PETIȚIE: Fără mănuşi cu talc în sălile de operaţie

PETIȚIE: Fără mănuşi cu talc în sălile de operaţie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Specialiştii de la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara luptă ca mănuşile cu talc, despre care spun că sunt nocive, să nu mai fie folosite în sistemul sanitar din România. Din cauza cantităţii semnificative de talc pe care aceste mănuşi o conţin, mâinile medicilor au de multe ori de suferit, spun iniţiatorii petiţiei.

„Am făcut un episod de dermatită, care s-a dovedit a fi din cauza folosirii mănuşilor cu talc”, a spus Georgel Ţăranu, medic primar de chirurgie vasculară, potrivit Digi 24. „Mănuşile acestea pudrate nu conţin doar talc, conţin diverse alte substanţe, iar în cazul acestor substanţe este dovedit că provoacă reacţii adverse, alergii, conjunctivite, deci practic provoacă tot felul de boli suplimentare”, a spus şi Mihai Ionac, iniţiator al petiţiei.

Dacă mănuşile pudrate se rup în timpul intervenţiilor chirurgicale, pacientul este expus unui risc mai mare de infecţii şi se poate recupera mai greu. În străinătate, mănuşile cu talc folosite în chirurgie ţin deja de un capitol încheiat la medicinei. În Germania, spre exemplu, nu se mai folosesc de 20 de ani, iar în Statele Unite ale Americii au fost interzise în mai multe spitale, tocmai din cauza complicaţiilor pe care le pot cauza.

„Lansarea petiţiei „Opriţi utilizarea mănuşilor cu talc" se doreşte a fi o campanie de informare. Vrem să spunem că, dacă au de ales, atât pacienţii, cât şi medicii care intră în contact cu mănuşile chirurgicale trebuie să aleagă mănuşile fără talc”, a explicat Mircea Popiţiu, medic rezident în Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara.

Petiţia, semnată deocamdată de aproape 250 de persoane, şi studiul de caz care stă la baza ei vor fi trimise la Ministerul Sănătăţii, în luna august. Printre numeroasele complicaţii favorizate de folosirea mănuşilor chirurgicale cu talc se numără şi cele cardiovasculare, neurologice, oftalmologice sau de fertilitate, mai atrag atenţia iniţiatorii campaniei.

Citit 2170 ori Ultima modificare Luni, 25 Iulie 2016 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.