Consecinţa cumplită a nesterilizării căţeluşelor

Consecinţa cumplită a nesterilizării căţeluşelor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi pentru sănătatea prietenilor necuvântători. Şi vă vom prezenta una dintre cele mai teribile consecinţe ale nesterilizării căţeluşelor, montelor repetate sau perioadelor de călduri - cazurile de prolaps vaginal sau uterin la femele. Informaţiile ne-au fost furnizate de dr. Livia Petre, medic veterinar, şi de Anamaria Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați.

Prolapsul sau prolabarea organelor genitale înseamnă căderea acestora din poziția anatomică normală prin canalul vaginal, în diverse grade. Este imaginea aceea cumplită pe care o putem vedea adesea la căţeluşele fără stăpân când efectiv le iese afară uterul.

Ambele tipuri de afecțiuni - prolaps vaginal sau uterin - reprezintă consecințe ale necastrării, ale montelor repetate sau ale perioadelor de călduri. Potrivit medicului veterinar, prolapsul vaginal poate apărea și în urma montei, când indivizii stau cuplați pentru o perioadă mai lungă de timp. Iar în momentul desprinderii poate surveni prolapsul vaginal. Este întâlnit, în general, la rasele de câini de talie mare.

O perioadă mai lungă fără vreo intervenție - însemnând tratament local, general şi intervenție chirurgicală poate avea urmări dramatice: țesutul se poate necroza, poate cauza septicemie și, din păcate, în unele cazuri, se poate ajunge la decesul animalului.

În cazurile de prolaps uterin se poate interveni intraabdominal, în momentul castrării. Se procedează la coaserea vulvei, iar după intervenţie, animalul va fi nevoit să poarte un colier pentru cel puțin două săptămâni! Tocmai pentru a nu se ajunge la asemenea situaţii, proprietarii sunt îndemnaţi să își castreze animalele de companie.

"De asemenea, dacă sesizează animale fără stăpân aflate în această suferință, îi îndemnăm pe iubitorii de animale și nu numai să ceară ajutor, să sesizeze asociaţiile de protecție a animalelor, pentru a găsi o variantă de ajutor", este mesajul Anamariei Dandeş.

Mai multe din această categorie

Citit 2066 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2022 01:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.