(UPDATE) Propaganda rusă susținea că podul din Crimeea este imposibil de atacat

(UPDATE) Propaganda rusă susținea că podul din Crimeea este imposibil de atacat
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

UPDATE. Cu doar 3 luni în urmă, propaganda rusă susținea că podul din Crimeea este imposibil de atacat datorită celor 20 de moduri diferite de protecție, printre care și delfinii militari, spune Elizabeth Tsurkov, cercetătoare la Newlines Institute for Strategy and Policy din SUA, citată de Hotnews.

„Ce eșec colosal”, spune ea pe Twitter, postând pe link la articolul ziarului Komsomolskaya Pravda în care se explica cu mare convingere de ce podul Kerci nu poate fi lovit.

Komsomolskaya Pravda a scris că podul din Crimeea este protejat de atacuri aeriene cu două regimente S-400 în același timp. Acestea creează o „cupolă” de protecție cu un diametru de 400 de kilometri. În plus, există o protecție suplimentară în mai multe etape de către sistemele de apărare aeriană, inclusiv Pantsir S-1, Tor și altele.

De asemenea, explica ziarul rusesc, nici grupurile de sabotaj subacvatic nu ar putea să aibă succes pentru că ar trebui să tragă pe sub apă o jumătate de tonă de TNT:

„Trebuie să țineți cont de faptul că podul are un sistem dens de apărare anti-sabotaj (înotători de luptă la datorie, bărci speciale și senzori electronici pe suporturi). Există, de asemenea, și alte echipamente - așa-numitul echipament de respingere. Acesta este sistemul sonar și de suprimare a sabotorilor de la Plavnik - atunci când înotătorii subacvatici (sau scafandrii obișnuiți) sunt detectați la o distanță mai mică de 300 de metri de pod, se activează un semnal audio cu solicitarea de a părăsi zona restricționată. Dacă un oaspete neinvitat nu schimbă cursul și înoată mai aproape de 100 de metri de pilonii podului , intensitatea semnalului sonor crește brusc, până la pragul durerii, iar persoana nu mai suportă”,

„Pe uscat, spunea propaganda rusă, podul este păzit de unități ale Ministerului Afacerilor Interne, iar pe apă este protejat de Flota Mării Negre și de paza de coastă a Serviciului de Frontieră FSB. În plus, instalația este păzită de o brigadă navală specială a Gărzii Ruse - echipajele acesteia patrulează zona de apă pe bărci antisabotaj, personalul este înarmat cu două mitraliere medii, precum și cu mitraliere ușoare, lansatoare de grenade și sisteme portabile de rachete antiaeriene. Podul Crimeei este protejat și de unități de război electronic. Sunt interzise zborurile cu drone, chiar și în vecinătatea îndepărtată a podului.”

„Podul Crimeei este protejat atât împotriva atacurilor, atât din aer, cât și de jos”, se concluziona în materialul citat.


Incendiu uriaș pe „podul lui Putin” din Crimeea * Un incendiu uriaș a izbucnit pe podul peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Rusia continentală și peninsula Crimeea, pe care Vladimir Putin a anexat-o ilegal în 2014. 

Incendiul ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse. „Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea”, a indicat Comitetul, citat de Agerpres. 

Putin a ordonat crearea unei comisii guvernamentale în legătură cu situația de urgență de pe podul din Crimeea. Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al șefului statului Dmitri Peskov. 

Autorităţile ruse în domeniul drumurilor au indicat pe site-ul lor că traficul pe pod este "întrerupt temporar". Cauzele incendiului "sunt pe cale să fie stabilite", potrivit Căilor ferate din Crimeea. 

Presa ucraineană scrie că flăcările au afectat calea ferată, unde o cisternă care transporta combustibil a luat foc. Mai multe explozii puternice s-ar fi auzit în zorii zilei înainte de izbucnirea incendiului. Au fost atât de puternice încât casele aflate la câțiva kilometri s-au zdruncinat. Autoritățile din peninsula anexată în 2014 spun că structura de bază a construcției nu a fost afectată. 

Podul peste strâmtoarea Kerci este un obiectiv important în războiul purtat de Rusia în Ucraina. Este principala cale de aprovizionare a armatei lui Putin în sudul țării invadate, pe acolo sunt transportați militari, tehnică militară și muniție. Portalul independent rusesc ZonaMedia transmite că porţiunea destinată traficului auto s-ar fi prăbuşit parţial în apă. Potrivit Agenţiei ruse pentru mare şi ape interioare, traficul maritim pe sub pod şi în toată strâmtoarea Kerci nu a fost întrerupt în pofida incendiului, notează EFE, citată de Agerpres. Declaraţia agenţiei clarifică un anunţ anterior făcut de un purtător de cuvânt al autorităţii locale de reglementare a transporturilor din Taman, potrivit căruia traficul şi serviciile feroviare urmau să fie suspendate în toată strâmtoarea Kerci. 

Conform serviciilor de urgenţă din Crimeea, traficul feroviar a trebuit să fie suspendat. Arcadele podului, pe sub care trec navele prin strâmtoarea Kerci, dinspre Marea Neagră în Marea Azov, nu ar fi fost avariate. Traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci a fost oprit, iar autorităţile se pregătesc să lanseze transportul cu feribotul, a declarat pentru TASS un consilier al şefului administraţiei din Crimeea, Oleg Kriucikov. 

Podul a fost inaugurat de Vladimir Putin în 2018, la 4 ani după ce Rusia a anexat Crimeea. 

Podul Crimeii, numit și Podul Strâmtorii Kerci sau Podul Kerci, este o pereche de poduri paralele, unul rutier și unul feroviar, care traversează Strâmtoarea Kerci între Peninsula Taman din Krasnodar Krai, în Rusia continentală, și Peninsula Kerci din Crimeea.

Podul are o lungime de 19 km, ceea ce îl face cel mai lung pod construit vreodată de Rusia, și cel mai lung pod din Europa.

Citit 1776 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Octombrie 2022 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.