"Tatăl meu a murit din cauza neglijenței și a nepăsării". Revolta unei gălățence care și-a pierdut tatăl internat la Spitalul Județean Galați

"Tatăl meu a murit din cauza neglijenței și a nepăsării". Revolta unei gălățence care și-a pierdut tatăl internat la Spitalul Județean Galați
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

O femeie din Galați reclamă faptul că tatăl ei și-a pierdut viața după ce nu a beneficiat de îngrijiri medicale corespunzătoare în timp ce se afla în Unitatea Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei". În timp ce gălățeanca a sesizat neregulile la Parchet și la Colegiul Medicilor, în spital va fi formată o comisie medicală care va analiza cele reclamate.

Emil Mocanu avea 70 de ani și era internat într-un cămin pentru bolnavi de Alzheimer. La jumătatea lunii martie, deoarece se simțea foarte rău, a fost dus cu o ambulanță la Unitatea Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Galați. Acesta a fost doar începutul unei luni de chinuri, la finalul căreia bărbatul și-a pierdut viața.

"Între 14 martie și 9 aprilie, tatăl meu a fost dus de patru ori cu ambulanța la Spitalul Județean. În ciuda faptului că avea simptome evidente de infecție urinară, nu a fost văzut de un medic urolog", spune Gina Munteanu, fiica lui Emil Mocanu.

Gălățeanul a fost transportat prima oară la spital pe 14 martie. A așteptat mai bine de zece ore în UPU, iar fiica sa afirmă că personalul medical cu care a reușit să vorbească la telefon i-a spus că tatăl ei a avut "ceva care a venit și a plecat". Trimis înapoi la cămin, gălățeanul a început din nou să se simtă rău. Urina cu sânge și avea temperatură, așa că, pe 26 martie, a fost dus din nou cu ambulanța la UPU. De data aceasta, potrivit fiicei sale, a fost ținut 20 de ore în UPU, după care a fost internat, timp de trei zile, în secția Diabet a spitalului.

"La Diabet, doamna doctor Tiron, căreia vreau să-i mulțumesc, mi-a spus că l-a internat pentru că i s-a făcut milă de el. Deși aici a fost tratat corespunzător, problemele de fond, cele urologice, au rămas. În toate acele ore în care a așteptat în UPU, după ce i s-a scăzut febra, hainele ude de pe el trebuiau schimbate. Nu a fost schimbat, a fost lăsat așa, a făcut bronhopneumonie și mi se pare culmea să te duci cu o infecție urinară, să nu se coboare la caz, să faci bronhopneumonie, după 20 de ore petrecute în UPU, și să mori de această boală tratabilă în secolul 21. Asta mi se pare mie revoltător. De ce să facă bronhopneumonie când eu l-am păzit de atâtea boli grave și l-am ținut într-un echilibru și i-am prelungit zilele", mai spune Gina Munteanu.

Plimbat cu ambulanța între cămin și spital

Pe 29 martie, bărbatul a fost externat din spital, însă a doua zi a fost iarăși adus cu ambulanța în UPU. Nici de această dată, potrivit spuselor fiicei sale, Emil Mocanu nu a fost văzut de un medic urolog. După încă o săptămână petrecută în secția de Diabet, pacientul a fost externat din nou. Doar că, trei zile mai târziu, pe 9 aprilie, foarte slăbit de boală, bătrânul a fost iarăși dus de la cămin la spital, tot cu ambulanța. A rămas internat în secția Medicală I, unde a murit, pe 14 aprilie.

Îndurerată de suferința prin care a trecut tatăl său, Gina Munteanu este de părere că "o mare nepăsare" din partea unora dintre medici i-a făcut pe aceștia să nu coboare în UPU pentru a-l consulta pe bătrân.

"Sunt foarte supărată pe tema asta și-mi pun întrebarea: cum te poți uita în ochii oamenilor, când tu lași pacienți să moară? Am înțeles că abia la ultima internare ar fi zis un domn urolog să-i dea ceva pentru afecțiunea pe care o avea. Dar atunci deja plămânii erau încărcați, deja lucrurile erau intrate pe o direcție, cea finală. Eu am discutat cu doamna doctor de la Diabet, am rugat-o să îl ia din nou pe secție și mi-a spus că îmi promite că o să roage Urologia să coboare să-l vadă. Dânsa a sunat în timp ce era în telefon cu mine și tot nu a coborât nimeni să îl vadă", își amintește femeia.

Plângeri și anchete în desfășurare

Acum, gălățeanca a depus plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, precum și la Colegiul Medicilor Galați.

Din partea Spitalului Județean Galați, dr. Ionuț Băneșanu a declarat că, "referitor la reclamația doamnei, se va constitui, în cursul săptămânii viitoare, o comisie medicală pentru a analiza detaliat fiecare aspect care a fost menționat în reclamația respectivă".

"La nivelul Colegiului Medicilor, s-a primit o sesizare, pe 24 aprilie, în legătură cu decesul unui pacient în vârstă de 70 de ani. Sesizarea a fost dirijată către comisia de jurisdicție, care are o anchetă în desfășurare pentru acest caz. Urmează să se comunice rezultatul părților implicate, după finalizarea anchetei", a precizat dr. Mihai Polinschi, vicepreședintele Colegiului Medicilor Galați.

În foto 1, galeri - Gina Munteanu, fiica bărbatului decedat. Foto 2: Emil Mocanu, pacientul adus la Urgențe de patru ori într-o singură lună

Citit 7695 ori Ultima modificare Luni, 31 Mai 2021 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.