Reţeta psihologilor pentru succes. Automotivarea, cheia în atingerea obiectivelor

Reţeta psihologilor pentru succes. Automotivarea, cheia în atingerea obiectivelor
În imagine, psihologul Laura-Maria Cojocaru
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Motivarea de sine sau automotivarea este, în forma sa cea mai simplă, forța care te determină să realizezi lucruri și să atingi anumite obiective. Efectele pozitive ale automotivării sunt o îmbunătățire a încrederii în sine, sporirea autodisciplinei, extinderea limitelor personale percepute, recompensă emoțională pentru atingerea obiectivelor şi atingerea întregului potențial de care dispunem.

Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, subiectul automotivării este departe de a fi simplu, în sensul că oamenii pot fi motivați de multe lucruri, atât interne, cât și externe, cum ar fi dorința de a face ceva, de a obține dragostea cuiva, nevoia de sănătate, bani, socializare, împlinirea unor principii și valori personale etc. De obicei, motivarea apare ca rezultat al îmbinării mai multor factori.

"Dacă înțelegem cum și de ce sunt motivați oamenii, îi putem încuraja să fie cât mai buni în viață și la locul de muncă. Cu cât oamenii sunt mai motivați să aibă succes și să își atingă obiectivele stabilite, cu atât mai mult va crește încrederea acestora în propriile abilități. Abilitatea de a ne declanșa și menține motivația este foarte importantă, deoarece ea ne determină să beneficiem de oportunități și să ne arătăm angajamentul față de ceea ce dorim să realizăm. Motivarea este ceea ce ne împinge să ne atingem obiectivele, să ne simțim mai împliniți și să ne îmbunătățim calitatea generală a vieții. Înțelegerea și dezvoltarea automotivării ne poate ajuta să preluăm controlul asupra multor aspecte ale vieții noastre", explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum ne automotivăm?

Motivarea reprezintă unul dintre cele trei domenii ale abilităților personale care fac parte integrantă din conceptul de inteligență emoțională. Există patru elemente care definesc automotivarea: dorința personală de a realiza, îmbunătăți sau de a îndeplini anumite standarde, angajamentul față de obiectivele personale sau organizaționale, inițiativa, definită ca "disponibilitatea de a acționa asupra oportunităților", optimismul, capacitatea de a continua și de a-ți urmări obiectivele, în ciuda blocajelor de moment.

Pentru a ne îmbunătăți motivarea de sine, este util, prin urmare, să înțelegem mai multe despre aceste elemente aspecte. Astfel, psihologul afirmă că dorința personală, angajamentul față de obiective, inițiativa, optimismul sau reziliența sunt elementele principale ale procesului de automotivare.

1. Dorința personală

"Există două tipuri de mentalitate, fixă și de creștere: cei cu o mentalitate fixă cred că talentul este nativ și că nu ne putem schimba nivelul de abilități, iar cei cu o mentalitate de creștere cred că își pot îmbunătăți abilitățile prin muncă și efort. Cercetările arată că cei care cred că se pot îmbunătăți, adică cei cu mentalitate de creștere, au mult mai multe șanse de succes în orice sferă aleg. O mentalitate de creștere este, prin urmare, un element important în dorința personală de a reuși", susține psihologul.

2. Angajamentul față de obiective

"Există cercetări considerabile care arată că stabilirea obiectivelor este de o importanță crucială pentru bunăstarea noastră generală. Cu siguranță că, dacă nu țintești către nimic, viața pare ușoară, dar nu-ți aduce mulțumire interioară pe termen lung. Majoritatea dintre noi avem nevoie de ceva în viață spre care să țintim, pentru a ne simți utili și cu sens în viață. Conștientizarea locului în care dorim să fim și o înțelegere a modului în care intenționăm să ajungem acolo reprezintă o parte vitală pentru a rămâne motivați", explică specialistul.

3. Inițiativa

"Inițiativa este în mod concret capacitatea de a profita de oportunități, atunci când acestea apar. Este ușor să ezităm și atunci ocazia poate dispărea. De asemenea, este important și să ne asigurăm că luăm decizia potrivită pentru noi. Prin urmare, inițiativa poate fi considerată o combinație de curaj și bună gestionare a riscurilor; gestionarea riscurilor este necesară pentru a ne asigura că identificăm oportunitățile corecte pe care să le luăm în considerare și că acestea prezintă nivelul adecvat de risc pentru noi, iar curajul este necesar pentru a depăși frica de necunoscut inerentă noilor oportunități", declară Laura Maria Cojocaru.

4. Optimism sau reziliență

"Optimismul este abilitatea de a gândi pozitiv. Reziliența la frustrare este abilitatea de "a-ți reveni" după ce ai întâmpinat un obstacol și de a rămâne pozitiv și motivat în fața provocărilor. Cele două sunt strâns legate, deși nu sunt exact aceleași. Oamenii rezilienți își folosesc capacitatea de a gândi ca o modalitate de a gestiona răspunsurile emoționale negative la evenimente. Cu alte cuvinte, ei folosesc gândirea pozitivă sau rațională pentru a examina și, dacă este necesar, pentru a depăși reacțiile pe care înțeleg că s-ar putea să nu fie în întregime logice. De asemenea, sunt pregătiți să ceară ajutor dacă este necesar - precum și să ofere propriul lor ajutor cu generozitate celor care au nevoie", afirmă psihologul.

Ce este important pentru oameni?

Psihologul Laura Maria Cojocaru afirmă că dacă ești responsabil pentru motivarea altora, propria automotivare contează în două moduri. "Pentru a-i motiva pe ceilalți, caută să înțelegi ce îi va determina să ia măsurile adecvate. Acest lucru necesită timp pentru a înțelege ceea ce este important pentru oamenii pe care dorești să îi motivezi. Apoi, utilizează aceste cunoștințe pentru a crea sisteme motivante la locul de muncă. În unele cazuri, este posibil să nu poți motiva în mod egal fiecare persoană din echipa ta. Motivarea de sine este benefică și, prin urmare, este esențial să afli modalități care te pot ajuta în realizarea acesteia. Gândirea pozitivă este crucială pentru a obține motivarea de sine. Vei fi de asemenea motivat dacă îți planifici și clarifici obiectivele pe termen lung. Acest lucru te va ajuta să depășești obstacolele întâmpinate", conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru.

Citit 2832 ori Ultima modificare Duminică, 18 Iulie 2021 08:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.