Remember 4 martie 1977: Recomandări în caz de CUTREMUR

Remember 4 martie 1977: Recomandări în caz de CUTREMUR
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe 4 martie s-au împlinit 40 de ani de la tragicul cutremur din 1977, când sute de oameni şi-au pierdut viaţa, iar zeci de clădiri au fost puse la pământ. Pentru a marca împlinirea celor 40 de ani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a organizat puncte de informare preventiva în incinta a două supremarket-uri din Galaţi. La aceste centre, pompierii gălăţeni au fost distribuit pliante şi materiale cu recomandări de comportament şi protecţie pe timpul şi după cutremur.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi reaminteşte populaţiei câteva reguli de comportare în caz de cutremur. Aceste recomandări sunt utile şi valabile indiferent de intensitatea cutremurului.
Astfel, pompierii gălăţeni vă sfătuiesc ca atunci când sunteţi într-o clădire şi începe un cutremur să nu fugiţi afară, ci să rămâneţi în incintă, unde trebuie să vă băgaţi sub o masă grea, un birou sau orice alt obiect de mobilier de care vă puteţi ţine. Nu staţi lângă ferestre, uşi de sticlă, oglinzi, sobe, biblioteci sau mobilier înalt. Dacă sunteţi pe hol ghemuiţi-vă lângă un perete de interior. De asemenea, trebuie să evitaţi uşile deoarece, din cauza mişcărilor acestea se pot trânti şi pot să vă rănească. Totodată, pompierii vă sfătuiesc să vă protejaţi faţa, iar dacă sunteţi într-un scaun cu rotile, blocaţi roţile şi acoperiţi-vă capul şi ceafa cu mâinile.
Cea mai importantă recomandare este cea legată de lift, pe care nu trebuie să îl folosiţi în timpul seismului. Dacă vă aflaţi într-un lift în timp ce începe un cutremur apăsaţi butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj. Ieşiţi din lift cât de repede puteţi.
Dacă seismul vă surprinde afară, trebuie să rămâneţi pe loc şi să încercaţi să vă duceţi într-o zonă mai sigură, departe de ferestre, clădiri sau stâlpi de electricitate.
Atunci când sunteţi într-un vehicul, trebuie să încercaţi să trageţi pe dreapta într-un loc sigur, să nu blocaţi şoseaua şi să vă feriţi de poduri, tuneluri şi clădiri. Pompierii vă sfătuiesc să rămâneţi în vehicul.
Atunci când sunteţi surprins de cutremur într-un loc aglomerat ar fi bine să vă retrageţi într-un loc unde să nu fie îmbulzeală, iar dacă vă aflaţi într-un centru de magazine (Mall) să intraţi în cel mai apropiat magazin.
Elevilor, pompierii le recomandă să se adăpostească sub o bancă şi să se ţină de piciorul acesteia. Ca şi în cazul adulţilor, părăsirea incintei şcolii este interzisă în timpul cutremurului.

Citit 3259 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Martie 2017 01:22

2 comentarii

 • postat de pr. dr. macovei d.
  Marți, 07 Martie 2017 17:14
  84.117.40.***
  In cazul unui cutremur de peste 7,5 in Bucuresti vor muri in jur de 3500 persoane (copii, adulti, batrani, adolescenti) iar dupa estimarile noastre in Galati vor muri in jur de 1000 persoane. Va trebui ca acum populatia sa fie evacuata toata din locuintele cu risc pentru ca un cutremur major are loc din statistici la 15-20 ani si au trecut cam 20 ani deci vine curand. Singua solutie sa il mai oprim e ca in fiecare seara sa aiba loc o rugaciune colectiva zi de zi in jurul orei 21.
  1
  2
  Raportează
 • postat de IC
  Marți, 07 Martie 2017 07:45
  5.13.177.***
  Sa ne fereasca Dumnezeu . Ar fi interesanta o comparatie dintre mijloacele de interventie ,ma refer la sutele de excavatoare ,macarale ,budozere ,basculante si camioane existente in judet ,in 1977 si anemica dotare asocietatilor ,in anul de gratie 2017 . Si la nivel de tara situatia-i la fel de ingrijoratoare. Degeaba spunem ca ISU-i pregatit sa intervina ,sa preia eventualii raniti ,cu ce vor fi scosi de sub ruine ? O fi fost nebun ,dictator ,dar la fiecare intreprindere era un plan la mapa directorului ,plan in care se stia cu ce intervine intreprinderea respectiva atunci cand se dadea alarma de mobilizare ,la apararea tarii ,la dezastre naturale etc. acum o mai fi existand asa ceva ( si cu ce sa se intervina ,cu cele cateva excavatoare ,incarcatoare si macarale ,nu sunt investitii ,nu sunt nici firme puternice de constructii ,firme care sa aiba sute de utilaje ).,
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.