Boris Johnson şi Volodimir Zelenski, la pas prin centrul Kievului / Cei doi au stat de vorbă cu oamenii / „Aşa arată democraţia. Aşa arată curajul”

Boris Johnson şi Volodimir Zelenski, la pas prin centrul Kievului / Cei doi au stat de vorbă cu oamenii / „Aşa arată democraţia. Aşa arată curajul”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ministerul Apărării din Ucraina a publicat imagini cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, şi cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care se plimbă prin Kiev şi stau de vorbă cu oamenii, relatează News.ro. „Aşa arată democraţia. Aşa arată curajul”, au transmis oficialii de la Kiev.

Într-un clip postat pe rețelele sociale, cei doi lideri se plimbă prin capitala Ucrainei, iar la un moment dat Boris Johnson dă mână cu un bărbat, care-i mulţumeşte pentru ajutor, spune că este foare bucuros să-l întâlnească şi se declară un iubitor al Marii Britanii.

„Mă bucur foarte mult să vă întâlnesc. A fost un privilegiu pentru noi să vă ajutăm. Aveţi un preşedinte remarcabil, domnul Zelenski, a făcut o treabă uimitoare. Ne dorim să continuăm să sprijinim populaţia Ucrainei, pentru atâta timp cât va fi necesar”, a afirmat Boris Johnson.

Pe durata deplasării, cei doi oficiali au fost însoţiţi de mai mulţi militari înarmaţi.

Şi premierul britanic a postat imagini cu deplasarea prin Kiev alături de un mesaj de apreciere: „Ucrainenii au curajul unui leu. Preşedintele Zelenski a dat răcnetul acestui leu. Regatul Unit este de neclintit alături de poporul ucrainean”. (Remus Basalic)

Boris Johnson, vizită-surpriză la Kiev

Marea Britanie trimite arme tot mai puternice în Ucraina. Regatul Unit va oferi Ucrainei 120 de vehicule blindate și sisteme de rachete anti-navă, pe lângă toate celelalte echipamente militare furnizate până acum Kievului în lupta cu armata invadatoare a lui Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut sâmbătă, când premierul Boris Johnson a venit într-o vizită-surpriză la Kiev, a discutat cu președintele Volodimir Zelenski și chiar s-a plimbat împreună cu acesta pe străzile din capitala ucraineană, luându-i prin surprindere pe trecători. Vineri, Londra anunțase deja că trimite în Ucraina 800 de rachete antitanc.

„Vreau să încep, Volodimir, prin a admira încă o dată curajul poporului ucrainean în respingerea agresiunii îngrozitoare la care am asistat. În ultimele săptămâni, lumea a descoperit noi eroi, iar aceștia sunt locuitorii Ucrainei. Rușii credeau că Ucraina poate fi învinsă în câteva zile, iar capitala Kiev va cădea în câteva ore în fața armatei lor. Cât de mult s-au putut înșela! Cred că ucrainenii le-au arătat curajul unui leu, iar tu, Volodimir, ai fost răgetul leului”, i-a spus Boris Johnson președintelui Zelenski.

„Sunt recunoscător Marii Britanii, deoarece continuă și intensifică sancțiunile (la adresa Rusiei - n.r.) și de asemenea asigură un sprijin semnificativ Ucrainei, prin consolidarea capacității noastre de apărare. Celelalte țări democratice ar trebui să urmeze exemplul Marii Britanii”, i-a răspuns Volodimir Zelenski premierului Boris Johnson.

Cele 120 de vehicule blindate şi noile sisteme de rachete anti-navă care vor fi trimise de Marea Britanie pentru a susţine Ucraina se adaugă celui format din echipamente militare de ultimă generaţie în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), anunţat vineri de Londra.

De asemenea, Regatul Unit va garanta un credit suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru Ucraina. În plus, guvernul britanic va liberaliza tarifele asupra majorităţii importurilor din Ucraina şi va oferi facilităţi vamale. (Cristinel Luca)

Citit 1138 ori Ultima modificare Duminică, 10 Aprilie 2022 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.