Legumele, sănătate fără limită de cantitate

Legumele, sănătate fără limită de cantitate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Legumele sunt benefice pentru sănătate, datorită conținutului lor bogat în nutrienți esențiali. Ele furnizează o gamă largă de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Nutriționista Mihaela Bilic a explicat cum trebuie consumate și combinate legumele, pentru ca substanțele benefice asupra sănătății, pe care acestea le conțin, să fie absorbite în organism: "Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți/ fitonutrienti - acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante! Legumele conțin peste 85 la sută apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci, la capitolul calorii, nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cât mâncăm mai multe legume, cu atât mai bine - ideal să fie cât mai intens și mai diferit colorate!

Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele avem betacarotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu. Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție a pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete.

Ce trebuie știut despre acești fitonutrienți? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii! Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc.

Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinăm pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime ne «unge» pe suflet!".

Citit 1620 ori Ultima modificare Duminică, 18 Februarie 2024 10:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.