Intervenţie chirurgicală ÎN PREMIERĂ la Spitalul Judeţean Galaţi

Intervenţie chirurgicală ÎN PREMIERĂ la Spitalul Judeţean Galaţi
Dr. Bogdan Ciubară operează la Spitalul Judeţean Galaţi din anul 2016
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

Un gălăţean căzut de la înălţime şi adus în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a beneficiat de o operaţie salvatoare, efectuată în premieră la Galaţi. Intervenţia chirurgicală realizată de conf. dr. Bogdan Ciubară, medic primar ortoped, poartă numele de reducere sângerândă şi fixare plăci înşurubate. Astfel de operaţii mai sunt efectuate în România doar la Bucureşti şi Iaşi.

Pacientul, un bărbat în jur de 50 de ani, a fost adus la Spitalul Judeţean Galaţi, la începutul săptămânii trecute, cu numeroase traumatisme, printre care şi fracturi ale bazinului şi ale coloanei vertebrale. Fiind vorba de o urgenţă medicală majoră, bărbatul a fost operat imediat.

"Acest tip de fracturi de bazin erau operate doar la Iaşi şi la Bucureşti. L-am operat însă prin această tehnică, pentru prima oară în istoria Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi, iar operaţia a decurs bine, în ciuda faptului că am fost nevoit să adaptez instrumentar care nu era dedicat acestui tip de intervenţii. Faţă de procedura clasică, beneficiile sunt indiscutabile. La trei zile de la operaţie, pacientul a putut fi externat. În mod normal, ar fi necesitat aproximativ o lună de spitalizare postoperatorie. Mai mult, ar fi avut şi un risc de deces foarte ridicat, prin hemoragie internă sau prin tromboembolism pulmonar. Acest risc a fost practic îndepărtat prin reducere sângerândă şi fixarea plăcilor înşurubate", a explicat. conf. dr. Bogdan Ciubară. Vorbind despre dotările pe care le are la dispoziţie la Spitalul Judeţean Galaţi, medicul Bogdan Ciubară a mărturisit că, în cazul în care ar dispune de o trusă de chirurgie a bazinului, ar putea face "minuni pentru pacienţi".

În Galaţi, din 2016

Dr. Bogdan Ciubară operează la Spitalul Judeţean Galaţi din anul 2016, atunci când a venit de la Iaşi. Zilnic, efectuează trei-patru intervenţii chirurgicale, iar mulţi pacienţi din toată zona Moldovei, dar şi din judeţele învecinate cu al nostru, vin la Galaţi special pentru a fi operaţi de dr. Ciubară. În toamna anului trecut, chirurgul ortoped reuşea o altă intervenţie chirurgicală în premieră pentru Galaţi. Este vorba despre o artroscopie a gleznei, operaţie minim invazivă de mare fineţe, care i-a permis pacientului să plece acasă, pe propriile picioare, la doar câteva ore după ce a coborât de pe masa de operaţie. Text şi foto: Remus Basalic

Citit 57723 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iunie 2018 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.