Postul alimentar, beneficii pentru sănătate

Postul alimentar, beneficii pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Creștinii ortodocși au intrat, în această perioadă, în post. În afară de beneficiile sufletești pe care le obținem ținând un astfel de post, când credem în ajutorul său, oamenii de știință consideră că postul alimentar are un aport sănătos și asupra trupului, potrivit doc.ro.

Cele două mari posturi bisericești se țin din punct de vedere calendaristic, în perioadele în care sistemul imunitar are nevoie mai mare de întărire, mai precis - când se face trecerea de la frig la cald și invers. În astfel de perioade, e foarte ușor să fim predispuși la răceli și viroze respiratorii. Apar asteniile, nu ne odihnim suficient în timpul somnului, avem senzația de oboseală și devenim mai irascibili, lăsând factorii de stres să ne afecteze mai mult decât în mod obișnuit.

Prin urmare, avem nevoie de vitamine și minerale care să ne ajute să contracarăm efectele neplăcute ale schimbărilor de vreme. Dacă nu știi în ce măsură postul este potrivit pentru tine, te poți consulta cu medicul sau cu un nutriționist, pentru a afla ce alimente de proveniență vegetală ți se potrivesc și dacă ai nevoie și de un supliment de vitamine în perioada în care îl ții.

În plus, trebuie să știi că obiceiul de a fuma și de a bea alcool, chiar și moderat, nu te ajută în timpul postului. Atât alcoolul, cât și tutunul, deshidratează și duc la acumularea de toxine în corp - prin urmare este contraproductiv să ții post, care are scop detoxifiant, și să fumezi și/sau să bei alcool în același timp.

Un post ținut corect nu presupune să ne înfometăm, poftind la tot felul de bunătăți și acumulând frustrări deoarece trebuie să ne abținem de la ele. Fructele, de exemplu, sunt mereu o alternativă excelentă de desertm, iar dacă îți dorești ceva puțin mai savuros, poți opta pentru fructe confiate. Deserturile preparate în casă sunt foarte gustoase și nu e nevoie neapărat să te bazezi pe plăcintele clasice cu mere sau dovleac, nici pe negresele de post, deoarece, în prezent, există mult mai multe alternative, mai ales în dieta vegană și vegetariană, care promovează dulciuri pe bază de fructe, nuci și semințe.

Dacă îți plac lactatele, nu trebuie neapărat să alegi numai lapte de soia. Poți prepara singură, acasă, cu ușurință, lapte de cocos sau de migdale, îndulcit cu sirop de agave ori curmale și îmbogățit cu vanilie pentru aromă. Dintr-o ceașcă de migdale poți prepara un litru de lapte, care poate fi băut ca atare ori poate fi folosit pentru obișnuitul mic dejun cu lapte și cereale.

De obicei, în perioada postului, ne orientăm, în mod special, către cartofi, fasole și varză, uitând că există multe alte alimente care asigură aportul necesar de proteine vegetale. Sigur că e plictisitor să repeți la infinit aceleași feluri de mâncare, mai ales când ți se par și fără gust. Un post sănătos înseamnă, însă, că poți consuma cu încredere multe tipuri de salate, soia și derivate din soia, ciuperci, măsline, avocado, sfeclă roșie, mazăre, linte, năut - în cazul acestuia din urmă existând o mulțime de rețete excelente de humus.

Fibrele sunt, la rândul lor, importante în dieta de post, întrucât promovează buna funcționare a tranzitului intestinal și mențin valorile normale ale colesterolului. Așadar, orientează-te după paste din făină integrală, mai bogate în fibre, iar, dacă îți place să gătești, poți căuta rețete de paste colorate, adăugând printre ingrediente suc de sfeclă pentru roz, de spanac pentru verde, de morcovi pentru portocaliu și multe altele.

Quinoa, amarantul, meiul, hrișca, orezul brun, fasolea neagră sau roșie sunt toate variante sănătoase de consum în perioada postului, și, totodată, opțiuni de diversificare a meniului clasic de post. De asemenea, astfel de ingrediente pot servi drept garnituri inedite la mâncărurile preferate. De exemplu, fasolea neagră merge de minune în pilaf sau în ciorbele clasice de legume, în timp ce orezul brun este o garnitură foarte gustoasă pentru mâncărica de ciuperci. E suficient să intri într-un bazar oriental ori să le cauți pe internet și să afli la ce fel de alimente se potrivesc mai bine, iar astfel îți pot veni idei noi de rețete, în special de inspirație asiatică și orientală.

Nu uitați că postul nu se ține pentru slăbire, deși are și rol detoxifiant și poți profita de rețete de smoothie-uri și sucuri în această perioadă, pentru a elimina toxinele acumulate. Consumul de alimente sănătoase de proveniență vegetală ajută și la pierderea în greutate, însă nu trebuie să consideri postul drept o cură de slăbire, ci ca pe un ritual de limpezire a trupului și minții.

Citit 1501 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2024 21:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.