Tinctura de ardei iute stimulează creşterea părului

Tinctura de ardei iute stimulează creşterea părului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Datorită conţinutului divers de substanţe, dintre care cea mai cunoscută este capsaicina, ardeiul iute are o acţiune antiseptică şi de stimulare a secreţiilor gastrice. De asemenea, ardeiul iute intră şi în categoria medicamentelor analgezice locale, tot datorită conţinutului său de capsaicinoide şi capsaicină.

Potrivit "Ghidului plantelor medicinale şi aromatice", coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor, acţiunea principală a ardeiului iute este cea a tratamentelor simptomatice, în spasme şi dureri musculare, în zona umerilor, a braţelor şi a coloanei vertebrale, pentru tratarea artritelor, reumatismului, nevralgiilor şi a degerăturilor uşoare.

Potrivit sursei citate, intern, se recomandă în doze mici, ca stimulent al secreţiilor gastrointestinale, iar extern, ca remediu puternic sub formă de frecţii în durerile reumatice şi articulare, dar şi ca stimulent al creşterii părului, în combinaţie cu alte plante.

Astfel, pentru uz intern, tinctura se prepară din zece grame de fructe uscate la 100 de mililitri de alcool de 70 de grade. Ca stimulent gastric, se iau 10-20 de picături turnate în puţină apă, cu 15 minute înainte de masă.

Nu se aplică pe pielea lezată

Pentru uz extern, se prepară o tinctură din 20 de grame de fructe la 100 de mililitri de alcool de 60-70 de grade, cu care se fac frecţii. În această tinctură se poate îmbiba vată, iar după uscare se aplică pe locul dureros, cu ajutorul unui bandaj elastic. Nu se aplică pe pielea lezată. În rare cazuri, s-a constatat o hipersensibilitate manifestată prin urticarie.

Tot extern, pentru stimularea creşterii părului, se prepară o tinctură din părţi egale de ardei iute, rădăcină de brusture şi rădăcină de urzică, în alcool de 60-70 de grade, cu care se fricţionează rădăcina părului, ferind ochii. Persoanelor care suferă de hiperaciditate, ulcer gastric, afecţiuni hepatice sau urorenale le este contraindicat ardeiul iute.

Citit 6814 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Aprilie 2018 00:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.