Studiu/ Vârsta şi sexul donatorului de sânge determină supraviețuirea primitorului

Studiu/ Vârsta şi sexul donatorului de sânge determină supraviețuirea primitorului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Persoanele care primesc o transfuzie de sânge de la donatori de sex feminin sau de la donatori tineri au mai puţine şanse de a supravieţui, potrivit unui studiu canadian, publicat luni în revista medicală "JAMA Internal Medicine" din SUA, relatează Agerpres. Aceste rezultate sunt surprinzătoare şi sugerează că, dacă este nevoie de o transfuzie, rezultatele clinice ar putea fi afectate de vârsta sau de sexul donatorului, explică dr. Dean Fergusson, director al programului de epidemiologie clinică de la Spitalul din Ottawa, Canada. Totuşi, "studiul nostru este de natură observaţională, ceea ce înseamnă că nu putem trage concluzii definitive", subliniază acesta.

Cercetătorii au stabilit că pacienţii care au primit sânge provenit de la o femeie aveau un risc de mortalitate sporit cu 8 la sută pe unitatea de sânge primit, în raport cu persoanele care primiseră sânge donat de un bărbat. Ei au constatat rezultate similare la primitorii de sânge donat de tineri cu vârste între 17 şi 20 de ani. Riscul de deces era cu 8 la sută mai mare pe unitatea transfuzată în comparaţie cu primitorii în cazul cărora sângele provenea de la un donator cu vârsta între 40 şi 50 de ani. "Trebuie să facem mai multe cercetări pentru a confirma aceste observaţii şi să încercăm să găsim posibile mecanisme biologice", explică dr. Michaël Chassé, de la Universitatea Laval din Québec.

Potrivit acestuia, "componente din sângele unor tineri donatori şi al unor femei ar putea afecta sistemul imunitar al celor care primesc acest sânge". Autorii acestui studiu au analizat rezultatele clinice în cazul a 30.500 de pacienţi care au primit transfuzii de sânge, în funcţie de vârsta şi sexul celor 80.755 de donatori. Studiul a fost efectuat la Spitalul din Ottawa, între octombrie 2006 şi decembrie 2013. Vârsta medie a primitorilor de sânge era de 66,2 ani. Ei au fost observaţi în medie 2,3 ani şi cel mult 7,2 ani.

Citit 2041 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iulie 2016 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.