Peste 2.500 de gălățeni au infecții respiratorii și pneumonii

Peste 2.500 de gălățeni au infecții respiratorii și pneumonii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Numărul gălățenilor care suferă de viroze și pneumonii a depășit în această perioadă 2.500. Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, în ultima săptămâna de raportare, peste 2.500 de persoane au ajuns la medic și au avut nevoie de tratament pentru viroze respiratorii, 56 dintre acestea fiind internate în spital. Din cauza colectivității, categoria cea mai afectată a fost cea cu vârsta de 5-14 ani, unde s-au înregistrat 906 cazuri. Din fericire, însă, doar 124 de gălățeni au făcut pneumonie, dintre care 52 au necesitat internarea. Conform DSP Galați, până în acest moment, în județul Galați nu s-a înregistrat niciun caz de gripă.

Ce este viroza respiratorie

Pentru că este sezonul virozelor și gripei, vă prezentăm modul de intrare în organism a virusurilor și principalele modalități de prevenire a îmbolnăvirilor. Astfel, conform specialiștilor, tractul respirator este primul canal de intrare a virusurilor în organismul uman. Acestea sunt foarte frecvente și, în general, contagiozitatea lor este extrem de ridicată, dată fiind capacitătea mare de diseminare a particulelor virale infectante, de la o gazdă la alta, pe cale aeriană. Aceste aspecte sunt favorizate de mari aglomerări populaționale și de anotimpurile reci. Tractul gastrointestinal acceptă virusurile cu transmitere fecal-orală, infecţiile fiind, de regulă, asociate cu condiţii de igienă defectuoasă, tractul genito-urinar fiind poarta de intrare a agenţilor cu transmitere sexuală, iar prin bariera cutaneo-mucoasă unele virusuri pot să traverseze acest obstacol, producând fie infecţii mai mult sau mai puţin localizate, fie infecţii generalizate.

Viroza respiratorie este o boală infecțioasă virală a căii respiratorii superioare ce afectează îndeosebi rinofaringele. Ea mai este cunoscută și sub denumirea de rinofaringită, coriză acută (rinită acută sau guturai) sau, mai simplu, răceală, fiind cea mai frecventă patologie care produce infecție la om. Dintre cele peste 200 de virusuri cunoscute ce pot determina apariția răcelii, rhinovirusurile sunt cel mai des întâlnite (30-80%).

Atenție la simptome de răceală!

Simptomele tipice ale unei răceli includ tuse, rinoree, congestie nazală și durere sau iritație a faringelui. Acestea pot fi însoțite de durere musculară (mialgie), senzație de oboseală, cefalee (durere de cap) și scăderea poftei de mâncare. Durerea de gât (odinodinia) este prezentă în aproximativ 40% dintre cazuri, în timp ce pentru tuse și dureri musculare procentul este de aproape 50%. De asemenea, tusea este de obicei mai ușoară decât cea care însoțește gripa.

Prezența simultană a tusei și a febrei indică, în cazul adulților, o probabilitate mai ridicată de gripă decât de viroză. Uneori este prezentă și febra, care în mod obișnuit dispare în decurs de cel mult 7-10 zile. Cu toate acestea, unele simptome pot continua să persiste până la trei săptămâni. În general sindromul febril apare la sugari și copii. Principala modalitate de prevenție constă în spălarea mâinilor și purtarea unei măști medicale de protecție, pentru un grad crescut de eficacitate. Există posibilitatea ca răceala să evolueze uneori către o pneumonie cu etiologie virală sau bacteriană.

Căi de transmitere a virusului

Virusul responsabil de așa-numita răceală comună se transmite în mod tipic prin inhalarea picăturilor mici din aer (aerosoli), prin contact direct cu secreții nazale infectate sau cu diverse obiecte de uz personal (îmbrăcăminte de lână, cărți). Unele răceli, cauzate de rhinovirusuri de exemplu, au cel mai mare potențial de infecțiozitate, însă doar în primele trei zile de la apariția simptomelor, după această perioadă fiind mult mai puțin periculoase.

Diagnostic și tratament în răceală

Diferențierea tipurilor de infecții virale ale tractului respirator superior se face în funcție de zona anatomică în care se manifestă simptomele. Virozele respiratorii, având poarta de intrare la nivelul mucoasei nazale, afectează cu precădere această regiune (rinita) sau faringele (faringita) și uneori chiar bronhiile pulmonare (bronșita). În mod frecvent, toate aceste zone pot fi afectate simultan, inflamația progresând începând cu poarta de intrare a virusului. Răceala este adesea definită ca fiind o inflamație banală a zonei nazofaringiene, de intensitate variabilă, în general nefiind posibilă identificarea tipului de virus declanșator doar pe baza simptomelor.

Citit 1958 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2023 10:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.