În perioada 12-23 august, la Școala Gimnazială Nr. 1 Rădeşti se desfășoară școala de vară din cadrul ”Caravanei Literației”. Învățătorii Nela Porumb, Cătălin Nicolae Porumb, Elena Claudia Butunoi și Georgiana Bumbaru desfășoară cu copiii activități atractive de învățare și recreative cu sprijinul Organizației ”Teach for Romania”. Ca voluntari s-au implicat Valentina-Beatrice Vicol, Elena Luca și Teo Burlacu.
Proiectul se numește, cum spuneam, ”Caravana Literației” și urmărește remedierea problemelor de citit la copiii care se confruntă cu aşa ceva, dar în acest caz participă toți elevii de la şase ani, până la 10 ani. Sunt incluși, printr-o inițiativă locală a organizatorilor, toți copiii din această grupă de vârstă din școală.
”Programul este conceput pentru 33 de copii. Ni s-a pus la dispoziție suma de 6.500 lei și, în calitate de organizatori, fiind bursieri ai programului, și aflându-ne în concediu, a trebuit să cumpănim bine cum să investim cât mai eficient acești bani. Am oferit copiilor gustări, materiale, rechizite cu scopul de a-i atrage. Am conceput activități de numerație, dar, preponderent de literație, unde urmărim corectarea cititului aplicând metode didactice diverse, în condițiile în care nu suntem presați de timp, fiind în vacanță. Corectăm, acolo unde descoperim probleme, prin joc, desen, și ne asigurăm că elevii, citind, reușesc să și înțeleagă respectivul conținut. «Teach for Romania» aplică un test de literație la care se verifică și înțelegerea. La noi se evaluează de obicei nivelul competențelor, cititul în sine. Prin acest program se parcurg teste, apoi strategii de remediere. La noi nu se pune accent pe literația în sine, deci ceea ce facem acum e în afara orelor de curs. Programul e inspirat din alte țări și are ca grup-țintă copiii cu puține rămâneri în urmă, dar noi aici am ales să oferim programul tuturor. Pentru clasa întâi vacanța e lungă și e posibil să se fi uitat ceea ce ei abia au învățat, respectiv să citească. În școală programa e cartea de căpătâi a cărei respectare este obligatorie”, ne-a declarat organizatorul programului, învățătorul Nicolae Porumb.
”Teach for Romania” este o organizație nonguvernamentală, parte din rețeaua globală ”Teach for All”, care pregătește oameni, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni profesori în învățământul de stat și organizează proiecte precum acesta, de combatere a analfabetismului funcțional.