Datorită substanţelor amare pe care le conţine, cimbrul de cultură funcţionează ca un antiseptic intestinal. În asociaţie cu alte plante, este recomandat şi în digestia dificilă. În acelaşi timp, cimbrul de grădină este util în stimularea apetitului. Infuzia de cimbru de cultură este recomandată în combaterea tusei convulsive şi a astmului bronşic şi se prepară din una-două linguriţe de plantă la o cană de apă. Se beau două căni pe zi, timp de o săptămână. Potrivit "Ghidului plantelor medicinale", coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor, acest tratament este foarte util în toate formele de enterocolite de origine bacteriană.
În asociaţie cu alte plante se recomandă şi în dispepsii. Uleiul esenţial trebuie folosit în diluţii foarte mari: două-trei picături la o lingură de ulei comestibil. Se recomandă în afecţiuni dermatologice, arsuri sau răni, dar şi sub formă de aerosoli, în cazul afecţiunilor respiratorii. În hipertensiune arterială şi în sarcină este contraindicat.