Lecţia pandemiei: fără aşteptări!

Lecţia pandemiei: fără aşteptări!

În imagine, psihologul Andra Tănăsescu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
1 comentariu

Pentru mulți dintre noi, anul 2020 a început ciudat și a continuat cu frustrări, multe planuri au fost dejucate și multe proiecte au picat. Pentru mulți a fost, până acum, un "dezastru", un carusel de emoții și de stări: de la revoltă, frustrare, teamă, panică, furie, până la dureri fizice și tensiune. Cu toate acestea, psihologul Andra Tănăsescu afirmă că fiecare dintre noi am învățat câte ceva din aceste experimente nefaste - unii lucruri practice (cum ar fi să facă prăjituri), alții au constatat că școala poate fi și online, iar alții și-au regăsit sinele demult pierdut.

"Dincolo de toate, poate una dintre cele mai importante lecții pe care această pandemie ne-a oferit-o indirect se poate rezuma în câteva cuvinte: încetați să stați agățați de planurile pe care le faceți! Mulți știm asta în teorie; așteptările nu duc nicăieri, iar atașamentul față de planul inițial poate fi dăunător. Și totuși, nevoia de control pune de multe ori stăpânire pe acțiunile noastre. Astfel, ne trezim că planificăm, anticipăm și calculăm fiecare pas. Este important să realizăm că viața ne pune pe drumul cel mai potrivit pentru noi. A sta într-o constantă frică de viitor doar adâncește orice sentiment de anxietate. Avem nevoie de obiectivele clare și sănătoase, de un scop și de o direcție în viață. Limita dintre a-ți stabili obiective cu un minim de pași și a-ți planifica următorii ani este totuși subtilă. Da, există și obiective mărețe. Obiective pentru viață. Lucruri care presupun investiții mai mari de timp, resurse și energie. Asta nu înseamnă că se va întâmpla exact cum am presupus inițial. De pe o zi pe alta, pot să apară schimbări majore în viața noastră", explică psihologul Andra Tănăsescu.

Ce rămâne de făcut?

"În primul rând, stabilește-ți obiective, adică alege o direcție în viață. După asta, fă ceea ce ține de tine și fii pregătit să te adaptezi mereu! Fii conștient că obiectivele sunt vise și idei și așa rămân până în clipa în care devin realitate. Unele nu se vor împlini niciodată. La altele vom renunța noi. Altele se vor împlini exact cum am sperat, iar altele se vor împlini sub o formă diferită. Oricum ar fi, importantă este atitudinea! Cu încordare, tensiune, stres, frustrare, durere și sacrificii prea mari, își pierd sensul. Cu calm, concentrare, răbdare, o atitudine flexibilă și creativă, vei ajunge acolo cu zâmbetul pe buze! Important este să ajungem cu bine la obiectivele noastre, indiferent care sunt ele", conchide psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI.

(surse online)

Citit 22181 ori Ultima modificare Marți, 07 Iulie 2020 10:59

1 comentariu

  • postat de Ion Duminică, 05 Iulie 2020 10:28 109.166.128.*** Link la comentariu
    0
    11

    Timpul este "dușmanul" nostru. În momentul în care e pierdut nu se mai poate recupera. Viața este prea scurtă pentru a plănui irealizabilul. Obiectivele trebuie să fie "smart"- specifice (clare), măsurabile, aplicabile (pentru situația dată), realiste (realizabile) și să poată fi încadrate într-o perioadă de timp. De pildă eu la etatea mea (sunt chiar bătrân de acum, mai am un "vânt" și pier), nu-mi pot fixa ca obiectiv să devin sportiv de performanță sau astronaut. Un tânăr însă și-ar putea fixa asta. Eu însă îmi pot fixa ca obiectiv să-mi cumpăr loc de veci. E un obiectiv "smart" dar trebuie să mă grăbesc.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.