Ce ascunde retragerea ruşilor spre Donbas, zona separatistă a Ucrainei

Ce ascunde retragerea ruşilor spre Donbas, zona separatistă a Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Anunţul conform căruia armata rusă va avea ca obiectiv în Ucraina zona Donbas, din estul separatist prorus al ţării, poate ascunde o posibilă tentativă de a-şi creşte puterea de negociere în tratativele cu Kievul, dar şi o încercare de a învălui trupele ucrainene de pe frontul estic, a declarat un oficial militar american, potrivit Reuters. Conform acestuia, Rusia încearcă de asemenea să trimită în Ucraina întăriri din rândul trupelor sale aflate în teritoriile separatiste ale Georgiei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că prima fază a "operaţiunii" militare în Ucraina este aproape încheiată, iar de acum înainte trupele ruse se vor axa pe "eliberarea" completă a regiunii estice Donbas, care cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Începută pe 24 februarie, invazia rusă a făcut progrese doar în primele zile, când a ajuns la porţile Kievului, dar rezistenţa puternică a trupelor ucrainene a oprit sau încetinit ulterior înaintarea pe toate fronturile. La o lună de la începerea invaziei, singurul mare oraş ucrainean care a căzut sub control rusesc este Herson, aflat în sudul ţării. În timp ce în zona Kievului trupele ruse sunt blocate sau chiar au fost nevoite să se replieze în unele sectoare, în urma contraatacurilor ucrainene, înaintări ale lor au fost semnalate în sud şi în Donbas. Generalul Serghei Ruţkoi, adjunctul şefului Statului Major rus, a declarat că, pentru a reduce cât mai mult pierderile, atacurile pe frontul din Donbas sunt precedate de un foc masiv asupra poziţiilor fortificate şi rezervelor forţelor ucrainene.

Generalul Ruţkoi a oferit şi un bilanţ al victimelor în rândul trupelor ruse de la începutul invaziei, menţionând că 1.351 de militari au fost ucişi şi 3.825 răniţi, în timp ce responsabilii occidentali estimează că numărul morţilor în rândul soldaţilor ruşi ar fi între 7.000 şi 15.000. Ucraina susţine că au fost ucişi cel puţin 15.000 de militari ruşi.

Citit 1556 ori Ultima modificare Duminică, 20 August 2023 09:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.