De ce stârneşte îngrijorare pudra de talc

De ce stârneşte îngrijorare pudra de talc
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aproape 12.000 de femei au dat în judecată compania Johnson & Johnson, cele mai multe susţinând că pudra de talc pentru copii "Johnson’s Baby" le-a cauzat cancer ovarian. Acum, acestea au o nouă oportunitate juridică.

Într-un caz recent, un grup de reclamanţi din SUA a spus că pudra de talc pe care au folosit-o era contaminată cu azbest, un mineral cancerigen, considerat nesigur la orice nivel de expunere. Un juriu i-a dat dreptate şi a aprobat o despăgubire de 4,69 de miliarde de dolari în iulie, potrivit "New York Times".

Talcul este un mineral argilos, obţinut din depozite de zăcăminte subterane. Este mineralul cu duritatea cea mai mică şi acest lucru îl face folositor pentru o gamă largă de produse industriale şi de consum.

Azbestul se găseşte tot în pământ şi filoane din el pot fi găsite în depozitele de talc, ducând la riscul apariţiei unei contaminări încrucişate, spun geologii.

Talcul este folosit în multe produse cosmetice: ruj, rimel, pudră pentru faţă, fard de obraz, fard de pleoape, fond de ten şi chiar şi produse de machiaj pentru copii. În lista de ingrediente, el poate apărea ca talc sau pudră de talc, talc cosmetic sau silicat de magneziu. Pudra de talc este adăugată în cosmetice pentru a obţine o textură mai fină şi pentru a absorbi umiditatea. Unele mărci produc cosmetice fără talc. Talcul este folosit şi în procesarea mâncării şi pentru a face anumite suplimente, medicamente, gumă de mestecat şi orez şlefuit. Grupuri de consumatori l-au găsit şi în carioci sau în jucării.

Talcul este, de obicei, principalul ingredient în pudra pentru copii. Pudra "Johnson’s Baby" este făcută din talc, mai puţin atunci când se menţionează pe faţa recipientului "pudră de amidon de porumb". Pediatrii i-au avertizat pe părinţi să nu folosească pudra de talc pentru copii încă de acum câteva decenii, pentru că există riscul ca talcul să fie inhalat, lucru ce poate duce la sufocare şi tuse şi, în cele din urmă, la boli respiratorii, afecţiuni cronice şi leziuni pulmonare. Acest lucru nu are însă legătură cu azbestul.

Medicii pediatri îi sfătuiesc pe părinţi să le schimbe des scutecele copiilor pentru a evita iritaţiile şi recomandă folosirea unui unguent pe bază de ulei atunci când este necesar, în loc de pudra de talc. Pentru adolescenţi şi adulţi, amidonul din porumb este o alternativă bună la talc.

La modul general, femeile susţin că pudra le-a cauzat cancer ovarian pentru că au folosit-o pentru igiena intimă timp de zeci de ani şi unele dintre ele au şi inhalat pudra din aer. Unele dintre femei au afirmat că însuşi mineralul le-a cauzat cancerul, în timp ce, mai recent, a apărut acuzaţia conform căreia azbestul care contaminează talcul ar fi de vină.

Citit 2907 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Decembrie 2018 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.