Este bârfa un semn că îmbătrânim?

Este bârfa un semn că îmbătrânim?

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Bârfa este o atitudine des întâlnită, o atitudine care nu doar deranjează, dar poate produce uneori chiar un rău iremediabil. Totodată, aceasta nu reprezintă o simplă informare, așa cum este deseori prezentată, și nu este nici o conversație obișnuită, deoarece, de obicei, "informația" este spusă cu intenția de a denigra și a produce un rău altei persoane. Uneori, poate să pară o remarcă binevoitoare, însă ea atacă persoana în mod indirect.

Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, motive pentru care oamenii manifestă interes crescut față de viața personală sau profesională a altora pot fi diverse, însă pot fi remarcate şapte cauze principale, precum: lipsa de ocupație, obișnuința de a se compara cu alții, invidia și dorința de răzbunare, neputința de a rezolva sau accepta o situație, stima de sine scăzută și sentimente de inferioritate pe care persoana vrea să le "mascheze" prin punerea în inferioritate a celor din jur, mecanismul de apărare emoțional, menit să mute atenția de la aspectele nerezolvate din viața lor personală, și mecanismul de apărare emoțional, menit să "consoleze" persoana cu ideea că problemele ei sunt mai mici decât ale altora.

"Atunci când suntem tineri, suntem plini de energie, avem visuri mărețe, obiective, motivație și încredere în viață, în reușită. Cu cât înaintăm în viață, cu atât riscul să devenim bârfitori, din motive de frustrări nerezolvate, crește. Ca atare, putem spune că bârfa este mai degrabă un semn de bătrânețe. Atunci când "bârfitorul" este totuși tânăr în buletin, putem lua în calcul o bătrânețe emoțională. În opoziție, un semn de tinerețe ar fi construirea unor atitudini de tipul: acceptare, joc, bucurie, prietenie, colaborare, liniște interioară, renunțarea la compararea cu alte persoane, renunțarea la "gura lumii", asumarea responsabilității", explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Sfaturi pentru a nu fi afectați de bârfe

Pentru a ieși din acest cerc vicios și a nu pune la suflet negativitatea cauzată de bârfa din jurul nostru, specialistul ne recomandă următoarele:

  • Acceptă și înțelege motivul bârfei, având ca sursă, de cele mai multe ori, o rană emoțională nerezolvată.
  • Dacă ești tu cel care ești tentat să bârfești, alege să-ți ocupi timpul cu lucruri mai utile pentru creșterea ta personală și caută o cale să-ți vindeci rănile emoționale.
  • Când alții bârfesc în jurul tău, schimbă subiectul și direcționează discuția către aspecte  pozitive, utile.
  • Dezvoltă recunoștință pentru toate persoanele pe care le întâlnești în viață.
  • Caută continuu să-ți crești inteligența emoțională.

(surse online)

Citit 18324 ori Ultima modificare Vineri, 31 Iulie 2020 20:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.