Vremea trece, locuri de parcare nu se fac. Micro 38, sufocat de garaje şi fără locuri de joacă

Vremea trece, locuri de parcare nu se fac. Micro 38, sufocat de garaje şi fără locuri de joacă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La începutul anilor '90, s-au dat autorizaţii pentru construirea garajelor, dar s-a pierdut din vedere că acestea vor ocupa spaţiul pe care s-ar fi putut construi locuri de parcare


Una dintre cele mai importante probleme sesizate la prima întâlnire a cititorilor cu echipa "Viaţa liberă", în toamna anului trecut, de către locuitorii cartierului Micro 38, zona Beverly Hills, era lipsa spaţiilor de parcare. Situaţia nu s-a schimbat deloc. Aceeaşi lipsă a locurilor de parcare, garaje folosite pe post de depozit pentru murături şi loc de făcut grătar, care acoperă tot spaţiul ce ar fi putut deveni parc pentru copii sau parcare. Fără alternative, oamenii sunt obligaţi să îşi parcheze maşinile pe trotuarele din faţa blocului, ba încă îşi mai iau şi mustrări de la Poliţie pentru asta. „Îmi parchez maşina tot pe trotuar. Mulţi nu au maşini, dar cu toate acestea au garaje. Garajele sunt folosite pentru depozitarea murăturilor. Şi, dacă e terenul lor, proprietarii mai fac şi grătar în faţa garajului”, a spus Gheorghe Codreanu.

Statistici deprimante

Potrivit unui raport de monitorizare a actelor normative privind amenajarea de spaţii publice de parcare în Municipiul Galaţi din martie 2012, în 2003 existau în jur de 5.000 de locuri de parcare disponibile pe domeniul public, reprezentând doar 9, 45 la sută din cererea existentă. De asemenea, tot potrivit raportului citat, în jur de 15 la sută dintre autovehicule sunt parcate pe domeniul privat, iar restul de 85 solicită loc de parcare pe spaţiul public. Aşa cum scriam în octombrie anul trecut, iar situaţia, din păcate, nu s-a schimbat de atunci, între anii 1994 şi 1999, în Aviaţie s-a lucrat la doar 270 de locuri de parcare, faţă de 2.800, în celelalte zone ale oraşului, între  2000-2008 au fost făcute şi refăcute în nord circa 1.200 de spaţii de parcare, aproape jumătate din câte au fost executate în restul oraşului, iar în intervalul 2009-2011, doar 120 de spaţii de parcare au fost amenajate sau reamenajate în Aviaţie, adică nici zece la sută din cele la care s-a lucrat atunci în toate celelalte cartiere ale Galaţiului.

Grădiniţă fără loc de joacă

Una peste alta, garajele ridicate prin avizul lui Durbacă, după cum spun oamenii, au fost construite pe un spaţiu ce cândva era teren de joacă. Acum, copiii stau şi se uită la garaje şi le-ar folosi, în cel mai bun caz, doar celor mai mari dintre ei, dacă s-ar gândi să se apuce de practicat parkour.  Un spaţiu verde împrejmuit şi un spaţiu de joacă ar fi fost neapărat necesare, după cum spune Petrică Dimache, şi pentru că la blocul blocul J1 este o grădiniţă. „Cum să fie o grădiniţă aici, dar să nu existe şi un spaţiu de joacă? Mi se pare ilogic. Copiii ăştia stau închişi în clădire şi când ies nu văd şi ei un leagăn”, a spus locatarul cartierului Micro 38. Şi nu putem să nu-i dăm dreptate.

Citit 3377 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2013 08:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.