În sezonul cald, când temperaturile urcă peste 30 de grade, ni se reamintește tot mai des cât de importantă este hidratarea. Însă câtă apă trebuie să bem cu adevărat? Și ce alte lichide pot ajuta organismul să rămână echilibrat?
Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă hidratarea corectă și de ce este esențială, mai ales vara: „Câtă apă trebuie să consumăm zilnic? Depinde de gradul de activitate fizică, de temperatura exterioară și de caracteristicile fizice ale fiecărui individ. Pierdem apă zilnic prin transpirație și urină, apă ce trebuie înlocuită.”
Totuși, excesul de apă nu este neapărat benefic, sugerează medicul: „E bine să bem cât mai multă apă? Nici vorbă! Cu cât bem mai multă apă, cu atât urinăm mai des! Balanța hidrică a organismului este constantă, nu decidem noi câtă apă reținem în organism. Echilibrul hidric este menținut de hormoni și este puțin influențat de consumul de apă - când bem prea multă apă punem inima și rinichii la efort, pentru a elimina excesul.”
Pentru o hidratare eficientă, există și alte opțiuni valoroase. Mihaela Bilic recomandă laptele: „Pe lângă apă, cel mai bun lichid de hidratare este laptele (dulce sau bătut, sana, kefir, iaurt) - conține 87% apă și toate mineralele de care organismul are nevoie.”
De asemenea, legumele, ceaiul și cafeaua fără zahăr sunt opțiuni foarte bune pentru un aport optim de lichide.
Atenție, însă, la sucurile de fructe: „Și sucurile de fructe conțin multă apă, însă au și fructoză, care se transformă ușor în grăsime abdominală”, avertizează nutriționistul.
Cât despre alcool, chiar dacă este un lichid, efectul este opus: „Alcoolul deshidratează - deci pentru fiecare pahar de vin consumat, trebuie să beți două pahare de apă”, specifică Bilic.
Așadar, hidratarea corectă înseamnă echilibru, nu exces, iar alegerile inteligente susțin sănătatea în zilele fierbinți de vară.