Medicul chirurg Paul Ichim: "Nevaccinații îi au pe conștiință pe cei ce mor la ușa spitalelor"

Medicul chirurg Paul Ichim: "Nevaccinații îi au pe conștiință pe cei ce mor la ușa spitalelor"
Evaluaţi acest articol
(88 voturi)

În urmă cu o săptămână, după ce valul de pacienți COVID-19 a umplut secțiile de Terapie Intensivă și a blocat activitatea normală a spitalelor, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat suspendarea, timp de o lună, a internărilor și a operațiilor care nu sunt urgențe în spitalele publice din România. Măsura, deși una necesară în condițiile crizei sanitare actuale, este discriminatorie pentru numeroși bolnavi cronici. Mai mult, închiderea spitalelor va face ca multe persoane să fie diagnosticate cu cancer abia în stadii avansate ale bolii, este de părere medicul chirurg gălățean Paul Ichim. Trist este că toate aceste neajunsuri ar fi putut fi evitate, dacă lumea ar fi mers să se vaccineze anti-COVID în număr mai mare.

- Domnule doctor, cine este cel mai afectat de această nouă închidere a spitalelor?

- Problema pe care o pot numi criminală și pe care am observat-o noi în urma valului precedent a fost faptul că lumea nu a mai avut acces la fel de ușor la evaluările din mediul spitalicesc, inclusiv la cele din policlinică. Au fost atunci situații în care patologia oncologică (cazurile de cancer  - n.red.) aflată la început a rămas nedescoperită și neevaluată, iar respectivii bolnavi au venit ulterior cu afecțiuni oncologice în stadii foarte avansate, atunci când tu, ca medic, nu mai reușești să faci mare lucru. Aici a fost pierderea cea mai mare, cea a pacienților care ar fi fost descoperiți la timp, dacă ar fi mers sistemul sanitar în mod normal.

La fel, există situația particulară a bolnavilor cronici, care de frica pandemiei au preferat să rămână acasă și nu au mai venit la acele controale periodice necesare pentru evaluarea stării de sănătate. Au existat și aici numeroși pacienți care au venit decompensați sau cu boala în stadii avansate. Este important de știut că, mai ales în cazul afecțiunilor oncologice, vizita la medic nu trebuie amânată, pentru că orice lună de amânare, orice săptămână chiar, contează în prognosticul ulterior. Altfel spus, șansele de vindecare ale pacientului cu cancer scad.

- Cât de frecvente au fost astfel de situații, în ultimul an și jumătate?

- În practică, au apărut din ce în ce mai multe cazuri cu pacienți bolnavi de cancer în stadii avansate. E adevărat că și incidența cancerelor la nivel global, național, dar și local, este mai mare, dar și blocarea sistemului sanitar a determinat creșterea incidenței cancerelor venite la spital în stadii avansate.

- Unde trebuie să meargă gălățenii, dacă au anumite simptome care le creează îngrijorare?

- În principiu, policlinicile au fost deschise și sunt încă deschise. După medicul de familie, aici ar trebui să meargă oamenii, pentru consult de specialitate. Dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Dacă noi, ca nație, în loc să facem atâta teorie cu vaccinarea și cu scepticismul promovat pe toate canalele, am fi fost "inculți" ca portughezii, ca danezii, ca spaniolii sau ca evreii și ne-am fi vaccinat în masă, fără să mai facem tot felul de scenarii apocaliptice pe seama unui vaccin, n-am fi ajuns în situația asta.

Țările unde rata de vaccinare este mare și foarte mare nu au acum sistemul sanitar depășit, cum îl avem noi la ora actuală, și asigură asistență medicală pentru toată lumea, nu doar pentru urgențele medicale. Astfel, mesajul este unul foarte simplu: terminați cu prostiile! Duceți-vă și vaccinați-vă odată!

- Putem pune această neîncredere în vaccin pe seama lipsei de educație?

- Este o lipsă evidentă de educație, fără comentarii. Nu poate să-mi spună nimeni că portughezii, care au peste 95 la sută din populație vaccinată, trăiesc într-o teroare sau într-o dictatură. Acolo oamenii au înțeles scopul vaccinului și au mers să se vaccineze. În țările nordice, aceeași poveste. În Franța, la ora actuală, este inițiativă de lege pentru ca vaccinarea să devină obligatorie.

Și la noi, personalul medical și cel din învățământ trebuie vaccinat obligatoriu. Spui că asta nu mai e democrație? Bine, atunci te testezi periodic, dar pe banii tăi și am terminat discuția.

- Dacă este o problemă cu lipsa de educație, atunci cum se explică faptul că inclusiv unii medici au refuzat să se vaccineze?

- Sincer, nu pot să înțeleg ce gândesc colegii mei care refuză vaccinarea. Trebuie înțeles un lucru: nu există vaccin care să fie garantat sută la sută. Chiar vaccinurile pe care le-am făcut noi în copilărie au capitole de contraindicații sau de reacții adverse. Dar tu ești medic, tu trebuie să dai un exemplu. De exemplu, la Spitalul Județean Galați, 70 la sută dintre cadrele medicale s-au vaccinat. Nu a făcut nimeni nicio complicație, nici miocardită, nici pericardită. Revenim iarăși la discuția anterioară. Dacă statul îți pune la dispoziție o metodă de prevenție și tu o refuzi, trebuie să te testezi pe banii tăi.

Toți cei care refuză vaccinul, cadre medicale sau nu, trebuie să se gândească la următorul aspect: adică toți în Europa sunt idioți, numai noi, românii, suntem geniali?! Iar mesajul meu pentru ei este următorul: dacă o să moară oameni stând pe la porțile spitalului, nu dați vina pe noi, cei vaccinați, ci să dați vina pe voi, cei care contaminați, blocați paturile de spital și blocați accesul restului pacienților la asistență medicală normală.

- Riscăm un scenariu cum a fost cel din Italia, de la începutul pandemiei?

- Deja suntem acolo! Este un lucru confirmat, deoarece paturi de Terapie Intensivă nu mai sunt, deja se moare într-o frenezie. Sunt peste 300 de decese pe zi, adică un român la câteva minute. Majoritatea victimelor, peste 90 la sută, provin din rândul persoanelor nevaccinate. Atunci când ni se comunică faptul că pacienți aflați la un pas de intubare stau cu masca de oxigen, în containere, la UPU, așteptând ca în spital să moară un pacient, pentru a se elibera un loc, vă dați seama că suntem în scenariul acesta de mult. Lucrurile pot deveni însă și mai grave, din păcate, iar cei nevaccinați trebuie să știe că îi au pe conștiință, că și ei sunt responsabili pentru bolnavii cu restul afecțiunilor care ne mor la ușa spitalelor.

Citit 7869 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Octombrie 2021 00:23

20 comentarii

 • postat de galateanulturmentat
  Joi, 14 Octombrie 2021 11:18
  136.255.148.***
  Nu va este rusine. Ati fost ani de zile in politica si stiti ca in sanatate doar s-au sifonat banii fara a face investitii desi romanii , cuminti, au platit luna de luna contriobutiile. Sa nu mai vorbim de cum se intra si se mai intra in cabinetele spitalului judetean, (cu sf spăguță în buzunar). Reprosati nevaccinatilor mortile unor oameni cand acum se vede adevarul, ca nu aveti medicamente , ca nu va tratati pacientii corespunzator? Am ajuns sa stam cu mana intinsa, la straini, sa ne dea medicamente(si medicamente recunoscute ca fiind bune nu ce foloseati voi pe protocol)? Nu va intrebati cum in strainatate, chiar si inainte de vaccin , din 10 oameni intrati in ATI supravetuiau 8, iar la noi supravetuiesc 2 si 8 mor? Oare nu e vorba si de altceva aici? Cei care intra in spitale si-au asumat si vaccinarea si nevaccinarea , deci cine vrea sa se apere se vaccineaza cine nu isi asuma(ca nu ii obliga nimeni sa nu o faca) asa ca prostiile pe care le spuneti nu isi au rostul.
  2
  5
  Raportează
 • postat de Maria
  Joi, 14 Octombrie 2021 09:49
  80.32.118.***
  @Vaccinati-va dar nu obligatoriu
  De acord cu tine, nu te obliga nimeni ca sa te vaccinezi. Dar la intrarea la film, teatru, posibil in Mall, mai tarziu la servici, este posibil sa-ti ceara dovada ca esti vaccinat. Sa vedem atunci ce cantareste mai mult, serviciu sau un vaccin?
  Avem dreptul la toate astea? Cu siguranta ca da, dar conditiile sunt acestea.
  Cand te-ai angajat ai pus tu conditiile? Nu, ci angajatorul.
  Conform constitutiei avem dreptul la o locuinta, la serviciile sanitare samd.
  Vrei locuinta? Ai dreptul la ea, dar trebuie platita. Nu vrei? Ai dreptul si libertatea sa dormi sub cerul liber.
  5
  3
  Raportează
 • postat de Vaccinati-va dar nu obligatoriu
  Miercuri, 13 Octombrie 2021 14:08
  95.76.36.***
  Drepturile si libertatile nu se negociaza. Fiecare are dreptul sa aleaga asupra propriului corp deci niciodata in tara asta cat traiesc nu va fi vaccinul obligatoriu!
  10
  11
  Raportează
 • postat de Goe
  Miercuri, 13 Octombrie 2021 05:44
  109.166.132.***
  Nu politicienii sunt de vina in esecul vaccinarii .Incultura acestui popor ,iubitor de manele si smecherii de doi lei si a mass media cea care promoveaza nulitati gen VIP-uri care in alte vremuri se numeau c..ve !
  16
  28
  Raportează
 • postat de Mihai
  Marți, 12 Octombrie 2021 16:26
  89.8.42.***
  Vinovati pentru situatia actuala, sunt johannis, catu, arafat si gheorghita!
  43
  43
  Raportează
 • postat de Gabi
  Marți, 12 Octombrie 2021 14:51
  62.231.94.***
  Eu nu inteleg cum de ii apreciem mereu pe occidentali dar nu facem ca ei, cum de ii criticam pe politicieni dar facem mereu ca ei. Ne plangem ca nimic nu merge bine, toti politicienii sunt interesati de bunastarea proprie si noi nu putem sa-i inlocuim ca nu avem cu cine. Dar acum cand fiecare poate sa decida pentru el, pentru vecinul si tara lui nu merge sa se vaccineze. Pai daca mor altii si nu suntem noi nu ne intereseaza :( ... Ne mai miram ca suntem mereu ultimii la toate?
  28
  53
  Raportează
 • postat de propagandă
  Marți, 12 Octombrie 2021 14:47
  185.31.175.***
  Ați auzit la radio și TV, atât de des propaganda vaccinarii, încât, credeți că este propria voastră părere: "vaccinații nu ajung la spital" "dacă nu te vaccinezi, ești iresponsabil"...dar,realitatea le contrazice
  42
  41
  Raportează
 • postat de Katia
  Marți, 12 Octombrie 2021 13:56
  95.77.107.***
  Sunt vaccinata deoarece sunt informata si responsabila, fara sa fiu cadru medical. Da am cunostinte in bransa, dar am fost lasata sa iau singura decizia vaccinarii. Pe fondul unei afectiuni (si la solicitarea medicului de familie) am cerut avizul medicului specialist. Odata primit avizul, am facut inclusiv doza 3. Atat eu cat si membrii familiei (unul trecand si prin valul 3 cu internare si tratament). Am prieteni/cunostinte care refuza si carora le-am acordat prezumtia de inteligenta! Dar nu se mai poate. Am ajuns chiar sa cred ca eu sunt idioata si nu vad ceva ce vad antivaxerii. Am continuat sa ma informez numai din surse specializate si reale, inclusiv internationale si am ajuns la concluzia ca aceasta infectie cumplita exista si poate ucide. Si chiar o face sub ochii inchisi si mintile inchistate de dobitocie si infantilism! Unii prieteni care nu au crezut in existenta virusului s-au dus. Asta si pentru ca in tara noastra nu exista un sistem medical/de sanatate. Este ceva haotic, corupt si supt de politruci (unii cu diploma de doctor/medic), dar nu exista un sistem. Regula sistemului este ca functioneaza. Ori la noi nu a functionat niciodata pentru a spune ca avem un sistem! Totusi mi-ar parea deosebit de rau sa mai pierd prieteni si cunostinte, dar nici nu pot sa le spun "vaccineaza-te". Le spun doar ca eu m-am vaccinat!
  36
  60
  Raportează
 • postat de prima data la un peste se taie capul. se arunca odata imputit......
  Marți, 12 Octombrie 2021 12:56
  89.39.81.***
  in ROMANIA este democratie. democratia in situatii la limita, grele, cum sint acum in tarile care au conducatori fara responsabilitate fata de cei ce-i aleg si care viseaza numai la cit mai multi bani se poate transforma usor in dictatura sau anarhie. ce este de preferat ?
  comportamentul celor multi e dat de exemplul celor ce conduc, lipsa de scrupule, arivismul, indolenta, badarania, lipsa de respect pentru lege, pentru alegatori, coruptia, minciuna si toata propaganda facuta in scopul de a deruta populatia a dus la ce e acum. au distrus increderea in invatamint, in sistemul de sanatate toate astea facute dupa '90 cu un scop: SA SE IMBOGATEASCA. media, ziarele, viata de zi cu zi ne arata cum politicieni se imbogatesc vazind cu ochii, cei mai multi scapa, unii cu putina puscarie in sanatoriu, la POARTA ALBA. si-au facut si puscarie pentru EI. conducatorii nostrii vor sa ne intoarcem in epoca feudala. atunci ca si acum natiunea era ca un peste. capul era imputit si trupul trebuia stors de puteri prin taxe, impozite, dari, scumpiri, orice mina in buzunarul contribuabilului trebuie sa scoata ceva, cumva. SPRE BINELE LOR.
  2
  28
  Raportează
 • postat de viata pe balta
  Marți, 12 Octombrie 2021 12:48
  82.76.144.***
  Doctorii au doar șpaga pe conștiință? Bolnavii ce mor la ușa spitalelor, sunt din vina sistemului sanitar. Cum s-au infectat, este altă discuție. Nu încercați să vă spălați pe mâini, că nu ține.
  24
  55
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 12 Octombrie 2021 12:09
  78.96.83.***
  Domnule doctor, tot respectul, nu mai stricati orzul pe gaste!
  28
  40
  Raportează
 • postat de Radler
  Marți, 12 Octombrie 2021 12:01
  194.105.20.***
  Domnule doctor - LASA-TE DE MESERIE DE POLITICIAN NU MAI FACE PROPAGANDA ANAPODA DE PNL. DATELE REALE SPUN ALTCEVA
  Valul de imbolnaviri se datoreaza EXCLUSIV persoanelor vaccinate , care nu au si nu respecta nici cele mai mici norme de preventie . Masca NU , distantare soliala NU , igiena personala NU , etc .
  Vaccinul este bun doar daca pastrezi distanta sociala , si este valabil doar 6 luni - dupa care esti la fel de vulnerabil ca o persoana nevaccinata.
  Cunosc foarte multe persoane care au facut vaccin si acum au COVID - multi dintre ei cu stari destul de grave - vaccinati in perioada Ian-Feb- Mar - Apr 2021 (persoane la care vaccinul nu mai are putere de aparare ) crezand ca au scapat - GRESIT NU - vaccinul NU TE SCAPA DE COVID -
  Asa ca VACCINATILOR - RESPECTATI REGULILE IMPUSE DE PANDEMIE - MASCA SI DISTANTARE SOCIALA + IGIENA PERSONALA - VOI SUNTETI VINOVATI DE TOT
  Anul trecut cand nu era vaccinul nu aveai atatea cazuri (erau cu 50-60 % mai putine fata de 2021) pentru ca lumea se ferea si respecta conditiile impuse .
  42
  57
  Raportează
 • postat de Cu Covid 19 sau nu, eram și suntem în top UE, la nr. de decese.
  Marți, 12 Octombrie 2021 11:39
  213.233.88.***
  Cu pandemie sau fără pandemie, noi aveam mortalitatea cea mai ridicată din UE, inclusiv la noi născuți...așa că să nu o dăm după colț, sistemul medical este la pământ. Păi, dacă avem cea mai mare infectare cu TBC în Europa, nu este normal, suprapus cu Covid 19, să mori ? Dar cu rujeola ce-am făcut, aveam epidemie de rujeolă de top UE, deci vine virusul Covid 19 și finalul este , decedat. Gripa, ca orice gripă, nu ucide, ucide într-o populație săracă, malnutrită, în frig ținută, îmbătrânită asociată cu comorbiditatea crescută, igienă precară, pe fondul scumpiri apei potabile, a gazului și energiei electrice.
  15
  80
  Raportează
 • postat de rationament fals
  Marți, 12 Octombrie 2021 11:37
  213.218.53.***
  1. Daca esti vaccinat sansele sa te sa faci covid sunt mult mai mici - FALS !!!
  Dovada o fac tarile cu rata mare de vaccinare ( vezi Israel ) dar care s-au confruntat cu crestieri a numarului de infectati in valul 4.

  Daca esti vaccinat sansele sa faci o forma grava sunt mult mai mici.
  24
  73
  Raportează
 • postat de Eu
  Marți, 12 Octombrie 2021 11:36
  82.76.132.***
  N-are nimeni pe nimeni pe constiinta. Fiecare face ce vrea. Cei care nu se pot vaccina sunt precauti si nu se expun. Cei care nu vor sa se vaccineze au o nepsare mare si fac ce, cand si unde vor.
  38
  39
  Raportează
 • postat de pentru pe bune
  Marți, 12 Octombrie 2021 09:44
  82.76.134.***
  1. Daca esti vaccinat sansele sa te sa faci covid sunt mult mai mici
  2. Chiar daca ai facut covid fiind vaccinat sansele sa ajungi la complicatii si in spital ocupand un loc la terapie intensiva sunt muuulrt mai mici.
  3. Chiar daca ai facut covid fiind vaccinat boala si simptomele sunt mult mai scute ca durata (adica te faci bine mult mai repede)
  Din 1, 2 si 3 rezulta ca daca esti vaccinat esti responsabil atat pentru tine si familia ta cat mai ales pentru toata societatea lasand loc liber in spitale pentru bolnavii cronici si nu numai si fiind apt pentru munca, educatie etc muult mai mult timp si in conditii mult mai bune.
  Intrebare: Oare pentru cati functioneaza logica si rationamentul ca sa inteleaga tot ce am scris eu?
  54
  61
  Raportează
 • postat de Pe bune????
  Marți, 12 Octombrie 2021 08:50
  5.13.234.***
  1.Sunt vaccinat,tu esti nevaccinat
  2.Si eu si tu putem transmite boala
  3.Daca ma tratez sau nu,ma priveste doar pe mine...la fel si in cazul tau
  4.restul e propaganda si de o parte si de alta
  81
  72
  Raportează
 • postat de Tecucean
  Marți, 12 Octombrie 2021 08:19
  84.117.193.***
  Aşa este dl doctor Ichim !
  56
  63
  Raportează
 • postat de pro
  Marți, 12 Octombrie 2021 07:17
  46.97.176.***
  In razboi libertatile sunt limitate. De un an si jumatate suntem in razboi. Presedintele actual e cel care trebuie sa mearga hotarat in Parlament cu lege urgenta pentru vaccinare obligatorie.
  80
  67
  Raportează
 • postat de Adrian
  Marți, 12 Octombrie 2021 03:38
  89.39.81.***
  Nu degeaba e politician ichim...
  Sigur nu e din cauza inchiderii spitalelor suport covid care nu pot trata infectați decat cu paracetamol? Sigur nu e din cauza autoritatilor care bagau cu fortă oameni in spitale pt a le da supă și paracetamol? Sigur nu e din cauza medicilor care nu știu și nu cer medicamente noi si performante? Nu e din cauza pnl care a ținut congres cu 5 mii de oameni indoor? Nu e din cauza presedintelui care a zis ca a invins pandemia si nu poartă mască in interior?
  59
  90
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.