Problemele dentare ale copiilor, din ce în ce mai frecvente

Problemele dentare ale copiilor, din ce în ce mai frecvente
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Problemele dentare cu care copiii se confruntă încă din primii ani de viață au devenit foarte frecvente.

Medicii stomatologi spun că din ce în ce mai mulți copii trec zilnic pragul cabinetelor. Unii vin doar pentru controale de rutină, alții însă, ajunși aproape la adolescență, constată că au probleme grave cu dantura. Acest lucru este cauzat, conform specialiștilor, de mai mulți factori, cum ar fi lipsa de educație pentru igiena orală, lipsa de timp a părinților, frica celor mici de medic și altele. De partea cealaltă, părinții spun că lipsa de timp și prețurile destul de mari ale serviciile dentare îi țin departe de clinicile stomatologice.

Pentru a afla cum stau lucrurile, am vizitat recent o clinică stomatologică din oraș. Pe lângă pacienții adulți, doi copii îşi "butonau" telefoanele mobile, așteptând să le vină rândul. Maria este o fetiță de aproape 7 ani, care vine cu drag la stomatolog. "Nu îmi este frică de doctor. Nu îmi place aparatul ăla care face zgomot, dar știu că nu o să mă doară nimic, pentru că am mai fost la doctorița asta", ne-a încurajat mica pacientă. Aceasta era însoțită de mama ei. "Mă străduiesc să o aduc la stomatolog destul de des. Am venit prima dată cu ea când avea vreo 4 ani și acum este obișnuită. Nu îi mai este frică și pentru că doamna doctor are experiență cu copiii, vorbește frumos, iar la final le dă o diplomă colorată, care îi atrage foarte mult", ne-a spus femeia.

Medicul stomatolog ne-a explicat că problemele minorilor sunt de cele mai multe ori legate de alimentația necorespunzătoare și de faptul că nu se spală cum trebuie și cât trebuie pe dinți. Aceasta recomandă vizitele copiilor la stomatolog imediat ce le apar primii dințișori. "Copilul trebuie adus de foarte mic la noi. Din păcate, acțiunile care se fac în școli în acest sens sunt insuficiente. Alimentația neadecvată, consumul excesiv de dulciuri, de băuturi acidulate de la o vârstă mică și, nu în ultimul rând, igiena necorespunzătoare sunt doar câțiva dintre factorii care creează probleme dentare încă din copilărie", a concluzionat medicul.

Citit 1846 ori Ultima modificare Luni, 20 Februarie 2023 07:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.