Orezul modificat genetic poate salva de la moarte 700.000 de copii anual

Orezul modificat genetic poate salva de la moarte 700.000 de copii anual
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O echipă de la Universitatea din Tokyo a reuşit să producă, prin intermediul unui soi de orez transgenic, cantităţi importante dintr-un anticorp ce poate combate rotavirusurile aflate la originea gastroenteritei. Această inflamaţie a stomacului şi intestinelor, întâlnită frecvent dar rareori fatală în ţările dezvoltate, provoacă decesul a peste 700.000 de bebeluşi în fiecare an în lume, informează publicaţia “Le Figaro”, preluată de Agerpres. Apa de orez preparată din această formă transgenică a celei mai răspândite cereale din lume conţine cantităţi de anticorpi suficiente pentru a atenua diareea, una din manifestările gastroenteritei, ce duce la deshidratarea brutală a organismului micuţilor, au indicat testele realizate pe şoareci, conform studiului publicat în “Journal of Clinical Investigation”.

În comparaţie cu vaccinul care există deja împotriva rotavirusului, acest nou mijloc de luptă permite evitarea conservării la rece necesară vaccinurilor, întrucât anticorpii rezistă pe termen nelimitat sub forma orezului. În plus, este mai uşor de folosit şi nu necesită intervenţia personalului medical.

Mai mult, dacă eficienţa sa va fi confirmată şi pe persoane bolnave, va putea fi folosit împotriva a numeroase tulpini virale care circulă în lume. Un prim test al proteinei purificate a orezului transgenic, realizat de o altă echipă de cercetători pe copii din Bangladesh şi prezentat în revista “Gastroenterology”, a arătat o scădere netă a severităţii diareii, neînsoţită de efecte negative.

Citit 11751 ori Ultima modificare Luni, 04 Noiembrie 2013 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.