Cum ne antrenăm ochii împotriva oboselii

Cum ne antrenăm ochii împotriva oboselii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Petrecerea a cel puţin opt ore pe zi în faţa calculatorului sau a televizorului poate avea unele efecte nedorite asupra dispoziţiei nostre. Perpetuate în timp, asemenea obiceiuri ne influenţează însă şi starea de sănătate. Supunerea ochilor unui efort prelungit duce la dureri de cap, vedere înceţoşată, senzaţii de arsură sau de nisip sub pleoape, agitaţie şi dificultăţi de concentrare.

Senzaţia "ochiului uscat"

Atunci când ne concentrăm în faţa monitorului sau a televizorului avem tendinţa inconştientă de a clipi mai rar. Apare astfel senzaţia de uscare a ochiului, însoţită de înţepături neplăcute în aceeaşi zonă. Schimbarea bruscă de temperatură, poluarea, purtarea lentilelor de contact sau fumul de ţigară pot cauza simptome asemănătoare. Primul pas care trebuie făcut, dacă ajungeţi într-o astfel de situaţie, este să îndepărtaţi elementul care au cauzat-o. Apoi, cu ajutorul unor mici trucuri, veţi obţine recuperarea într-un timp mai scurt.

Sfaturi

Pentru îndepărtarea senzaţiei de arsură de sub pleoape trebuie să clipiţi des timp de 30 de secunde. Astfel, veţi facilitate umezirea ochilor. Tot ca o măsură de hidratare, acoperiţi timp de un minut ochii cu palmele. Senzaţia de cald degajată vă va calma eventuala iritaţie. Cu ajutorul degetului arătător, masaţi uşor împrejurimile fiecărui ochi. Porniţi de la partea interioară a ochiului, continuaţi pe arcadă până la tâmplă, apoi reveniţi pe linia inferioară a ochiului. Exerciţiul trebuie efectuat de trei ori pentru fiecare ochi. Atenţie însă la igiena mâinilor, întrucât ochii sunt foarte sensibili.

Dacă disconfortul nu dispare, puteţi sta cu ochii închişi pe întuneric timp de câteva minute. În tot acest timp, mişcaţi-vă uşor pupilele. Pentru cei care se confruntă adesea cu astfel de inconveniente, în farmacii se găsesc lacrimi artificiale.

Citit 9620 ori Ultima modificare Miercuri, 22 August 2012 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.