GALERIE FOTO / Micro 21, locul unde nu se schimbă nimic. Între modernizări, gropi şi câini comunitari
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Micro 21, locul unde nu se schimbă nimic. Între modernizări, gropi şi câini comunitari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ultima vizită a „Vieţii libere” în cartierul Micro 21 a avut loc în luna octombie a anului trecut. Acum, la şapte luni după respectivul raid, am vrut să vedem ce s-a schimbat în viaţa locuitorilor de aici.

Artera închisă

În aceste zile, cea mai importantă arteră rutieră ce asigură intrarea în Micro 21, Bulevardul Oţelarilor, este complet închisă circulaţiei automobilelor. Se lucrează la liniile de tramvai de la capătul tramvaiului 39. Deşi locuitorii înţeleg perfect situaţia cu pricina, nu pot să uite că nu numai Bulevardul Oţelarilor face parte din cartier. „Îmi plac tare mult gropile din cartier. Îmi place că Primăria uită mereu de noi, cei care locuim la marginea Galaţiului”, a spus cu oarecare ironie în glas Ioana Ştefănescu. „Văd că au început să repare strada principală. Lucrul acesta mi se pare foarte bun. Pe de altă parte, nu înţeleg de ce sunt uitate mereu de străzile adiacente. Şi micile străzi fac parte din acest oraş”, ne-a spus şi un domn trecut de 50 de ani, ce s-a recomandat Băjenaru.

Problema gropilor apărute pe străzile mici din Micro 21 fusese semnalată de cititorii „Vieţii libere” şi în urmă cu şapte luni, la precedenta vizită a unei echipe a ziarului în cartier. Capacele de canalizare lipsă, gropile semnalizate în cel mai ecologic mod cu putinţă, adică prin înfigerea unor crengi, sunt în continuare prezente.

Gunoiul la putere

O altă mare problemă semnalată de locuitorii cartierului este cea a gunoiului. Pubelele, insuficiente, şi uneri golite cu mare întârziere, lasă o senzaţie de indiferenţă a autorităţilor locale vizavi de gălăţenii ce au ghinionul să locuiască în zonă. „Printre blocuri este o mizerie de nedescris. Pe lângă faptul că pe unde sunt tomberoanele de gunoi se adună tot felul de indivizi. Nici iarba de pe spaţiul public nu este tunsă aproape niciodată”, a spus Gabriel Onel.

„Când ieşi din bloc, eşti mereu lovit de gunoaie. Este foarte multă mizerie. Pe de o parte, într-adevăr, este şi vina locuitorilor, care aruncă gunoaie peste tot, însă, pe de altă parte, este vina municipalităţii. Mă întreb aşa, retoric, cum în Bucureşti, oraş de zece ori mai mare decât Galaţiul, se poate păstra o relativă curăţenie, iar la noi nu. Noi şi în centru avem gunoi şi praf. Ştim doar să plătim taxe, nu să şi beneficiem de ele. Dacă într-adevăr s-ar dori să se facă ceva, sunt ferm convins că bani s-ar găsi”, a spus Mihai Capăt.

Această problemă nu a apărut de ieri, de azi. Ea exista şi în luna octombie a anului trecut. Deşi cititorii au semnalat acest aspect atât prin intermediul „Vieţii libere”, cât şi prin adrese oficiale către Primărie, nu s-a schimbat mare lucru.

Locuitorii cu patru picioare

O altă problemă, încă nerezolvată, a cartierului este reprezentată de câinii comunitari, prezenţi mai peste tot. Pe de o parte, există iubitorii de animale, care şi-ar dori ca acestea să fie protejate, iar de cealaltă parte se află cei care şi-ar dori să nu îi mai vadă deloc pe străzi. „Mi-aş dori ca cei care otrăvesc căţeii să plătească pentru faptele lor. Nu se mişcă un pai pentru aceste animale”, ne-a spus Ioana Ştefănescu. Mihai Capăt s-a arătat însă revoltat de prezenţa patrupedelor pe străzile cartierului. „În alte oraşe, cine hrăneşte câinii comunitari plăteşte amendă. La noi, însă, parcă aceşti oameni sunt încurajaţi să se comporte aşa. Îi vezi peste tot, fie că este vorba de străzi, de parcuri sau de scările blocurilor. Aceşti câini ar trebui luaţi de pe stradă şi băgaţi în adăposturi speciale, deoarece reprezintă un real pericol atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Toţi gălăţenii plătesc ceea ce se numeşte taxa de ecarisaj. Din păcate, însă, nimeni nu îşi pune problema să vadă ce se întâmplă cu această taxă, în ale cui buzunare intră”, a spus acesta. „Avem o mare problemă. Câinii îşi fac nevoile pe spaţiul verde, aşa puţin cât mai este, iar stăpânii lor uită să strângă mizeria. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să îmi vină nepotul murdar de, nu vreau să spun, pentru că a avut curajul să se joace în iarbă. De ce nu se aplică amenzi pentru cei care au câini şi nu strâng mizeria după ei? Şi eu iubesc animalele, dar asta nu înseamnă că trebuie să înghit aşa ceva”, spunea cineva în urmă cu şapte luni.

Din păcate, în intervalul de timp scurs între cele două vizite ale „Vieţii libere” în cartierul Micro 21 nu s-a schimbat mare lucru. Poate doar liniile de tramvai. Nu ne rămâne decât să sperăm că, până la următoarea vizită a echipei noastre, municipalitatea va încerca să le îmbunătăţească viaţa gălăţenilor ce locuiesc aici.

Citit 4224 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2013 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.