Zgomotul petardelor, stres major pentru câini şi pisici

Zgomotul petardelor, stres major pentru câini şi pisici
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Bun regăsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă înţelegeţi şi îngrijiţi mai bine prietenul necuvântător. Pentru că sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape, pocnitorile şi petardele se fac tot mai mult şi mai des auzite. Zgomotul lor reprezintă un stres major pentru animalele de companie, motiv pentru care am apelat la sfaturile şi experienţa Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia "Animal Society", în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați.

Pentru mulți câini și pisici, această perioadă poate fi un adevărat coșmar. Nu numai animalele comunitare pot suferi din cauza zgomotelor infernale provocate de diferitele produse pirotehnice, ci și cele cu stăpân, care locuiesc afară, în curte, sau chiar în interior.

"În această perioadă se înregistrează, din păcate, numeroase crize de tip epileptiform (chiar decese), dar și animale pierdute, care fug haotic pe străzi, kilometri întregi! Proprietarii își plâng disperați animalele, pe care fie le-au scos la plimbare necorespunzător, fără lesă, sau care, în groaza momentului detonării unei petarde, s-au smucit și și-au rupt echipamentul de plimbare și au dispărut", spune Anamaria Dandeş.

Din păcate, sfaturile specialiștilor pot fi aplicate doar pentru animalele cu stăpân, restul, cele fără stăpân, fiind victime neștiute ale acestor obiceiuri practicate de o parte dintre oameni. Așadar, recomandările sunt de a obişnui din timp animalul cu zgomotele, pentru ca acesta să nu sufere un șoc în momentul activării petardelor.

"Pe piața de medicamente de uz veterinar există și produse, unele chiar pe bază de plante, destinate calmării animalelor. Aceste produse pot fi prescrise doar de medicii veterinari și se recomandă respectarea cu strictețe a instrucțiunilor de administrare.”

Totodată, specialiștii recomandă plimbarea animalelor cu sisteme de siguranță dublate, zgardă şi ham, niciodată fără lesă! Un astfel de detaliu poate salva viața câinelui dvs. Au fost cazuri în care câinii speriați de pocnitori au devenit de necontrolat, nu au mai răspuns la comenzi și au sfârșit sub roțile mașinilor, sub privirile stăpânilor neputincioși", atrage atenţia Anamaria Dandeş.

Pe site-urile de socializare circulă, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, petiții adresate Guvernului, prin intermediul cărora inițiatorii propun interzicerea petardelor și pocnitorilor și colectează semnături din partea cetățenilor, cu care speră să declanșeze o schimbare la nivel legislativ. Din păcate, nicio astfel de inițiativă nu a avut răsunet, legislația fiind în continuare permisivă.

Pe plan local, nu ne rămâne decât să contăm pe sprijinul agenților Poliției Locale, care patrulează prin cartiere și pot împiedica manifestări exagerate ale celebrării trecerii dintre ani. Totodată, aceștia pot verifica și, după caz, opri comercializarea ilegală a produselor de profil - piaţa este plină de variante improvizate, neautorizate, care pot pune în pericol chiar integritatea corporală și viața oamenilor, nemaivorbind de animale.

Citit 3760 ori Ultima modificare Joi, 09 Decembrie 2021 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.