Cancere tratate cu succes la Galați. Prevenţia este cheie, spun medicii

Cancere tratate cu succes la Galați. Prevenţia este cheie, spun medicii
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Despre cele mai importante măsuri de prevenție a diverselor tipuri de cancer, dar și despre semnalele de alarmă pe care organismul ni le oferă atunci când ceva nu este în regulă, ne-au vorbit dr. Marius Păduraru, șeful secției de oncologie medicală și dr. Tiberiu Rareș Moldovan, medic oncolog în aceeași secție, în partea a doua a podcastului SPOT ON la "Viaţa liberă" - Galațiul sub reflector

Citește și Secția de îngrijiri paliative de la Județean, a doua casă a bolnavilor de cancer

- Care sunt metodele de prevenire ale cancerului acum, în zilele noastre când şi accesul la informație, şi cel la servicii medicale sunt la îndemâna noastră?

Dr. Păduraru Marius: Stilul de viață al fiecăruia contează foarte mult și are un rol important în patologia oncologică. Pentru cancerul pulmonar, de exemplu, fumatul este unul dintre factorii de risc cei mai mari care duc la formarea de neoplazii, de aceea se recomandă renunțarea la fumat. Studiile medicale arată că fumatul influențează foarte mult patologia oncologică. Recomandăm ca atunci când apar primele simptome respiratorii să se facă o evaluare medicală, mai ales dacă pacientul lucrează și într-un mediu toxic.La fel de dăunătoare sunt și vopselurile folosite în industria auto sau în industrială textilă.

Pentru cancerul mamar, recomandăm să se facă screening, pentru a descoperi eventualele probleme în stadii incipiente. Și recomandăm ecografiile și mamografiile, care sunt de bază. După vârsta de 45-50 de ani trebuie făcute obligatoriu. Această vârstă este de luat în calcul pentru persoanele care nu au în familie rude de gradul I sau II cu patologie oncologică. Dacă însă în familie există cazuri de patologii oncologice se recomandă controlul înaintea vârstei de 45 de ani. Este vorba despre investigații care să coste cât mai puțin, de aceea recomandăm mamografiile și ecografiile. Pentru cancerul de col uterin, testul Papa-Nicolau ajută la descoperirea lui în stadii incipiente. Trebuie să fim atenți la simptome, însă nu orice simptom trebuie să ne îngrozească. O sângerare între menstre nu înseamnă neapărat cancer, însă oricum ar trebui investigată. Și o inflamație lăsată netratată pe termen lung se poate transforma în patologie oncologică.

Cancerul de colon poate fi descoperit în faze incipiente. O rudă de gardul I cu patologie oncologică pe colon trebuie să își îndemne familia să facă evaluări (colonoscopie). În vestul Europei și în America se recomandă ca după vârsta de 50 de ani să se facă prima evaluare a colonului. Mai este și video-capsula folosită în descoperirea patologiei oncologice pentru cancerul de colon, însă aceasta nu este la fel de precisă, nu duce la diagnosticarea exactă a cancerului de colon. Când vorbim de screening putem aminti și hemocultura, adică o analiză a scaunului care ne relevă dacă avem sânge microscopic. Toate sângerările anormale, fie că este vorba despre colon sau vezică, înseamnă semnale de alarmă și trebuie evaluate medical. La acestea se adaugă și scăderea în greutate, dureri abdominale difuze și persistente, tulburări de tranzit, constipație alternantă cu scaunele diareice. Pacienții cu aceste simptome trebuie să se adreseze medicului gastroenterolog.

Citește și Secția de îngrijiri paliative de la Județean, a doua casă a bolnavilor de cancer

Dr. Tiberiu Rareș Moldovan: Și consumul de alcool în exces este un factor cauzator al cancerului din sfera ORL, în principiu. Există și pacienți infectați cu virusul hepatitei virale care se poate reactiva, apărând ciroza hepatică. Trebuie avut grijă foarte mare și monitorizată afecţiunea, pentru că ciroza hepatică este un factor de risc pentru dezvoltarea unui hepato-calcinom. Ciroza poate să nu fie produsă neapărat de infecție, ci și din cauza unui consum excesiv de alcool. Fumatul și alcoolul înseamnă de cele mai multe ori patologie oncologică în sfera ORL. Pacienții cu patologie din sfera ORL nu pot să înghită, nu reușesc să se alimenteze și să se hidrateze corespunzător și trăiesc doar cu tratamentele noastre, dar este nevoie și de ajutorul pacientului, care trebuie să aducă un aport energetic suficient pentru ca organismul său să se regenereze între ședințele de chimioterapie. Pacienții ORL au cea mai mare nevoie de îngrijire între ciclurile de tratament.

- Ce tratamente se pot face la Galaţi pentru pacienţii cu cancer?

Dr. Marius Păduraru: Tratamentele pe care le avem acum la dispoziție în Galați sunt cele care se folosesc în toată lumea. Pacienții noștri au acces la tratament oncologic, le avem pe toate în spital pentru că se implică foarte mult și conducerea spitalului, doamna manager și Consiliul Județean, care investește foarte mult și ajută foarte mult secția de oncologie, pentru că aici costurile sunt foarte mari. Vorbim de o echipă multidisciplinară care participă la tratamentul pacientului cu cancer și dacă, până acum, partea de chirurgie era prima etapă în tratament, acum lucrurile s-au mai schimbat și este nevoie ca noi, specialiştii, analizând fiecare caz în parte, să discutăm și să vedem ce facem prima dată: tratament sistemic care ține de noi oncologii, radioterapie, care este făcută de colegii de la radioterapie sau chirurgie, cu specialiştii săi. Acestei echipe i se adaugă radiologii, anatomopatologii, cardiologii, pentru că avem tratamente foarte multe pentru pacienții cu patologie cardiacă și atunci avem nevoie de medici cardiologi pentru a putea administra tratamentele oncologice în siguranță și a le putea duce la sfârșit. Vorbim și la Galați de o echipă mare, formată din medici specialiști și bine pregătiți, care poate să asigure pacienților oncologici tot ceea ce este nevoie.

Dr. Tiberiu Rareș Moldovan: Suntem singura secție de oncologie din tot județul Galați și cu toate investițiile făcute acum, echipa multidisciplinară se poate ocupa mult mai bine de pacient, pentru că este dificil când doar oncologul asigură tratamentul, însă pentru radioterapie, de exemplu, sau intervenție chirurgicală să trebuiască să punem pacienții pe drumuri, să meargă în alte orașe sau județe. Acum putem asigura în proporție foarte mare cam tot necesarul unui pacient oncologic, de la biopsie, intervenție chirurgicală cu viză curativă, la tratamentul radio-terapeutic şi tratamentele oncologice de care dispunem în mare parte tot timpul.

Dr. Marius Păduraru: În echipă nu vorbim doar de medici, ci ne referim la întreg sistemul medical. Și în Galați lucrurile se mișcă în direcția care trebuie. Tratamentul pacientului oncologic este suportat integral de Casa de Asigurări, indiferent de orașul unde acesta se tratează, pacientul asigurat nu plătește nimic. Vorbim și despre investiție în aparatura care ne este extrem de necesară. Avem un robot care ne ajută să facem tratamentele pentru pacienții și avem garanția că se administrează doza care trebuie. Robotul face diluția exactă, în așa fel încât să nu mai apară diferențe și greșeli umane. Acesta va fi montat, sperăm cât mai repede, în noul centru oncologic, care este în curs de înființare.

Sperăm ca lumea să capete încredere în noi, medicii de la Spitalul Clinic de Urgență Galați, suntem cinci medici oncologi, colegii de la radioterapie care sunt foarte implicați, chirurgia, o echipă mare. Noi tratăm orice cancer solid. Mai avem și colegii de la hematologie care se ocupă de cancere din sfera hematologică.        

În ceea ce privește recomandările noastre, vreau să atrag atenția asupra cancerului de piele sau melanomul, a cărui principal factor de risc este expunerea îndelungată la  bronzul de la solare. Din păcate județul Galați este o zonă cu o frecvență destul de  mare, avem foarte multe cazuri de paciente tinere, care au dezvoltat patologia din cauza obiceiului de a face bronzarea asta la solare care sunt foarte nocive pentru piele. Am paciente tinere din Galați (22-23 de ani ) care din păcate suferă acum după ce perioade mari de timp s-au bronzat artificial. Melanomul este una dintre neoplaziile cele mai agresive care dacă nu este tratată la timp și când trebuie și cum trebuie și cu ce trebuie poate fi fatală. În această situație putem identifica cauza cancerului. 

  - În aceste condiții, mai mergem la mare ? Ne mai expunem la soare ?

Dr. Marius Păduraru: Expunerea la soare este bună pentru organism, dacă este făcută cum trebuie. Se evită orele de vârf (10.00-17,00-18,00), cu protecție solară adecvată în funcție și de culoarea pielii, pentru că un ten mai deschis necesită o protecție mai ridicată. Dacă avem o aluniță care își schimbă culoarea, forma, devine sângerândă, deja avem un semnal de alarmă și trebuie să mergem urgent la dermatolog. Pentru partea de cancer mamar, orice nodul la sân apărut și care crește în dimensiune este un semnal de alarmă și orice femeie trebuie să fie obișnuită să se autopalpeze la duș. Acest lucru ne ajută să îl descoperim în stadiu incipient. Am avut pacientă care a stat doi ani de zile după ce a simțit un nodul și a crezut că nu este nimic. Ar trebui în școli să se insiste mai mult pe partea de educație medicală și pe partea de informare a populației. Eu personal mă implic în proiecte de prevenție pentru a informa populația din județul Galați cu privire la simptomele care ar trebui să ne alarmeze și să ne trimită la medic.

Emisiunea ”SPOT ON la Viața liberă – Galațiul sub reflector” este un produs ”Viața liberă”. Înregistrarea integrală a acestui interviu poate fi urmărită pe canalul YouTube al ziarului.

Citit 7364 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Noiembrie 2024 17:16

2 comentarii

  • postat de Gigel
    Luni, 18 Noiembrie 2024 16:46
    5.13.191.***
    Poate cu timpul vor aparea si la noi niste medici dedicati meseriei,poate "doctorii" aia batrani le vor face loc si lor sa nu mai fie trenul cel mai bun doctor la Galati.
    1
    10
  • postat de CHIPER SORINELA
    Luni, 18 Noiembrie 2024 14:26
    194.105.20.***
    Multumim! Eu sunt fiica unei paciente, o tratez pe mama la Domnul Dr. LEFTER ANDREI, sunt fff multumita de acest om. Da pur si simplu este om. Foarte empatic. MULTUMIM!
    3
    8

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.