şi agresivi dacă îndrăzneşti măcar să spui ceva despre câinii luaţi sub oblăduire.

Şase luni, nicio schimbare

La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, la precedenta noastră vizită în Mazepa I, cei mai mulţi gălăţeni de aici s-au plâns de aceeaşi problemă. Unii dintre locatarii din centrul oraşului au transformat grădinile din jurul blocurilor în mici grădini zoologice. Astfel, zeci de câini şi pisici convieţuiesc în armonie în micile perimetre cu verdeaţă. Grijulii, cu o reminescenţă de mentalitate rurală, unii gălăţeni s-au gândit şi la confortul animalelor. Au apărut, în acest fel, cuştile lipite de pereţii blocurilor. Astfel, nu numai că nu facem nimic pentru a stopa înmulţirea câinilor, dar şi contribuim la acest proces. Invităm Primăria Galaţi să le explice gălăţenilor ce a făcut în cele şase luni pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.

Fântâni arteziene ca scăldătoare

Nu doar comportamentul celor care hrănesc zi de zi câinii maidanezi lasă de dorit. O specie poate şi mai enervantă este formată din gălăţenii stăpâni de câini. Prea puţini se sinchisesc de legea care spune că atunci când ieşi cu animalul la plimbare trebuie să ai asupra ta mătura, făraşul şi o pungă pentru a aduna excrementele. Ca şi cum mizeria lăsată în urmă nu era de ajuns, mitocanii îşi bagă câinii şi în fântâna arteziană de pe Brăilei. Răcorit, animalul iese şi se scutură, de preferinţă udând pe oricine îndrăzneşte să rămână prin preajmă. Probabil că e de prisos să ne mai întrebăm dacă poliţia a dat măcar o amendă pentru astfel de comportamente.

Citit 4385 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2013 10:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.