Bolnavii de COVID-19 mor așteptând un pat la Terapie Intensivă
Foto: Marian Calestru

Bolnavii de COVID-19 mor așteptând un pat la Terapie Intensivă
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

În ultimele zile, Spitalul Județean de Urgență "Sf. Ap. Andrei" a fost asaltat de gălățeni infectați cu SARS-CoV-2 și aflați în stare gravă. Ambulanțele aduc pacienți într-un ritm continuu, iar cadrele medicale sunt pur și simplu copleșite de numărul imens al bolnavilor. Scenele petrecute sunt de multe ori dramatice. Doar cei norocoși mai prind câte un pat la Terapie Intensivă. Alții se sting sufocați, în așteptarea eliberării unui loc. Toate aceste scene demne mai degrabă de un teatru de război ar fi putut fi cu ușurință evitate dacă gălățenii s-ar fi vaccinat în număr mai mare, spun specialiștii. Grav este că nimeni nu știe cât de mult se mai pot înrăutăți lucrurile, în perioada următoare.

Medicii de la Spitalul Județean Galați spun că, de câteva zile, se confruntă cu o adevărată avalanșă de pacienți depistați cu COVID-19. Cei mai mulți dintre ei sunt nevaccinați și ajung la Urgențe când se află deja în stare critică. Fiecare ar avea nevoie de tratament în secția de Terapie Intensivă, doar că aici locurile sunt de cele mai multe ori deja ocupate.

"În prezent (12 octombrie - n.red.), avem 55 de pacienți în așteptare, dintre care șase se află în stare gravă. Alți 33 de pacienți au necesar mare de oxigen. Din păcate, sunt pacienți care s-au prezentat la Urgențe în stare critică, au beneficiat de tot tratamentul, inclusiv de intubare și de ventilare mecanică, dar au decedat. Doar luni au fost trei astfel de cazuri. Nu am avut unde să-i transferăm la Terapie Intensivă, pentru că nu sunt locuri și nici nu am găsit alt spital unde să-i transferăm", a explicat dr. Violeta Șapira, medic neurolog în cadrul Spitalului Județean Galați.

Autoritățile pregătesc noi paturi

Cum de la o zi la alta numărul celor depistați pozitiv s-a triplat, practic, autoritățile încearcă acum să pregătească noi paturi de spitale. "Situația este critică. Presiunea pusă pe Unitatea Primire Urgențe a Spitalului Județean Galați este una foarte mare, pentru că toate cazurile ajung aici. În acest moment, gravitatea situației în celelalte spitale este dată de capacitatea lor insuficientă de a asigura oxigenul. Având în vedere această situație, vom redeschide secția aferentă Spitalului de Boli Infecțioase de la Spitalul de Psihiatrie, iar vineri estimăm că vom mai avea încă 20 de paturi cu prize de oxigen la Spitalul Militar", a declarat subprefectul Andra-Mihaela Costache.

Exemplul țărilor din vestul Europei ne arată că nu am fi ajuns în această situație dramatică, dacă românii ar fi respectat indicațiile medicilor și s-ar fi vaccinat în număr mai mare. "Din cele 436 de paturi de spital destinate bolnavilor COVID-19, marți dimineață mai erau disponibile doar 76 de locuri, personalul medical este foarte puțin și foarte obosit și de aceea apar sincope la camerele de gardă. Nu ne-am fi aflat în această situație dacă lumea s-ar fi vaccinat. Se moare, iar trist este că cei care au murit ar fi avut o șansă la viață dacă ar fi fost vaccinați", a subliniat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați.

Citit 5276 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Octombrie 2021 22:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.