Nămolul, remediu naturist de vară

Nămolul, remediu naturist de vară
Organismul uman nu are vacanţă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Vara, românii se grăbesc să ajungă la un lac sau râu pentru a face o baie de nămol. De obicei, nămolul se aplică fără cunoştinţe minime teoretice şi se merge pe ideea că "aşa trebuie". Specialiştii sugerează să nu exagerăm, pentru că nămolul nu este o substanţă-minune, care vindecă orice maladie.

Terapia cu nămol este o metodă de tratament naturist, utilizată încă din antichitate. Numită şi peloidoterapie, aplicarea uniformă a nămolului este un bun remediu naturist pentru boli ale aparatului locomotor, ale coloanei vertebrale, afecţiuni dermatologice, luxaţii şi fracturi, stări posttraumatice, boli vasculare şi călirea organismului. Aplicaţiile cu nămol hidratează pielea, iar cristalele de sare sunt un bun exfoliant natural. Astfel, pielea devine catifelată şi strălucitoare.

Nămolul utilizat în medicina tradiţională se formează, de obicei, lângă râuri, lacuri sărate sau mare. Nămolul este diferit în funcţie de temperatura acestora, densitatea şi concentraţia salină. Sedimentul este constituit din apă, săruri minerale şi substanţe organice. Acesta are o culoare gri închis, este unsuros şi bogat în sulfură de fier coloidală.

Metoda egipteană

Aceasta se practică des pe malul unui lac şi presupune alternarea temperaturii corpului, prin încălzire şi răcire bruscă. După ce pielea este încălzită prin expunerea la soare, se aplică un strat de nămol rece. Se produce un şoc termic. După ce nămolul s-a uscat şi şi-a schimbat culoarea, este necesară o baie în lac, după care urmează o nouă expunere la soare. Expunerea nămol-soare-apă se recomadă de 2-3 ori pe zi.

Nămolul nu trebuie aplicat din cap până în picioare, ci doar pe zonele afectate, pentru a evita suprasolicitarea organismului. Indiferent dacă se optează pentru băile cu nămol cald sau terapia cu nămol rece, se va obţine un efect analgezic, antiinflamator, detoxifiant şi, în special, relaxant. Totuşi, o importanţă deosebită îl are timpul acordat, nu mai mult de jumătate de oră, iar la final se recomandă un duş cald. Datorită capacităţii sale de absorbţie, pielea reuşeşte să ia toate substanţele necesare.

Avertizare

Este important să ştim că nămolul nu vindecă bolile, ci doar atenuează simptomele afecţiunilor. Terapia cu nămol nu se recomandă femeilor însărcinate şi persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, hepatită, insuficienţă renală, infecţii repiratorii recente, diabet zaharat şi orice formă de cancer.

Citit 2394 ori Ultima modificare Joi, 16 August 2018 01:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.