România dezminte prezenţa în ţară a unor aeronave militare ucrainene

România dezminte prezenţa în ţară a unor aeronave militare ucrainene
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

UPDATE. Ministerul român al Apărării a catolgat afirmațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, de miercuri, prin care se acredita ideea că pe teritoriul României ar fi fost relocate aeronave de luptă ucrainene, drept ”false în totalitate”. ”Pe teritoriul României nu se află aeronave militare ucrainene”, a declarat MApN într-un comunicat.

Ministerul spune că se încearcă specularea exemplului aeronavei militare ucrainene Suhoi 27, care a solicitat, pe 24 februarie - prima zi a invaziei ruse în Ucraina, aterizarea de urgență în România. ”Ministerul român al Apărării a comunicat cu maximă transparență situația acestei aeronave, care a fost gestionată cu respectarea strictă a normelor legislative naționale și internaționale. Aeronava a fost returnată autorităților ucrainene fără armament la bord și nu se mai află pe teritoriul României”, se explică în comunicat.

Ministerul mai spune că și situația celor 14 elicoptere ucrainene civile, neînarmate, a fost comunicată în mod transparent. Autoritățile ucrainene au solicitat aprobări diplomatice de survol cu destinația Ghimbav, judeţul Brașov, pentru 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, acestea nefiind înarmate, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare. În urma primirii aprobărilor, pentru toate cele 14 elicoptere au fost depuse planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aflându-se deja la destinația finală, explică MapN.


Rusia susţine că Ucraina a ascuns avioane în România. Armata rusă a distrus de la începutul invaziei în Ucraina aproape 150 de avioane de luptă şi elicoptere, dintr-un total de circa 250 de aparate deţinute de forţele aeriene ale Kievului, a transmis miercuri Ministerul rus al Apărării, care a mai susţinut că unele avioane militare ucrainene au fost relocate în România, scrie agenţia Interfax.

''Ucraina avea până la 250 de avioane de luptă şi elicoptere în stare de funcţionare. Rusia a distrus 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere, la sol şi în aer. Unele dintre avioanele ucrainene au fost relocate în România şi nu iau parte la confruntări'', a susținut purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

El a mai spus că 90% dintre aerodromurile militare ucrainene au devenit inoperabile.

Acelaşi purtător de cuvânt a declarat că, de la începutul ''operaţiunii'' lansate pe 24 februarie, trupele ruse au distrus 953 de tancuri şi vehicule blindate, 101 lansatoare de rachete, 351 de piese de artilerie, 718 vehicule militare speciale, 93 de drone şi 81 de radare.

Războiul din Ucraina amenință continentul. Eurodeputații solicită creșterea capacității de apărare a UE. Detalii

Citit 2045 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.